forint200117
Deviza

Megszólalt Zsiday Viktor a rekordgyenge forintról

Portfolio
Az MNB-nek meg kell törnie a forintgyengülés pszichológiáját, mert az károkat okoz - írta blogján Zsiday Viktor befektető, még az MNB mai megszólalása előtt.
Zsiday Viktor is ott lesz a Portfolio március 10-ei IWS konferenciájának a magyar- és világgazdaságot érintő panelbeszélgetésében. Részletek itt:

Zsiday Viktor befektető szerint egy jegybank esetén két kérdést kell feltenni devizájának árfolyama kapcsán:

  1. van-e eszköze, hogy a deviza árfolyamát jelentősen befolyásolja?
  2. van-e szándéka, hogy a deviza árfolyamát jelentősen befolyásolja?

Mivel Magyarországon jelentősebb egyensúlytalanságok és kényszerpályák nincsenek, ezért teljesen egyértelmű, hogy a forint árfolyamának alakulása szempontjából a kamatszint dönt el mindent - írja Zsiday.

Kellően alacsony kamatszinttel lehet a forintot gyengíteni, és kellően magassal szinte bármeddig erősíteni.

Magyarul: az MNB oda vezényli a forint árfolyamát ahová csak szeretné, az első kérdésre tehát igen a válasz.

Zsiday Viktor
portfóliókezelő, Citadella alap
1997-ben, még a Közgazdaságtudományi Egyetemre járva kezdett dolgozni a ma már nem létező Wintrust Értékpapírügynökségnél elemzőként. 2000-től 2006-ig az AEGON-csoporton belül töltött be különböző poz
Tovább
1997-ben, még a Közgazdaságtudományi Egyetemre járva kezdett dolgozni a ma már nem létező Wintrust Értékpapírügynökségnél elemzőként. 2000-től 2006-ig az AEGON-csoporton belül töltött be különböző poz Tovább

Az elmúlt 1-2 évben a nemzetközi lassulásra válaszul Magyarország központi bankja a forint gyengítése mellett döntött. Az MNB fő célja a magas magyar növekedés, a "high-pressure economy" fenntartása, aminek alapvető eleme az alacsony kamatszint. Az elmúlt időszakban ez összhangban volt a többi céllal, most azonban már problémákat kezd okozni a tartósan gyenge és gyengülő árfolyam. Milyen problémákat?

  1. Nyilvánvaló, hogy előbb-vagy utóbb a devizalértékelődés, pláne ha beépül a várakozásokba, komoly inflációs nyomást generál. Ez nem kívánatos.
  2. Konszenzussá vált a befektetők körében, hogy az MNB puha, és a forint csak gyengülni tud. Emiatt boldog-boldogtalan a forint gyengülésére játszik, ami tovább gyengíti a forintot, amitől még többen kedvet kapnak e játékhoz, tehát ez egy önerősítő folyamat. Ez nem kívánatos.
  3. A fix kamatozású lakossági állampapírok állománya nagyon nagyra nőtt, és ha tartós és jelentős a forint értékvesztése, akkor a lakosság becsapva érzi magát, és elmegy a kedve attól, hogy a jövőben ilyen papírokba fektessen. Ez nem kívánatos.
  4. Politikailag is kezd elfogadhatatlan lenni a gyengülés üteme és mértéke, károkat okozhat a kormánypárt népszerűségében. Ez nem kívánatos.

Az MNB-nek tehát meg kell törnie a forintgyengülés pszichológiáját, mert az mindenféle károkat okoz - véli Zsiday. Az MNB-nek ehhez minden eszköze meg is van, és bármennyire is nem szeretné, kénytelen lesz a kamatszintet megemelni (bár a "Szent Alapkamat" marad 0,9%-on, de ennek már úgysincs jelentősége jó ideje). Hogy ez pontosan mikor és hogyan történik, az nem egyértelmű, de nem látszik más út. A korábbi egyszerű helyzethez képest most az MNB több célja egymással szembekerült, és dönteniük kell mi a fontosabb. Figyelembe véve a piaci hangulatot, valószínűleg ideje megtörni a teljes konszenzust, miszerint a forint csak gyengülhet, mert ez nagyon be tud gyorsulni, és minél tovább tart, annál nehezebben reparálhatóak a károk. Nyilván nem kívánatos, hogy olyan e-maileket kapjanak az emberek mint én pár napja, miszerint íme az új tervezésű magyar 1 eurós:

Az MNB tehát szeretne tartósan alacsony kamatokat, de úgy tűnik a jelenlegi környezetben a fenntarthatóan alacsony kamatszint magasabban van, mint a 0% körüli szint - írja Zsiday. Ha tippelnem kéne, akkor 1-2% közé becsülném. Ez a kamatszint stabilizálhatja a forintot, és még nem okoz törést a "high-pressure economy"-ban.

Az egyetlen kivétel az lehet, ha a koronavírus terjedése globális recessziót okoz, ebben az esetben ez pár hónapra felülírhatja a fenti számítást, de hogy ez bekövetkezik-e azt senki sem tudja - zárja bejegyzését.

Az MNB egyébként éppen a ma reggeli rekordmagas inflációs adat után megszólalt:

Címlapkép: Getty Images

biodóm, állatkert, pannon park, mti
közvágóhíd bontása 2020 február
china
koronavírus vuhan kína járvány
Frankfurti tőzsde
Üzlet

Emelkedik a Mol

Jól fogadták a cég legfrissebb számait a befektetők.

koronavírus coronavirus virus
normafa parkolo
Bróker
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
deviza trader forint árfolyam kereskedő