Történelmi pillanat: 340 forint felett az euró

Portfolio
Még a négyhavi mélypontra bukó euróval szemben sem tud talpra állni a forint, hiszen szerda délelőtt is 339 körül ingadozott az árfolyam, aztán kora délután új történelmi mélypontra esett a magyar fizetőeszköz és 5 óra környékén meghaladta a kurzus a 340-es szintet. Rosszul áll tehát a forint szénája és ebben a helyzetben érkezik majd csütörtök reggel a friss magyar inflációs adat, ami a Portfolio friss elemzői konszenzusa szerint jó eséllyel Európa-bajnok érték lehet és magasabb, mint az MNB toleranciasávjának teteje.

340 körül táncol a forint

A 340-es történelmi mélypont átlépése után egészen 340,4-ig gyengült a forint jegyzése az euróval szemben,  késő estére néhány fillérrel 340 alá erősödött vissza, és jelenleg egy hajszállal a 340-es szint alatt jár a magyar fizetőeszköz árfolyama. 

Miért esett 340-ig a forint?

A magyar gazdaság fundamentumai alapvetően nem indokolnák az utóbbi egy évben 315 körülről 340-ig gyengülő forintot, hiszen gyors a gazdasági növekedés, többletes (közeli) a külkereskedelmi és a folyó fizetési mérleg, az államháztartási hiány kordában tartott, az államadósság devizaaránya jelentősen csökkent. A gyengülő forint fő oka az összes feltörekvő piaci deviza között a forint legalacsonyabb reálkamata (nominális rövid pénzpiaci kamat mínusz infláció), az ugyanis rontja a forint devizapiaci vonzerejét, sőt bátorítja azon piaci pozíciók felvételét (carry trade), amelyek az alacsony kamattartalmú forintból magasabb kamatozású devizák vételét jelentik.

Ezért láttuk azt az utóbbi hónapokban többször, hogy amikor jó a hangulat a világban, erősödik a kockázati étvágy, akkor a forint inkább gyengül. Ilyenkor ugyanis egyre többen vesznek fel ilyen kamatkülönbözeti pozíciókat, ami forint eladással jár. A romló hangulatban pedig zárják ezeket a pozíciókat, ami a forint visszavételével és erősödésével jár.

A Magyar Nemzeti Bank az elmúlt hónapokban is kitartott amellett, hogy az infláció csak átmenetileg emelkedett meg és közép távon visszatér a 3%-os célhoz, így nincs szükség az extrém laza monetáris kondíciók szigorítására. Ez az üzenet tehát bátorította azokat a piaci szereplőket, akik érdekeltek voltak a forint alacsony kamata melletti új eladási pozíciók felvételében. Amint mai cikkünkben rámutattunk: miközben a technikai elemzés rövid távon a 350 körüli euró felé mutat, ezt a képet gyorsan és alapvetően átírhatná az MNB azzal, ha a szigorítás felé mutató jelzést tenne. Holnap reggel ráadásul friss inflációs adat is lesz, és mivel a Portfolio konszenzusa szerint 4,4%-ra, Európában a legmagasabbra, a jegybanki toleranciasávon kívülre ugorhatott januárban az éves infláció, így az MNB-re egyre nagyobb figyelem irányul majd a következő időszakban.

Itt a történelmi mélypont, 340 forint az euró

Az egész napos gyengülés következtében a forint euróval szembeni árfolyama átlépte a lélektaninak tekinthető 340 forintos határt. Kritikus időszak következik a hazai fizetőeszköz számára.

Tovább esik a forint

Elérte a lélektani határt a forint euróval szembeni kurzusa. 

Kereskedés EUR/HUF devizapárral az Alfa Traderen! Start

Címlapkép forrása: Getty Images

Nem nyugszik a forint

Folyamatos a forint értékvesztése a szerdai kereskedésben, már csak fillérekre vagyunk a 340-es szinttől az EUR/HUF árfolyamában. Most a kurzus teteje 339,989 volt.

Kereskedés EUR/HUF devizapárral az Alfa Traderen! Start

Új mélyponton ragadt a forint

A forint kora délután 339,55-ig esett az euróval szemben, azóta nincs nagy mozgás,, most éppen 339,3-nál álldogál az euró jegyzése. A dollár kurzusa 310,9-nél ingadozik jelenleg.

Sosem volt ennyire gyenge a forint - meddig zuhanhat még?

Azzal, hogy múlt pénteken meggyőzően áttörte a forint az euróval szemben a 11 éves trendvonalat, jelentős tér nyílt ki felfelé az EURHUF előtt és amint akkor előrevetítettük: pusztán technikai elemzési alapon könnyen elképzelhető 1-2 hetes távon a 350 körüli euró. Természetesen ezt a kilátást alapvetően átírná az, ha a következő hónapok inflációs adatai, vagy a márciusban megjelenő inflációs jelentés következtései lépésre késztetnék a Magyar Nemzeti Bankot, azaz elmozdulna a monetáris szigorítás felé.

Sosem volt ennyire gyenge a forint - meddig zuhanhat még?

Új történelmi mélypontra esett a forint

Az elmúlt percekben bekövetkezett forintesés nyomán 339,37-ig emelkedett az euró jegyzése, azaz új történelmi forintmélypont alakult ki.

Fillérekre járunk a forint új történelmi mélypontjától

A délelőtti kereskedés során 338,5-339 között ingadozott a forint az euróval szemben, az utóbbi percekben viszont újra esni kezdett és 339,25-ig ugrott az euró jegyzése. Ez azt jelenti, hogy már csak fillérekre járunk az új történelmi mélyponttól. Mivel a dollár kitartóan erős az euróval szemben, négyhavi csúcsközelben jár vele szemben 1,09-nél, így a dollár/forint jegyzések 311 közelébe emelkedtek, ami új 19 éves forintmélypontot jelent.

Kereskedés EUR/HUF devizapárral az Alfa Traderen! Start

Kereskedés USD/HUF devizapárral az Alfa Traderen! Start

A koronavírus miatti befektetői aggodalmak egyébként is a dollár malmára hajtják a vizet, közben az olasz kormánykoalíciós belül újra erősek a feszültségek és a recesszió közelében billegő olasz gazdaság az eurót is sújtja: mindez pedig elegendő volt ahhoz, hogy az euró az elmúlt napokban sorozatosan gyengüljön a zöldhasúval szemben. Tegnap délután átmenetileg 1,09 alatt is járt a kereskedés, ami új négyhavi eurómélypontot jelentett, aztán volt egy kis korrekció, ma reggel 1,0910 körül állnak a jegyzések. Amint látható: ha elesik az 1,0880-as támaszszint, akkor rögtön 2,5 éves eurómélypontról beszélhetnénk és a jegyzések rövid idő alatt akár az 1,05 körüli támasz zónáig süllyedhetnek.

Érdekes látni, hogy még a gyengélkedő euróval szemben sem tud talpra állni a forint, amely tegnap este átmenetileg újra 339-ig esett, ma reggel pedig 338,5-ig tudott csak visszaerősödni. Közben a német DAX-index, az amerikai S&P500 index új történelmi csúcson jár, tehát a koronavírus gazdasági hatásai mellett is erős a részvénypiacon a kockázati étvágy. Ez pedig a forint masszív negatív reálkamat tartalma miatt azért gyengíti a forintot, mert az utóbbi időszakban már forintban vesznek fel kamatkülönbözetre játszó carry trade pozíciókat a befektetők (eladják az alacsony kamattartalmú forintot és magasabb kamatozású devizát vesznek belőle). Erős részvénypiaci kockázati étvágy pedig táplálja az új carry trade pozíciók felvételét, azaz a jó részvénypiaci hangulat gyengíti a carry pozíciók finanszírozó devizájaként a forintot is. Amikor elromlik a hangulat és zárják ezeket a pozíciókat, akkor pedig erősödik a forint, mert visszaveszik ezeket a pozíciókat. A témáról múlt héten írt elemzésünk:

Részben ezért, részben pedig azért gyengélkedik most a forint, mert a múlt héten felfelé átment az EURHUF a berajzolt emelkedő trendvonalon felfelé, így megnyílt a tér felfelé. Amint rámutattunk, akár a 350-es szint körülig is felkúszhat rövidesen az árfolyam.

Az erősödő dollár és gyengélkedő forint együtt azt eredményezte, hogy a dollár/forint jegyzések a 310-es szintet is elérték a minap, amire 19 éve nem volt példa. A mindenkori forint történelmi csúcs itt 2001-ben 318 körül volt, és amint látjuk, a hosszú távú trendvonal ennél feljebb, 324-325 között húzódik, így akár ebben a devizakeresztben is új forint történelmi mélypontot láthatunk nemsokára.

Címlapkép forrása: 

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF