Előfizetői tartalom

Megmozdultak a spekulánsok: kiderült, miért gyengült hirtelen a forint

Portfolio
Augusztus utolsó és szeptember első napjaiban jelentős összegben vettek fel külföldi befektetők a forint gyengülésére játszó spekulatív pozíciókat, ez lökhette szeptember elején a forintot történelmi mélypontja közelébe. Azóta ugyan erősödni tudott a hazai fizetőeszköz, a következő hetekben a Sargentini-jelentés elfogadása és a 7-es cikkely elindítása, illetve az MNB laza monetáris politikája melletti kitartása miatt különösen érdekes lesz, hogy miként alakul a spekulatív állomány, ezzel összefüggésben pedig merre mozdul majd a forint árfolyama.

A Magyar Nemzeti Bank július 24-ei kamatdöntését követően megírtuk, hogy a jegybank által közzétett ábrakészlet alapján április közepe és június vége között mintegy 800 milliárd forint értékű forintgyengülésre játszó pozíciót építettek ki külföldi befektetők. Részben ez vezetett oda, hogy július elejére 330 fölé, történelmi mélypontra került a forint az euróval...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés