Ütik tovább a forintot, közelítünk a 360-as euróhoz

Portfolio
A Moody’s felőli péntek éjjeli magyar felminősítés és a kedvező hétfői nemzetközi kockázati étvágy ellenére is tovább esett a hétfői kereskedésben a forint, az euró árfolyama 358 fölé ugrott, ami nyolchetes forintmélypontot jelent. Így gyakorlatilag megtorpanás nélkül haladt tovább egy rendkívül erős technikai akadályon az árfolyam és közelítik az euróval szembeni jegyzések a 360-as szintet. A jelek szerint a gyorsuló infláció mellett is lassuló MNB kamatemelés múlt keddi bejelentése tartósan aláássa a forint erejét és így kezd leválni a régiós tendenciákról a forint árfolyama.

Nem bír talpra állni a forint

Napi mélypontján, 358,4 körül ingadozik jelenleg a forint az euróval szemben, ami egyúttal nyolchetes mélyponton ragadást is jelent. Nem tud tehát szépíteni a forint, hiába az összességében viszonylag kedvező nemzetközi befektetői hangulat. A zloty 0,3%-os erősödött, a cseh korona lényegében stagnált, a forint pedig 0,4%-ot gyengült pénteki záróértékéhez képest, ami heti mélypont volt és hathetes mélypont. A dollár/forint jegyzések 306 körül ingadoznak a bankközi piacon.

Nincs megállás, tovább ütik a forintot

A kora délutáni kereskedésben tovább esett a forint, az euró jegyzései átlépték a 358-as szintet is, most éppen 358,1 körül jár a kereskedés a bankközi piacon, ami új nyolchetes forintmélypontnak számít. A dollár jegyzései 306-nál mozognak, ami szintén nyolchetes forintmélypontot jelent. A forint az euróval szemben a pénteki zárószinthez képest 0,3%-kal gyengült, a cseh korona 0,2%-kal, míg a lengyel zloty 0,2%-kal erősödött.

Ütik tovább a forintot, közelítünk a 360-as euróhoz

A német választási eredmények bár nem mutatnak tiszta kimenetelt, de a részvénypiacokon fellélegzés látszik, illetve a kínai Evergrande csődje körüli bizonytalanság is enyhült valamelyest (az elektromos autógyártó részleget várhatóan „elengedi” a holding, hogy a központi ingatlanos cég pénzügyi helyzetét javítsa és így a befektetők és az ingatlanprojektek megrendelői ne szenvedjenek akkora hátrányokat, mindezek miatt pedig a holding papírja emelkedett ma a kínai kereskedésben). Ezek együtt javították a kockázati étvágyat a hétfői kereskedésben, de ez sem segített a forintnak, amely tovább esett. Az euróval szembeni jegyzések az imént a 358-as szint közelébe kapaszkodtak.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Mindez úgy következett be, hogy pénteken este heti mélyponton zárt az árfolyam, a rendkívül fontos 200 napos mozgóátlag (barna vonal) felett kissé és így gyakorlatilag úgy ment át felfelé az EURHUF a 356,5 körüli erős ellenálláson, mintha ott sem lett volna (ott húzódott egy vízszintes ellenállás és a július végétől szeptember elejéig tartó forinterősödés 61,8%-os Fibonacci korrekciós szintje). Ez technikailag nagyon csúnya képet fest, és arra utal, hogy komoly erők vannak a folyamatosnak tűnő forintgyengülési hullám mögött. A következő lényeges technikai akadály az említett mozgás 76,4%-os Fibonacci korrekciós szintje 358,85-nél, illetve a berajzolt csökkenő trendvonal 359,3 körül. Efelett már a kerek 360-as pszichológiai szint kerülne a befektetők fókuszába, majd afelett a július végi 362,55-ös lokális tető.

A forint egyre inkább relatív alulteljesítővé válik a régiós devizák között az elmúlt napok folyamatos gyengülése miatt. Ez látszik az alábbi ábrán is, amelyen az elmúlt egy hónap euróhoz képesti relatív árfolyamteljesítményét mutatjuk és amint látszik a cseh korona és a lengyel zloty (amelyek stagnáltak) pályájától elkezdett leválni a forint a gyengülés irányába.

Nem hatotta meg a forintot a Moody’s felminősítése

Hétfő reggel 357,13 körül járt a forint az euróval szemben, ez gyakorlatilag megegyezik a péntek esti szinttel. Vagyis a magyar deviza nem reagált arra, hogy némileg meglepetésre a Moody’s felminősítette a magyar adósosztályzatot. A múlt héten érezhetően gyengült a magyar deviza, több mint 1 százalékkal került feljebb a jegyzés úgy, hogy közben az MNB ismét kamatot emelt. A gyengülésben szerepet játszhatott a szigorítás csökkentett üteme, illetve a lassan szokásossá váló negyedév végi likviditási feszültségek. A dollárral szemben most 304,8 körül járunk, míg az angol font 416,55 forintba kerül.

A forint versenytársai közül a régióban a lengyel zloty 0,1%-os erősödéssel kezdett, míg a cseh korona egyelőre stagnál az euróval szemben. A feltörekvő piacon a török líra stagnál, a dél-afrikai rand pedig fél százalékkal erősödött a dollárral szemben.

Az euró-dollár árfolyamban a Fed múlt heti kamatdöntése sem hozott tartós mozgást, most 1,1715 körül jár a jegyzés, ami minimális elmozdulást jelent péntek estéhez képest. A következő időszak fő kérdése is az 1,17-es kulcsszint esetleges áttörése lehet. A japán jen hétfő reggel 0,1 százalékkal erősödött, míg az angol font stagnált a dollárral szemben.

Címlapkép: Getty Images

Felminősítette Magyarországot a Moody’s!

Az eddigi Baa3-ról Baa2-re minősítette fel a magyar adósosztályzat besorolását péntek késő este a Moody’s. A hitelminősítő stabil kilátást adott az új besorolás mellé.

Felminősítette Magyarországot a Moody’s!

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF