forintpénzváltó200226
Deviza

Egyelőre csúzlival lövöldöz a forint támadóira az MNB

Érezhetően megdrágult a forint shortolása az utóbbi hetekben, de nem biztos, hogy ez elég lesz ahhoz, hogy megfordítsa az eddigi gyengülő trendet. Ráadásul mióta a jegybank észbe kapott és próbál határt szabni a gyengülésnek, azóta a nemzetközi környezet is a feltörekvő devizák ellen fordult, így szembeszélben még nehezebb komoly erősödésbe fordulnia a forintnak.

Berobbant az MNB lépése a piacra

Két héttel ezelőtt történelmi mélypontra esett a forint, egy euróért több mint 340 forintot kellett adni átmenetileg. Ott azonban úgy tűnt, hogy elértük a jegybank ingerküszöbét, hiszen Nagy Márton MNB-alelnök elég erős üzeneteket fogalmazott meg a piac számára arról, hogy készek minden eszközt bevetni az infláció ellen. Ennek hatására átmenetileg 335-ig vissza is erősödött a magyar deviza.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Az MNB nem csak Nagy Márton megszólalásával próbált hatni a piacra, az utóbbi hetekben folyamatosan csökkentették a likviditást a szokásos hétfői devizaswap-tenderek segítségével. Most ezeknek a tendereknek a részleteit néztük meg, illetve megvizsgáltuk, milyen hatással voltak eddig.

mnbswap200224

A jegybank devizaswap-tenderein az MNB devizáért forintot ad a kereskedelmi bankoknak, amivel növeli a bankrendszer forintlikviditását. Ezzel az eszközzel évek óta élnek, az eredeti célja az volt, hogy alacsonyan tartsa a kamatokat. Ez azonban áttételesen egy mostanra kényelmetlen helyzethez vezetett: a forint az úgynevezett carry trade ügyletekben finanszírozó deviza lett, mivel olcsón lehetett forint forráshoz hozzájutni. Ezekről az ügyletekről korábban már írtunk részletesen, röviden a lényegük annyi, hogy egy alacsony kamatozású devizában (jelen esetben forintban) vesz fel hitelt valaki, aztán ezt a pénzt befekteti egy másik magasabb kamatozású devizában, a kettő közti különbséget pedig nyereségként zsebre teszi. Vagyis az olcsón megszerzett forintból mondjuk cseh, lengyel, amerikai vagy akár mexikói állampapírt vesz valaki, ez a magyar deviza folyamatos gyengülését látva szinte kockázatmentes befektetés volt. Ezt a folyamatot egyrészt az alacsony kamat okozza, viszont az MNB erre még ráerősített kedvezményes swaptendereivel. 

Azzal azonban, hogy a jegybank szűkítette a likviditást, elindultak felfelé a pénzpiaci kamatok, a bankközi kamatok (BUBOR) mellett a rövid kincstárjegyek hozama is jelentősen emelkedett az utóbbi hetekben. Ezt a folyamatot jellemezte úgy Nagy Márton, hogy „szigorodtak a pénzügyi kondíciók”, a Portfolio pedig úgy, hogy „csendes kamatemelésbe kezdett az MNB”. Hiába nem változtattak ugyanis a hivatalos, számszerű kamatkondíciókon, a jegybanki lépésekkel elérték azt, hogy emelkedjenek a kamatok.

Az alábbi ábrán az látszik, hogy a BUBOR először folyamatosan emelkedett a jegybank likviditásszűkítése és a szóbeli intervenció hatására először emelkedett az utóbbi hetekben, majd magasabban is ragadt. Az év elején még 0,3% körüli egyéves bankközi kamat most 0,75%.

Hasonló látszik a kincstárjegyek hozamában is, melyek szintén érezhetően emelkedtek. Persze ez nem is meglepő, a pénzügyi kondíciók szigorítása jelent meg a piaci jegyzésekben.

Egyre kevésbé éri meg a forint ellen menni

A pénzügyi kondíciók szigorodásának egyenes következménye kellene, hogy legyen, hogy egyre kevésbé éri meg shortolni a forintot, drágul a magyar deviza forrásköltsége, vagyis a fent részletezett carry trade ügyleteken már nem lehet akkorát kaszálni, mint korábban. De miből áll ezeknek az ügyleteknek a költsége? Alapvetően abból, hogy a swappiacon milyen felárral lehet forinthoz jutni devizáért cserébe.

A forint esetében jelenleg „kettős swappiacról” beszélhetünk: van egyrészt a piaci jegyzés, illetve az MNB heti tenderei, melyeken ennél kedvezőbb feltételekkel juttat forrást a bankoknak. A forint forrásköltségét pedig úgynevezett swappontban határozzák meg, ami az aktuális piaci árfolyamhoz adódik hozzá.

Vagyis a gyakorlatban úgy működik, hogy az MNB az aktuális árfolyamon megköti ezeket a swapokat, ehhez jön a swappont. Az utóbbi hetekben a pénzügyi kondíciók szűkítésével azt figyelhettük meg, hogy ezek a swappontok is jelentősen emelkedtek. Az egyéves időtávon az év elején még 150-200 pont volt, ami mostanra 400 pont fölé emelkedett. Ezt nem bázispontban kell érteni, hanem swappontban.

Például a most hétfői aukción 338,32-es induló árfolyamon kötött üzleteket egyéves időtávra a jegybank, erre jött az átlagosan 429,85-ös swappont, vagyis a lejárati árfolyam 342,6 lesz ennél az ügyletnél.

Ez azt jelenti, hogy ma nagyjából 1,2-1,3% a forint forrásköltsége (az induló és a záró árfolyam különbsége). Ha a néhány héttel ezelőtti 150-200-as swapponttal számolunk, akkor ez nagyjából a fele volt, vagyis 60-70 bázisponttal drágult meg a forint elleni short.

Persze ez nem jelenti azt, hogy az MNB rögtön bezárta a kaput a további carry trade előtt, hiszen az 1,2-1,3%-os forrásköltség még mindig alacsonynak számít, legfeljebb nem nyerhetnek akkorát rajta a befektetők, mint eddig. Amiatt pedig a kockázatokra is kisebb a prémium, ami például a forint esetleges erősödésért kárpótolhatna.

Ez eddig kevés az MNB-től, ráadásul betett a koronavírus

Láthatóan az MNB patikamérlegen próbálja adagolni az üzeneteket, most keresik, hol van az a kamatszint, aminél már megáll a forint elleni spekuláció. A jegybank ugyanis azt sem akarja, hogy hirtelen mindenki zárja a pozícióit és túlzottan erősödjön a forint. A jegybank szokásos havi ábrakészlete szerint továbbra is 3000 milliárd forint körül van a külföldi befektetők forint elleni spekulatív pozíciója, ha ez hirtelen csökkenne jelentősen, az komoly erősödést válthatna ki.

Piaci információink szerint a múlt héten elindult a forint elleni pozíciók zárása, de egyelőre minimális mértékben, elsősorban a tőkeáttételes befektetők körében. Ezt azonban a forrásunk még nem nevezné fordulatnak, szerinte ahhoz még erősebb lépések kellenének a jegybanktól. Szerinte most az MNB is azt találgathatja, mekkora lépés lenne elég a befektetőknek, hogy tartósan elkezdjen elolvadni a shortállomány. A következő egy hónap még ennek jegyében telhet, egyrészt a heti swaptenderekkel, másrészt esetleg további nyilatkozatokkal operálhatnak, március végén pedig akár komolyabb lépés is jöhet a szigorítás felé.

A fentieket támasztja alá az MNB kedden publikált friss ábrakészlete. A hónap első felében az látszott, hogy még voltak, akik további shortokat nyitottak a forinttal szemben, majd február második felében látszott minimális zárás (forint melletti pozíciófelvétel), de az egyáltalán nem volt kiemelkedő.

mnbábra200226egy

Az állományi grafikonon pedig az látszik, hogy még nőtt is a forint elleni short pozíciók kumulált állománya, vagyis erősebb volt a február első felében látott tendencia. A jegybanki kiadványban található táblázat szerint aktuálisan 2931 milliárd forint a külföldiek forint elleni pozíciója, ez egy hónapja még csak 2768 milliárd forint volt. Közben viszont ennél nagyobb ütemben emelkedett a belföldi szereplők forint melletti pozíciója.

Még egy dolog aggaszthatja az MNB-t: miközben próbál gátat szabni a forint elleni spekulációnak, az utóbbi hetekben jelentősen romlott a nemzetközi hangulat a koronavírus lehetséges gazdasági hatásai miatt, ez pedig a feltörekvő piaci devizákat gyengítette. Ennek köszönhető, hogy szerdán már megint történelmi mélypontja határán járt a forint, a 340-et közelítette az euró jegyzése.

Viszont miközben eddig folyamatosan arról beszélhettünk, hogy jórészt a jegybank ultra laza monetáris politikája gyengíti a forintot, az utóbbi hetekben már nem volt alulteljesítő a magyar deviza, a régióban például a lengyel zloty és a cseh korona is nagyobbat esett.

EZ PEDIG AZ MNB SZEMPONTJÁBÓL AZÉRT LEHET PROBLÉMA, MERT MIKÖZBEN IGYEKSZIK ORVOSOLNI AZ EDDIG FENNÁLLÓ GYENGÍTŐ TÉNYEZŐT A SZIGORÍTÁSSAL, MEGJELENT EGY OLYAN HATÁS, AMIT SOKKAL KEVÉSBÉ TUD BEFOLYÁSOLNI, ÉS NEM TUDNI, MEKKORA LESZ ÉS MENNYIRE LESZ TARTÓS.

Címlapkép: MTI/Kovács Attila

koronavirus_nagyvaros
boris johnson brexit
joe biden koronavirus
franciaorszagparizs
Küszöbön az összeomlás: Törökország lehet a következő Venezuela
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
forint200212