meghuztak a forintot mnb dontes utan meddig erosodhet1500
Deviza

Nagyon meghúzták a forintot az MNB-döntés után – Meddig erősödhet?

Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntése után látványosan erősödött a forint a vezető devizákkal szemben és a régiós devizák mezőnyéből is kilógott ez a mozgás, noha a jegybanki döntésben és közleményben nem volt meglepő információ. Megnéztük, hogy mit mutat a technikai elemzés, azaz meddig erősödhet első hullámban a forint.

Bár az MNB a kamatdöntésével és a hozzá kiadott közleményével nem okozott meglepetést (bár a lefelé mutató inflációs kockázatok túlsúlyát benne hagyta a közleményében), a forint mégis látványosan erőre kapott a délutáni órákban. A délelőtti 335,5 körüli jegyzésekhez képest kora este 333 alatt is járt az euróval szembeni árfolyam.

A forint a régiós társakhoz képest is figyelemre méltó erősödést produkált délután az euróval szemben.

Ez szokatlanul nagy forinterősödés az elmúlt hetekhez képest, és a napos grafikon azt mutatja, hogy csaknem dupla tető alakult ki így a 336 körül zónában. Amennyiben tehát újra gyengülne a forint, ez a zóna nagyon erős ellenállás lehet. Ha tovább erősödne a forint, (mert az MNB a jelek szerint tényleg nem ijed meg a történelmi forintmélypont mellett sem és a lefelé mutató inflációs kockázatok túlsúlyát hangsúlyozza, ami a korábban nyitott forint short pozíciók részleges zárását válthatja ki), akkor első körben a berajzolt emelkedő piros trendvonalat, illetve a kék 100 napos mozgóátlagos érdemes figyelni. A trendvonalat november elején néhány napra megsértette az árfolyam, így több trendvonal is behúzható. Amennyiben a november eleji napokra illesztjük a trendvonalat, akkor 329,9 körüli támasz azonosítható, és éppen itt húzódik jelenleg a 100 napos mozgóátlag is.

Mindez tehát azt jelenti, hogy a 330 körüli kerek szint több szempontból is erős támasz lehet az EURHUF számára, felfelé pedig a 336 körüli zónára kell figyelni.

Érdemes egyébként megnézni azt is, hogy az dollárral szembeni forintárfolyam esetén mit üzen a technikai elemzés. Ott az emelkedő trendvonal még 295 körül jár, azaz van még tere a további forinterősödésnek.

Címlapkép forrása: Avalon_Studio, Getty Images

DMOHA20190703018
állampapír_szuperállampapír_saját
GettyImages-1180652372
Rotyis József és Szabó Sándor SPB
GettyImages-1186009160
Gulyás Gergely MTI
Frankfurti tőzsde
Bill Gates
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
forint készpénz