forint200117
Deviza

Mintaszerűen visszapattant a forint a 7 hetes mélypontonjáról

Portfolio
Az MNB keddi kamatemelése után szerdán jókora forintgyengülés volt, de ez nem folytatódott este amellett sem, hogy a vártnál keményebb hangvételű üzeneteket küldött a Fed-elnök az eszközvásárlási program leállításával kapcsolatban. Csütörtökön reggel, majd kora délután is volt egy hirtelen forintesés, utóbbi a váratlan török kamatvágással is összefügghetett, amelynek nyomán az euró jegyzései 356,5-ig emelkedtek. Ez héthetes forintmélypontot jelentett, azonban több szempontból is egy nagyon fontos technikai szint volt az árfolyamban, és erről mintaszerűen újra erősödni kezdett.

Mintaszerűen visszapattant a forint a 7 hetes mélypontonjáról

A délutáni kereskedésben hullámszerű forinterősödés volt, ami éppen arról a 356,6 körüli szintről indult el, amelyet előző posztunkban nagyon erős ellenállásnak jeleztünk. Itt húzódott ugyanis a 200 napos mozgóátlag, egy vízszintes ellenállás és egy Fibonacci korrekciós szint is, amelyekről tehát mintaszerűen visszapattant az árfolyam. Ebben persze lehetett szerepe annak is, hogy közben javul tovább a nemzetközi befektetői hangulat, emelkednek a részvényindexek, süllyed a dollár. A dollár árfolyama egyébként 302,8-ig bukott a forinttal szemben.

Kulcsszint közelébe ütötték a forintot

A váratlan török kamatvágás óta a forint is tovább gyengült, 1 egységgel 356,3-ig emelkedett az euró jegyzése és így megközelített egy kulcsszintet az árfolyam. Amint látszik: 356,5-nél húzódik a július végétől szeptember elejéig tartó nagy forinterősödés 61,8%-os Fibonacci korrekciós szintje, illetve a 200 napos mozgóátlag, továbbá egy vízszintes ellenállás is. E három szint együtt nagyon erős ellenállást jelent az EURHUF számára, ha viszont ezen is átjutna felfelé, akkor a csökkenő piros trendvonal lehetne a következő "megálló", 359,5 körül.

Váratlanul kamatot vágott a török jegybank, történelmi mélypont közelébe bukott a líra

A maginfláció mérséklődésére és a vállalati hitelezés lassulására hivatkozva váratlanul 100 bázisponttal 18%-ra csökkentette csütörtöki ülése után az irányadó kamatot a török jegybank és emiatt hajszál híján történelmi mélypontra bukott a líra a dollárral szemben. Mindez nem véletlen, hiszen összességében emelkedő teljes inflációs mutató mellett következett be a kamatvágás.

Tovább a cikkhez

A zloty erősödik, a forint gyengül

Miközben a cseh korona és a lengyel zloty is erősödni tudott a mai kereskedés során, addig a forint gyengült, és így az euróval szembeni jegyzésárak már 356 felett járnak.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A feltörekvő devizák közül a török lírának még rosszabb a helyzete, a jegybanki kamatvágást nehezen tolerálja a piac, és így újra a historikus mélypontja közelébe gyengült.

Évek óta nem fogadtak ilyen kevesen a forint ellen, mégsem tud erősödni – Csalódást okozott a keddi kamatemelés?

Majdnem ötéves mélypontra esett a forint elleni külföldi spekulatív pozíciók állománya, ennek ellenére a magyar deviza nem tud erősödni, sőt hathetes mélypontra esett az euróval szemben. Úgy tűnik, hogy a befektetők számára csalódás lehet a keddi 15 bázispontos kamatemelés, a jegybank ugyanis úgy csökkentette felére a szigorítás ütemét, hogy közben a korábbinál magasabb inflációval és továbbra is felfelé mutató kockázatokkal számol.

Tovább a cikkhez

Új mélypontra lökték a forintot, majd visszarántották

A szerda esti és csütörtök reggeli stabilitás után délelőtt volt egy hirtelen forintgyemgülési hullám, az euró jegyzések 354,8-ról 356 közelébe ugrottak. Ekkor tették közzé a vártnál érdemben gyengébb francia és német beszerzésimenedzser-index adatokat, ami tehát ronthatta a forint megítélését is. 356-ról azonban gyorsan visszaerősödött a forint az euróval szemben, moist 355,2 körül hullámzik a kereskedés. A visszaerősödésben annak is szerepe lehet, hogy elkezdett beszélni a Közgazdász-vándorgyűlésen Matolcsy György jegybankelnök és az infláció elleni küzdelem terén erős szavakat használt, ami a legalább 15-15 bázispontos havi ütemmel folytatódó itthoni kamatemelési sorozat kilátását erősíthette.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Matolcsy György: Az infláció közellenség, a jegybanknak kötelező harcolnia ellene

Perceken belül kezdődik a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett 59. Közgazdász-vándorgyűlés, ahol felszólal Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke is. A beszédről élőben tudósítunk.

Tovább a cikkhez

Két évtizede nem volt ekkora árnyomás az eurózónában, váratlanul nagyot lassult az üzleti aktivitás

Mind a német, mind a francia feldolgozóipari és szolgáltató szektorbeli beszerzésimenedzser-indexek rosszabban alakultak a vártnál szeptemberben és sokhavi mélypontra buktak – derült ki csütörtöki adatközlésekből. Aztán az eurózónás adatok szintén azt jelezték, hogy váratlanul nagy az üzleti aktivitás lassulása, miközben a bekerülési áraknál az árnyomás bő két évtizede nem volt ilyen erős. Mindez arra utal, hogy a koronavírus-járvány utáni korlátozások feloldásával járó tavasz-nyári erőteljes gazdasági fellendülés utáni „hűlés” korszaka a vártnál intenzívebben folytatódik, és ezt természetes hatások mellett az is okozza, hogy az ellátási láncokban továbbra is súlyos zavarok vannak, amelyek felhajtják az inputköltségeket és közben több helyen a termelést is korlátozzák.

Tovább a cikkhez

Csúnyán néz ki a forint az utóbbi napok esése után – Van esély a fordulatra?

Csütörtök reggel 355,4 körül járt a forint az euróval szemben, ez minimális elmozdulást jelentett a szerda esti árfolyamhoz képest. Az utóbbi napokban érezhetően gyengült a magyar deviza, az MNB keddi kamatdöntő ülése után még megpróbálkozott az erősödéssel a magyar deviza, azonban a piac hamar elbizonytalanodott a forintlikviditás beígért csökkentésével kapcsolatban. Így egyelőre nem tud enyhülni a nyomás a forinton, a következő időszakban akár a 360-as lélektani szintet is megközelítheti a jegyzés. A dollárral szemben most 303,54-nél jár, míg az angol font 414,13 forintba kerül.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A forint versenytársai közül a régióban a lengyel zloty és a cseh korona is kismértékű erősödéssel kezdte a napot. A feltörekvő piacon közben a török líra egy hajszállal gyengült a dollárral szemben, míg a dél-afrikai rand 0,3%-kal erősödött.

A Fed tegnapi ülése után Jerome Powell a korábbinál szigorúbb hangnemet ütött meg, ami a dollár erősödése irányába mutathat. Átmenetileg sikerült is 1,17 alá kapaszkodnia az amerikai devizának az euróval szemben, azonban nem tudott ott maradni. Csütörtök reggel 1,1708 körül jár a jegyzés, ami 0,2%-kal magasabb a tegnap estinél.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

infláció
koppenhága_dánia_shutter
elon musk getty editorial
tanár iskola tanító pedagógus szomorú

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
forint bankjegy