Kiszámoltuk, mennyire drága Magyarországnak az új jüankötvény

2016. április 16. 18:26    
nyomtatás
 
Számításaink szerint évente nagyjából egy százalékos hozamfelárat kell fizetnie Magyarországnak azért, mert a héten jüanban adósodott el. Ugyanakkor a kibocsátás alacsony összege miatt a teljes költség elhanyagolható, három év alatt bő egymilliárd forint a gazdaságpolitikai közeledés ára.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

Csütörtök délután Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentette be hivatalosan, hogy hároméves futamidejű jüankötvényt adott el Magyarország évi 6,25 százalékos kamat mellett. Az összeg euróra cserélésével a tényleges hozam ennél alacsonyabb, 2-2,5 százalék lehet - tette hozzá. Ugyanakkor még ez a hozam is lényegesen magasabb, mint egy hasonló futamidejű eurókötvény esetében. Jelenleg a hároméves euró mid-swap mínusz 0,14 százalék, erre jönne a mintegy 140 bázispontos magyar CDS-felár, vagyis reálisan 1,2-1,3 százalékon tudnánk euróalapú állampapírt kibocsátani. Ennél mintegy 100 bázisponttal lesz drágább a jüankötvény árazása.

A jelenlegi swap-árazások alapján 2,25 százalékos euróhozam jön ki a kínai devizában kibocsátott állampapír esetében. Azonban az euró-jüan piac nem számít túl likvidnek, ezért könnyen lehet, hogy az ÁKK előbb dollárra cseréli majd a befolyó jüant és azt swapolja tovább euróra. Elvileg az MNB-nek van közvetlen swap-kerete is, de Varga Mihály csütörtökön újságírói kérdésre azt mondta, hogy a piacon fogják elcserélni a devizát. Ez viszont azzal járhat, hogy rövidebb távon tudunk csak swap-ügyletet kötni, például három hónapos változó kamatperiódussal. Ebben az esetben a jelenlegi előretekintő (forward) árazások alapján 2,37 százalékos hozam adódik a három évre.

A fentiek azt jelentik, hogy nagyjából egy százalékkal kell több hozamot fizetnie Magyarországnak, mintha közvetlenül euróban adósodott volna el. A kibocsátás közel 140 millió eurós tétele mellett ez évi 1,4 millió eurót (mintegy 400 millió forint) jelent, vagyis a hároméves futamidő alatt mintegy 1,2 milliárd forintba kerülhet a jüankötvény. Ez az ára annak az elsősorban gazdaságpolitikai lépésnek, hogy Magyarország a régióban elsőként lépett ki a kínai kötvénypiacra. A kibocsátás csekély összegéből is az látszik, hogy csak üzenetértékű volt a lépés, inkább hosszútávon lehet majd jelentősége a jüanalapú finanszírozásnak. Valószínűleg az árazásban is közrejátszott ez, a jelek szerint megért plusz 100 bázispontot az, hogy a kínai befektetőket megpróbáljuk magunkhoz csalogatni.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Portfólió menedzser
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium