mnb190911
Deviza

Megállíthatatlanul esik a forint – Kezdhet aggódni az MNB?

A forint utóbbi hetekben látott gyengülését szinte mindenki a bőrén érezheti hamarosan, hiszen az inflációba várhatóan begyűrűznek majd a magasabb árak. Abban viszont megosztottak az elemzők, hogy emiatt kell-e pánikolnia az MNB-nek, az egyik álláspont szerint lassan nekik is kellemetlen lehet a gyengülés, mások szerint viszont akár még további lazító lépések is jöhetnek.

A magyar gazdaság helyzetéről és a monetáris politika jövőjéről is szó lesz a Budapest Economic Forum 2019 konferencián október 16-án.

Mélypontot mélypontra halmoz a forint

Átmeneti megnyugvás után az elmúlt napokban megint komolyabban gyengülni kezdett a forint az euróval szemben, szerdán már több mint 333 forintot is kellett fizetni egy euróért. Ezzel csak az utóbbi egy hétben 1,2 százalékkal gyengült a magyar deviza, az év eleje óta pedig 3,8%-os a visszaesés.

Érdekesség, hogy eddig elmondhattuk azt, hogy nagyjából együtt tudtunk mozogni a régiós versenytársakkal, a mostani gyengülési hullámmal viszont kiszakadtunk a kelet-közép-európai devizák köréből, feltűnően alulteljesítő volt a forint.

Arról többször beszéltünk az elmúlt hónapokban, hogy mi okozza a magyar deviza bukdácsolását: az MNB továbbra is ultra laza monetáris politikát tart fenn és kommunikációjában sem utal a kamatemelés lehetőségére, a csökkenő infláció pedig akár még bátoríthatja is a jegybankot. Ezekhez jött még a nemzetközi hangulat romlása, ami szintén rátett még egy lapáttal.

Az elmúlt napokban friss információként kedden megjelent az augusztusi inflációs adat, mely 3,1%-os áremelkedési ütemről tanúskodott a várt 3,2% helyett. Ez egyrészt újabb óvatos jelzés lehet a Monetáris Tanácsnak, hogy ha akar, akár még tovább lazíthat is, nem kell tartania az inflációs cél túllépésétől. Kérdés, hogy az inflációba mennyire gyűrűzik majd be a gyenge forintárfolyam az importon keresztül, egyelőre az elemzők is ezt találgatják.

OTP: akár még lazíthat is a jegybank

Az inflációs nyomás tetőzhetett, a monetáris politikának van lehetősége akár további manőverezésre is, ha szükséges – emelték ki az OTP Bank elemzői. A maginfláció közben 3,2%-on stagnál, akárcsak az MNB által kiemelten figyelt adószűrt maginfláció, mely 2,9% volt augusztusban is. Az OTP számításai szerint azonban ezekben is látszik már a csökkenés az elmúlt hónapokban a korábbi csúcsokhoz képest.

Az okok között az elemzők kiemelik, hogy a szezonális élelmiszerárak gyors emelkedése véget ért, a korrekció azonban egyelőre elmaradt a várakozásoktól. Rövidtávon ez felfelé mutató kockázatot jelenthet az OTP által várt inflációs pályához képest, ez azonban jövőre kifulladhat a bázishatás miatt.

Összességébenben az elemzők szerint a keddi inflációs adat viszonylag kedvező lehetett a jegybank számára a monetáris politika szempontjából.

Így a Monetáris Tanács kényelmes helyzetben van, az általuk várt 3,7%-ot alullőheti a maginfláció a harmadik negyedévben. A bizonytalan nemzetközi környezet és az áremelkedési pálya mellett a bankközi kamat (BUBOR) a jelenlegi szintje körül maradhat 2020-ban. Ha pedig a nemzetközi gazdasági kilátások jelentősen romlanak, akkor még arra is lehet tere az MNB-nek, hogy a devizaswapokon vagy akár eszközvásárláson keresztül lazítson.

Külföldről egészen másként látják

Érdekesség, hogy szintén az infláció, a gyenge forint és a monetáris politika kapcsolatáról közölt elemzést a JP Morgan, ők azonban egészen máshogy látják. Az amerikai befektetési bank szakértői szerint épp a magas maginfláció és a gyenge forint miatt nem marad további puskapora az MNB-nek, ha esetleg lazítani szeretne.

Az indoklásban azt írják, hogy szerintük a maginfláció 2020-ban is a jegybanki célsáv 3 százalékos középértéke felett maradhat, ezzel elszakadhat a fő inflációs mutatótól. Elsősorban a szolgáltatások 4 százalék feletti áremelkedése hajtja a maginflációt az erős belföldi kereslet és az intenzív béremelkedési dinamika miatt. Közben az áruk inflációját két tényező fogta vissza az utóbbi hónapokban: az autók ára és a technológiához kapcsolódó tartós fogyasztási cikkeké. A szolgáltatásokon belül a munkaintenzív szolgáltatások ára emelkedik a leginkább, a JP Morgan erre vonatkozó indexe 7%-os drágulást mutat, aminek oka elsősorban a kétszámjegyű béremelkedés.

jpmforint190911

Ebben a környezetben a bank elemzői kiemelik, hogy az MNB kommunikációja arra utal, hogy továbbra is kacérkodnak a lazítás lehetőségével. A lehetséges további lazítás elől viszont pont a gyenge forint és a tartósan magas maginfláció vette el a teret.

Ennek ellenére nem zárható ki, hogy a Monetáris Tanács mégis megpróbálkozik valamilyen lazító lépéssel, a JP Morgan 30% esélyt ad annak, hogy szeptemberben újra előállnak nem konvencionális eszközökkel.

Az amerikai bank elemzői szerint makrogazdasági szempontból a további lazítás nem szükséges, már a jelenlegi monetáris politika is ultra laza, a reálkamat erősen negatív, a gazdaság potenciális szintje felett növekszik, a munkaerőpiac feszes, erőteljes a bérnövekedés és a hitelezés bővülése.

Az esetleges további lépések között említik, hogy a jegybank elindíthat újabb hitelösztönző programot, eszközvásárlást, vagy a devizaswapokon keresztül lazíthatna, ezek valamelyikére adnak 30 százalékos esélyt a szeptember végi ülésen. Ez a valószínűség tovább nőhet akkor, ha csütörtökön az EKB is erőteljes lazító lépéseket tesz, abban az esetben ugyanis talán a forinton is enyhülhet kicsit a nyomás.

palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
bitcoin automata shutter
gáztározo0921
klima0921
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_1488477983 (1)