Megütötték a forintot Orbán Viktor szavai után

Portfolio
Hétfő délután a parlament őszi ülésszakának nyitányán beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben, az által elmondottak hatására a forint meredek gyengülésnek indult.

410-ig ugrott az euró Orbán szavai után

Orbán Viktor szavainak hatására a forint 410-ig gyengült hirtelen az euróval szemben, majd onnan korrigált kicsit. Most 409 körül jár a jegyzés, ami 0,6%-os forintgyengülést jelent péntek estéhez képest.

A dollárral szemben megint új mélypontra esett a forint, most 424,4-nél jár az árfolyam.

Orbán Viktor: nem csak az EU-val tárgyal Magyarország forrásokról

Ha az energiaipari beruházásokhoz szükséges forrásokat nem kapjuk meg Brüsszelből, akkor más forrásból szerezzük be a szükséges összeget - mondta hétfőn a parlamentben Orbán Viktor. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy december elejére állhat össze a 2023-as költségvetés végleges formája, amiben már új családvédelmi intézkedések is lesznek.

Orbán Viktor: nem csak az EU-val tárgyal Magyarország forrásokról

Megjött a dollárerő az olasz választás hírére, történelmi mélyponton a forint

Az olasz választás hírére erőteljes devizamozgással indultak a hét első kereskedési órái: az euró dollárral szembeni jegyzése 0,956-ig szakadt le, és bár egy kis korrekciót azóta láthattunk, így is 0,7%-os gyengülést jelent az eurózóna devizája számára. Mivel az euró lejtmenete gyakorlatilag már bő egy éve tart, ezért újabb és újabb húszéves mélypontra kerül - utoljára 2002 júniusában volt ennyire gyenge.

A heves mozgás oka, hogy az Olaszország Fivérei (FdI) nevű, posztfasiszta gyökerű párt végzett az első helyen a vasárnapi olasz választáson az exit poll adatok szerint és a jobboldali blokk megszerezhette a parlament mindkét házában a többséget. Bár most úgy tűnik, hogy a jobboldal nem kétharmados többséggel fog kormányozni (ezt előzetesen piacnyugtató fejleménynek várták), a devizapiacon szemlátomást így is nyomot hagy az eredmény.

Az euróval párhuzamosan természetesen a forint is gyengült a dollárral szemben, reggel a 424-es szintet is megcsípték a jegyzések. Ez új történelmi mélypontot jelent a forint oldaláról nézve. Az intenzív mozgásra jellemző, hogy múlt hét csütörtökön délelőtt még 410 alatt is járt a kurzus.

A forint-dollár árfolyam már a tavasz óta korábban ismeretlen tartományban mozog, a mostani gyengülési hullám előtt a forint mélypontját a 340-es kurzus jelentette - ehhez képest járunk most 420 felett. Az év eleje óta a dollár a forinttal szemben 30%-kal erősödött.

Az euróval szemben a forint ma reggel nem mutat érdemi mozgást, 407 közüli szintről indult a kereskedés.

A fontosabb keresztárfolyamok közül a brit font elmozdulásai érdemelnek kitüntetett figyelmet: ma reggel 2% feletti gyengüléssel indult a nap. Ebben nem az olasz választások eredménye játssza a főszerepet, hanem az, hogy a brit kormány az utóbbi 50 év legnagyobb adócsökkentését jelentette be. A gigantikus élénkítőprogram finanszírozása kétséges, a csúcson lévő inflációra viszont felhajtó hatással lehet - pont mint 50 éve, ezért a piacok érthető módon nem repesnek a hírre.

Így aztán a font nem csak a dollárral, hanem az euróval szemben is gyengüléssel indította a hetet. A dollárral szemben itt új történelmi mélypontról beszélhetünk, és úgy tűnik, az a korábbi jóslat, hogy a font a paritásig (1-es árfolyamig) gyengülhet, megvalósulhat.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF