Előfizetői tartalom

Merkelék nagy bejelentése óta látványosan menetel az euró, elakadt a forint lendülete

Portfolio
Közel 4%-ot erősödött az euró a dollárral szemben azóta, hogy május 18-án elkezdtek szivárogni az első hírek, majd a tényleges bejelentés is megjött a történelmi jelentőségű német-francia javaslatról a közös uniós adósságkibocsátásra. Ez ugyanis a közös fiskális politika nagyobb jelentőségére is utal az EU-ban, ez pedig növeli a befektetők bizonyosságát arról, hogy az eurózóna fennmarad, sőt megerősödve kerül ki a mostani vírusválságból. Ez a javuló kockázati étvágy, illetve a korábban gondoltnál talán kisebb régiós recesszió is szerepet játszik abban, hogy a forint is meglódult az euróval szemben, igaz mára úgy tűnik, kifulladt a lendülete.
A május 18-i német-francia javaslat először mutatta annak jeleit, hogy valami tényleg megváltozott a német belpolitikai vezetés legfelső szintjein is, hiszen a régóta tartó ellenkezését feladva támogatni kezdete Angela Merkel német kancellár az Európai Bizottságon keresztüli közös uniós adósságkibocsátást és az ezen keresztüli vissza nem térítendő támogatásos megsegítést...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái