Nagyot esett a forint Orbán Viktor szavaira, 395-nél is járt az euró

Portfolio
Szerda este Orbán Viktor bejelentette, hogy ismét különadókat vet ki a kormány egyes szektorokra, hogy abból fedezzék a rezsicsökkentés fenntartását és a honvédelmi kiadásokat. Részleteket, konkrét összegeket csütörtökre ígért a kormányfő, de a piac egyértelműen negatívan fogadta a bejelentést. A forint 395-nél is jért az euróval szemben, ahonnan már csak egy hajszálra van a március elején látott 400-as történelmi mélypontja.

Kicsit csillapodtak a kedélyek

Szerda estére alábbhagyott az eladói nyomás a forint piacán. Az euróval szembeni jegyzések a 393-as szint közelébe ereszkedtek vissza. Napon belül így is 10 egységgel került feljebb a kurzus.

Rég láttunk ennyire csúnya napot a forintnál

Szerda estére 2,8%-kal gyengült a forint az euróval szemben, rövi ideig a 395-ös szint közvetlen közelében is járt a jegyzés. Utoljára március elején volt ennyire gyenge a magyar deviza, akkor a 400-as lélektani határt is érintette az árfolyam az orosz-ukrán háború kitörését követően.

A miniszterelnök nem éppen piacbarát bejelentése a különadókról a dollárral szemben is jelentős forintgyengülést hozott, este 370 felett is járt a dollár-forint árfolyam.

Sőt, a magyar deviza a régióban is jelentősen alulteljesítő volt, hiszen a lengyel zloty 0,4%-kal, a cseh korona pedig 0,3%-kal gyengült az euróval szemben estig.

A miniszterelnök esti bejelentései mellett egyébként még legalább két tényező volt, ami a forint ellen szólt ma:

  1. A dollár árfolyama is fordult az utóbbi napokban, az amerikai deviza ismét erősödött az euróval szemben, ami hagyományosan rossz hír a magas bétájú feltörekvő piaci devizák, így a forint számára is.
  2. Egyre erősebbek azok a várakozások, hogy az MNB lassítani fog a kamatemelések ütemén, ez pedig szintén nem jó hír néhány nappal a Monetáris Tanács keddi döntése előtt. Virág Barnabás kedden úgy nyilatkozott, hogy az utóbbi hónapok 100 bázispontos szigorítása utána felére fékezhetik a tempót.

Kérdés, hogy változik-e a jegybank álláspontja a majdnem rekordgyenge forint láttán. Ez akár már csütörtök reggel kiderülhet, amikor meghirdeti az MNB szokásos egyhetes betéti tenderét. Ha úgy látják, hogy a piaci folyamatok indokolják, akkor pedig akár meg is emelhetik az irányadó kamatot, hogy megpróbálják megállítani a forint esését.

Gyorsértékelés Orbán Viktor extraprofitadós bejelentéséről

Az első reakciók alapján a piaci szereplők nem fogadták kedvezően a kormány költségvetést stabilizáló lépéseit, a forint és a tőzsde sokat esett. Gyorsértékelésünkben bemutatjuk ennek lehetséges okait.

Gyorsértékelés Orbán Viktor extraprofitadós bejelentéséről

Hajszálra a 395-től

Az elmúlt percekben 394,8-ig esett tovább a forint, ez már több mint 3%-os zuhanást jelent kedd estéhez képest. A régióban a lengyel zloty 0,4, a cseh korona pedig 0,3%-kal gyengült.

Nagy Márton közölte a bankokkal: elveszik az extraprofitjukat

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tájékoztatta a Bankszövetség elnökségét, hogy a kormány több ágazati szektor mellett a bankok extraprofitjának elvonása mellett döntött - közölte a miniszter az MTI-vel szerdán. A tárcavezető extraprofitadónak nevezte az új intézkedést.

Nagy Márton közölte a bankokkal: elveszik az extraprofitjukat

Megvan a 393 is, nincs megállás

Már 393 felett jár a forint jegyzése, ami 2,7%-os zuhanást jelent egy nap alatt. Ekkora napos gyertyára nagyon rég volt példa a magyar deviza piacán, még a háború kitörésekor sem láttunk ilyet.

Máris 392 felett

Ami az előbb még "perceken belül elérhetőnek" tűnt, az nem is váratott sokat magára, már 392 felett is járt az euró jegyzése. Ez több mint kéthónapos mélypont a forint szempontjából, márciusban a 400-as történelmi csúcs környékén volt utoljára ilyen drága az euró.

Nem tud megállni a lejtőn a forint

Már 391,5 körül jár az euró jegyzése, ezzel kedd estéhez képest 2,3%-kal zuhant a forint. Perceken belül elérheti a 392-es szintet a jegyzés, ami több mint kéthónapos mélypont lenne a magyar deviza szempontjából.

A dollár-forint jegyzés 367,6-nál jár, 3,1%-kal emelkedett csak szerdán.

390 felett is járt a forint

Orbán Viktor rövid videóüzenetének megjelenését követően a forint újabb gyengülésnek indult. Az euróval szembeni jegyzések egy rövid időre a 390-es szintet is átlépték. Az EUR/HUF kurzusa pár perc leforgása alatt bő két egységgel került feljebb.

Már az egész szerdai kereskedésben feszült volt a helyzet, ugyanis nagy várakozás előzte meg a kormányülésről kiérkező döntéseket, a piaci szereplők már kezdték árazni a nem befektetőbarát gazdaságpolitikai lépéseket.

Orbán Viktor bejelentette: jönnek újra a különadók

Rezsivéldelmi és honvédelmi alapot hozunk létre, ebből fizetjük a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségeit. Kötelezzük a bankokat, biztosítókat, nagy kereskedelmi láncokat, energiaipari és kerekedő cégeket, telekom cégeket és légitársaságokat, hogy extra profitjuk nagy részét ide fizessék be 2022-23-ban - jelentette be Orbán Viktor szerdán. Vagyis bekövetkezett a piaci szereplők által már várt gazdaságpolitikai válaszlépés az elszálló költségvetési hiányra.

Orbán Viktor bejelentette: jönnek újra a különadók

Mindjárt itt a 390

A forint 389-ig gyengült miközben még mindig Orbán Viktor beígért bejelentéseire várunk, ezzel a magyar deviza csak ma 1,6%-ot bukott.

Már 388 felett

Már 388 felett jár az euró jegyzése, azaz napon belül 5 egységgel esett a forint, ami egyértelmű alulteljesítés a régiós devizák között. Közben az OTP Bank részvényárfolyama 3,5%-os esésben van, ami szintén mutatja az ideges piaci hangulatot a kormányfő ma délutáni újabb rendkívüli bejelentése előtt (ma már kormányülés van).

Nem áll meg az esés

Már 387 fölé emelkedett az euró jegyzése, ami 1,2%-os forintgyengülést jelent tegnaphoz képest. Ez összefügghet azzal is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hamarosan bejelentéseket ígért a mai kormányülést követően.

Orbán Viktor rendkívüli bejelentésre készül

Szerdán kormányülés zajlik a Karmelita-kolostorban és Orbán Viktor egy erről készült fotóval jelezte: hamarosan fontos döntések születhetnek.

Orbán Viktor rendkívüli bejelentésre készül

Mi állhat a háttérben?

A forint gyengélkedését lehet magyarázni nemzetközi okokkal is, mert például az EUR/USD kurzusa lefelé tart a szerdai kereskedésben, vagyis a dollár felértékelődött, ami hagyományosan nem kedvez a feltörekvő devizáknak, viszont közben a külföldi részvénypiaci hangulat kedvező, így a forint alulteljesítése látványosnak hat. Elég csak ha a lengyel zloty ellenében nézzük az árfolyamot, szerda délben a 84-es szint felett is járt a PLN/HUF kurzusa, ami újabb forint történelmi mélypontot jelent a lengyel devizával szemben.

A lengyel zloty ereje összefügghet azzal a bejelentéssel, miszerint az Európai Bizottsággal megállapodásra juthat a vitás kérdésekben és felszabadulhatnak a Lengyelországnak szánt uniós források. A forint gyengélkedése pedig összefügghet a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetből fakadó későbbi kormányzati lépésekkel is, illetve az azzal kapcsolatos befektetői várakozásokkal. Erről részletesen ebben a cikkünkben írtunk.

A forintpiaci hangulatot befolyásolhatja, hogy életbe lépett mától a háborús veszélyhelyzet, amit Orbán Viktor egy kedd délutáni rövid bejelentésében már előrevetített. Orbán Viktor, a frissen felállt új kormány első intézkedését ismertette: kedd éjféltől kihirdetik a háborús veszélyhelyzetet. Indoklása szerint erre azért volt szükség, mert a háború és szankciók nyomán a világ egy gazdasági válság küszöbén áll, és egy ilyen helyzetben a kormánynak mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szüksége. Megemlítette, hogy a családok anyagi biztonságát akarja a kormány megvédeni és előrevetítette, hogy az új veszélyhelyzetben hozott első kormányzati döntésekről szerdán fog tájékoztatást adni.

Ez utóbbi alapján azt lehet várni és feltehetően a befektetők ijedelme is ezzel függ össze, hogy a mai kormányülés után Orbán Viktor konkrét gazdaságpolitikai lépéseket fog ismertetni. Ha pedig abból indulunk ki, hogy ezt a családok megvédéseként igyekszik kommunikálni a kormány, akkor feltehetően a vállalati szektor számára nem lesznek kedvezőek a bejelentések. Könnyen lehet, hogy a piaci szereplők körében olyan várakozások épültek fel, miszerint a kormányfő már ma, vagy a közeljövőben bejelenti a különadók emelését, esetleg újak kivetését, vagy az árszabályozó kormányzati lépésekkel kapcsolatban hozott döntéseket ismerteti. Meglátásunk szerint a gyors beavatkozást indokolhatja az idei költségvetés elszálló hiánya is. Legutóbbi cikkünkben részletesen bemutattuk, hogy 1000-1500 milliárd forintos idei költségvetési kiigazítási igényre kell megoldást találnia a kormánynak. És nagy esély van arra, hogy ennek a költségvetést stabilizáló intézkedéssorozatnak lesznek a részei a különadók.

A szerda délután esetlegesen várható bejelentéseket a Portfolio élőben fogja természetesen tudósítani.

386 felett az euró árfolyama

A reggeli nyitás óta 4 egységgel került feljebb a forint euróval szembeni árfolyama, szerda délre a 386,40-es szintig emelkedett a kurzus. Ezzel a forint közel egyhetes mélypontjára került.

Itt a veszélyhelyzet: esik a forint, ütik a tőzsdét

A kedvező nemzetközi tőkepiaci hangulat ellenére nagy esésben van ma a magyar tőzsde, miután tegnap kihirdették itthon a háborús veszélyhelyzetet (és erre alapozva hamarosan új intézkedéseket is bejelenthet Orbán Viktor miniszterelnök), illetve Virág Barnabás jegybanki vezető arról beszélt, hogy várhatóan lassítani fogják a szigorítási tempót az MNB jövő keddi kamatdöntésén. Ma pedig érkeznek a friss bejelentések, többek között az MNB a kamatstop esetében javasolt célzott meghosszabbítást. Mindezek következtében nagyot esett a forint a vezető devizákkal szemben, illetve elsősorban az OTP-n keresztül adják a befektetők a magyar tőzsdét.

Itt a veszélyhelyzet: esik a forint, ütik a tőzsdét

Megy tovább a dollár

A dollár 1,067 környékére erősödött vissza az euróval szemben, ez 0,6%-kal alacsonyabb a kedd esti jegyzésnél.

Már 385 felett az euró

Szerda délelőttre 385,25-ig gyengült a forint az euróval szemben, ez már 0,65%-kal magasabb a tegnapi jegyzésnél.

Ezzel ismét jelentős alulteljesítés jellemzi ma a magyar devizát, hiszen a lengyel zloty és a cseh korona minimális elmozdulást mutatnak.

Az MNB megjegyzése bolygatta meg a forint piacát – Közeleg a kamatdöntés

Szerda reggel 383,4 körül járt a forint az euróval szemben, ez 0,2%-os gyengülést jelentett kedd estéhez képest a magyar deviza szempontjából. Tegnap már a 380-as lélektani szintet közelítette a jegyzés, majd Virág Barnabás MNB-alelnök szavaira fordult meg. A jegybanki vezető arról beszélt, hogy az utóbbi hónapok 100 bázispontos tempója után a következő időszakban annak felére lassíthatják az alapkamat emelését. Azt nem tudni, hogy ez hogyan hatna az egyhetes irányadó betéti kamatra. Jövő héten kiderülhetnek a részletek, hiszen kedden tartja következő kamatdöntő ülését a Monetáris Tanács, majd két napra rá az irányadó kamatról döntenek. A mostani jelzések után szinte biztosra vehető, hogy lassítani fog a kamatemeléseken a jegybank, sőt lassan már annak mértéke sem kérdés. A dollárral szemben most 358,5 körül járunk, míg az angol font 449,35 forintba kerül.

A forint legközelebbi versenytársai közül a lengyel zloty 0,1 százalékos gyengüléssel, a cseh korona pedig stagnálással indították a napot az euróval szemben. A feltörekvő piacon közben a török líra 0,6%-os gyengüléssel kezdett a dollárral szemben, míg az orosz rubel 0,4%-kal erősödött.

A dollár is a fordulat jeleit mutatja, vagyis az utóbbi néhány nap gyengülése után kezd visszakapaszkodni az euróval szemben. Most 1,07-nél jár a jegyzés, ami 0,3%-os dollárerősödést jelent tegnap estéhez képest. A japán jen 0,1 százalékos gyengülésben van a dollár ellenében, míg az angol font minimális erősödéssel kezdett reggel.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF