Előfizetői tartalom

Hároméves csúcson a magyar állam pénztartalékai

Portfolio
Bár májusban volt egy nagyobb devizakötvény lejárat, de az állam pénztartalékai mégis csaknem hároméves csúcsra futottak - derül ki a jegybank május végi mérlegéből. A statisztika azt a gazdaságpolitikai törekvést is újra megerősíti, hogy az állam szeretne minél inkább áttérni a forintalapú adósságfinanszírozásra. A kormány devizaalapú betétállományát ugyanis annyira leapasztották (közel 6 éves mélypontra), hogy az most alacsonyabb, mint amennyit ki kell majd fizetnünk egy júliusi devizakötvény lejárat idején.

A tavaly év végi adósságráta "beállítása" miatt nagyon leapasztott kormányzati betétek (összesen 752 milliárd forintos állomány) után idén januártól nagy lendülettel emelkednek az állam pénztartalékai. A friss adat szerint május végére már 2118 milliárd forintra ugrottak, ami 2011 szeptembere óta a legmagasabbnak számít.Dől a pénz A májusi 193 milliárd forintos tartalék-emelkedés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés