Így nyerészkednek a befektetők az európai pénznyomdán

2015. március 13. 15:20    
nyomtatás
 
Elképesztő rali folyik az eurózónás kötvénypiacon, amit a hétfőn elindult európai QE most még tovább fűthet. Bár ma éppen megtorpanás látszik némi profitrealizálás miatt, nagyon valószínű, hogy még kitart a momentum, hiszen a jegybank belépése a piacra teljesen felülírta a korábbi kereslet-kínálati viszonyokat. A legnagyobb potenciál pedig úgy tűnik, jelenleg a hosszú kötvényekben rejlik.


Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Kérje demószámláját még ma!

Új rekordok a kötvénypiacon


A legtöbb eurózónás ország kötvénypiaca nyomás alatt van, a hozamok pedig rekord mélységbe süllyedtek a napokban, ugyanis éppen ezen a héten indult el az Európai Központi Bank államkötvény-vásárlásokkal bővített programja (QE). Ennek a keretében jövő szeptemberig 1100 milliárd eurót kíván ráönteni a piacra a jegybank, havi alapon pedig nagyjából 60 milliárdot. Egy ekkora szereplő színre lépése - sőt, annak az előzetes híre is - igen látványos hatásokat tud kiváltani, nézzék csak milyen ütemesen süllyedtek az eurózónás magországok 10 éves hozamai:

Így nyerészkednek a befektetők az európai pénznyomdán


A program részleteit január 22-én ismerhettük meg, viszont a vásárlások csak most hétfőtől indultak el. Természetesen a tőkepiacok előretekintően áraznak, így pedig már jó ideje raliznak az eurózónás kötvények. Ráadásul ennek a hétnek az a tanulsága, hogy a felfűtött várakozások kiváltotta hozamesést követően is további hatást váltott ki a jegybanki QE beindítása.

Ma érdekes módon éppen alábbhagyott ez a kötvénypiaci rali, aminek a hátterében talán egy profitrealizálási hullám állhat - értesült piaci szereplőktől a Reuters hírügynökség. A hozamok esése ugyanis árfolyamnyereséget jelent a befektetőknek, és sokan erre játszva vártak az Európai Központi Bank programjának eheti elindulására, majd pedig kiszálltak a korábbi pozícióikból.

De még nincs vége!


A ralinak viszont ezzel feltehetően még közel sincs vége, hiszen a kötvények keresletének és kínálatának a helyzete lényegesen megváltozott, amióta az EKB belépett, mint vásárló. A verseny ugyanis ezzel jelentősen fokozódott, hiszen a havi 60 milliárdos vásárlási keretet nem ellensúlyozzák az új kibocsátások, vagyis piaci szereplők szorulnak majd ki az elkövetkező időszakban. Márpedig sokak likviditási és egyéb befektetéspolitikai szempontokból mindenképpen az eurózónás kötvénypiacon akarnak majd maradni, ami feltehetően egyre magasabb árfolyamokat (és egyre alacsonyabb hozamokat) fog jelenteni.

Feltehetően leginkább a hosszú szegmensben megy majd végbe ez a folyamat, ami mögött több tényező húzódik meg. Először is: a tőkepiaci szereplők jelentős része (például akik lejáratig szeretnének tartani papírokat), nem lesz majd hajlandó negatív - vagy nullához közeli - hozamú állampapírokat tartani, így kénytelen lesz hosszabb lejártba átcsoportosítani a portfólióját.

Másrészt: maga az EKB is inkább a hosszú kötvényekből szemezgethet. Hiszen ő a betéti rátájához kötötte, hogy minimum mekkora hozammal vásárolhat állampapírokat, márpedig az jelenleg -0,2 százalékon áll, ami miatt a jövőben akár több rövid kötvény is kikerülhet a vásárlások köréből (egyre csak nő a negatív hozamot kínáló kötvények köre). Tehát hiába áll a programjában, hogy 2 és 30 év közötti kötvényeket vehetne, emiatt akár tartós eltolódás is lehet a hosszabb lejáratok felé, nagyobb nyomást fejtve ki rájuk.

A frissen kiszivárgott adatok pedig pontosan ezt támasztják alá: jegybanki források szerint az EKB az elmúlt három napban összesen 10 milliárd euró értékben vásárolt értékpapírokat, amiknek az átlagos lejárata kilenc év volt. Hozzá kell tenni, hogy az európai QE kapcsán mostantól egészen tisztán láthatunk, ugyanis az EKB hétfőnként közzéteszi majd a vásárlásainak a részleteit.

Az eddig elért hatások igen látványosak már most is: Németországnak például negyedannyiba kerül 30 évre forrást bevonnia, mint az Egyesült Államoknak. A 10 éves német-amerikai hozamkülönbség pedig mára 180 bázispontra hízott, miközben 2011-ben még hasonló értékek és erős korreláció jellemezte az idősort.

Így nyerészkednek a befektetők az európai pénznyomdán


A német 10 éves hozamok ezzel a rendkívüli süllyedésükkel mára a japán hozamokat is utolérték:

Így nyerészkednek a befektetők az európai pénznyomdán


További érdekesség, hogy a magországok hozamsüllyedése a perifériára is jó hatással van (Görögország kivételével), így tehát egy nagyon széles spektrumú jelenségről van szó.

Így nyerészkednek a befektetők az európai pénznyomdán


A most látott kötvénypiaci trendeket feltehetően sok befektető megpróbálja majd meglovagolni, ami miatt az elkövetkező időszakban akár egészen meglepő hozamokat is fel tudnak majd mutatni az eurózónás államkötvényeket tartó hosszú kötvényalapok.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium