Szárnyal a forint a halasztott gázfizetés hírére

Portfolio
Hétfő reggel még erősödéssel kezdett a forint, de a kedvezőtlen nemzetközi hangulat és a dollár jelentős erősödése végül komoly forintgyengülést váltott ki. Pár perccel dél előtt újra történelmi mélypontra zuhant a forint. A délutáni órákban 425 környékén mozgott a jegyzés, majd a dollárerő csökkenése után a forintra nehezedő nyomás is mérséklődött, kora estére 420 alá kapaszkodott a magyar deviza.

Nincs megállás

Tovább erősödött a forint, a 418,8-as szint már egy százalékkal alacsonyabb a péntek estinél, a mai csúcshoz képest pedig már több mint másfél százalékos az erősödés. A régióban a lengyel zloty 0,6%-os, a cseh korona pedig 0,2%-os erősödésben van. A forint a dollárral szemben most 426,8-nál jár, az angol font pedig 481,1 forintba kerül.

Már 420 alatt

Kora estére 420-ig erősödött a forint, ez már éles fordulat, hiszen a korábbi fél százalékos gyengülésből 0,8%-os erősödésbe lenbdült a magyar deviza. A jelek szerint jótékony hatással volt az árfolyamra a délután bejelentett megállapodás az orosz földgáz halasztott fizetéséről.

A font egész nap jól tartotta magát

A reggeli hírre, mely szerint a brit kormány kifarol az adócsökkentési programjának egyik intézkedéséből, a font erősödésnek indult a dollárral szemben, és ez egész nap kitartott. Úgy látszik, a befektetők értékelték a lépést annak ellenére, hogy az adócsökkentés legtöbb intézkedését nem vonta eddig vissza a kormány.

Az amerikai gazdaság lassulása hozhatta el a fordulatot

A magyar idő szerint délután 4-kor közölt amerikai beszerzésimenedszer-index adatok hozhattak fordulatot a dollár piacán, a vártnál sokkal rosszabb adatok ugyanis azt jelzik előre, hogy az amerikai gazdaság a lassulás szakaszába lépett. A befektetők erre ütni kezdték a dollárt, ami enyhülést hozott a forint számára is. Jelenleg 421 forint 70 fillér egy euró.

Egyelőre nem lehet megmondani, hogy az amerikai BMI-adatok okozta dollárgyengülés meddig tarthat ki, de egészen biztos, hogy legkésőbb szerdán felülírja azt az ADP munkaerőpiaci adatközlése, a dollár szempontjából a legfontosabb esemény viszont pénteken jön, amikor az amerikai kormány közli a foglalkoztatottsági adatot.

Csúnya helyzetkép az amerikai gazdaságról: beütött a félve várt a recesszió?

Kedvezőtlen képet fest az amerikai gazdaságról a frissen közölt ISM beszerzési-menedzser index, ezek közül is különösen a foglalkoztatottsági alindex mutat kedvezőtlen képet.

Csúnya helyzetkép az amerikai gazdaságról: beütött a félve várt a recesszió?

Tovább gyengül a dollár, erőt adva a forintnak

A dollár iménti gyengülése miatt a forint is megtáltosodott kissé, immár 422,3-ra jött le az euróval szemben, ezzel már napon belül erősödőben van. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy tartósan erősödő pályára állt a forint, de ma már valószínűtlen egy újabb mélypont-közeli szint.

Eltűnt a dollár ereje

A dollár hirtelen gyengülésbe kezdett az euróval szemben, a tegnapi szintre, 0,98-ra gyengült vissza az amerikai deviza az euróval szemben. Ezzel együtt enyhül a nyomás a forinton is, az euróval szemben 423-ra esett a jegyzés, ez is megfelel a tegnapi szintnek.

425 környékén mozog

A halasztott gázfizetés után megállt a forint gyengülése, jelenleg 423 és 425 között mozog a jegyzés az euróval szemben. A dollár erősödése is elakadt egyelőre, az EURUSD oldalazott délután.

Nagy Márton: megszakadhat a gázár és a forintárfolyam együttmozgása, íme a halasztott fizetés részletei

Az ellátásbiztonság mellett pénzügyi szempontból is biztonságossá teszi Magyarország gázellátását az MVM ma bejelentett két lépése, megszakítva a gáz tőzsdei ára és a forint árfolyama közötti szoros együttmozgást – közölte egy mai sajtóbeszélgetésen Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszer. Ismertette: 2022 októberétől 2023 márciusáig, vagyis hat hónapra szól az oroszoktól kapott halasztott fizetés a gázár egy bizonyos (üzleti titkot képező) küszöbérték feletti részére. Minden egyes hónap küszöbérték feletti gázárát egy, két és három évvel később, vagyis 3 egyenlő részben fizetjük ki 2026 márciusáig.

Nagy Márton: megszakadhat a gázár és a forintárfolyam együttmozgása, íme a halasztott fizetés részletei

Kegyetlenül kitart az erős dollár mellett Amerika, akkor is, ha ezzel válságba taszítja a világot

Elemzők szerint nem valószínű, hogy a döntéshozók lépéseket tesznek a dollár erősödésének mérséklésére a globális pénzügyi zavarok növekvő kockázata ellenére, főként azért, mert az erős zöldhasú segít az amerikai infláció elleni küzdelemben - írja a Wall Street Journal.

Kegyetlenül kitart az erős dollár mellett Amerika, akkor is, ha ezzel válságba taszítja a világot

Kicsit meghúzták a gázfizetéses hírre

Az imént érkezett a hír, hogy az MVM halasztott fizetésről állapodott meg a Gazprommal, a hírre viszont nem mozgott jelentősen a forint egyelőre. 424,8-ig jött le a jegyzés, de péntekhez képest 0,4%-os gyengülésben van.

Bejelentette a kormány: halasztott fizetést kaptunk a gázra az oroszoktól

Az árak szélsőséges kilengése miatt két intézkedést hozott az MVM: egyrészt a finanszírozás optimalizálása céljából halasztott fizetési megállapodást kötött a Gazprommal, másrészt átalakításokat és energetikai fejlesztéseket tervez a földgáztaroló kapacitás hatékonyabb hasznosítására, aminek részeként a hajdúszoboszlói tárolónál 800 millió köbméter párnagáz letermeléséről döntöttek - közölte az MVM.

Bejelentette a kormány: halasztott fizetést kaptunk a gázra az oroszoktól

Ismét közel a mélypont

426-ig szúrt fel a forint az imént az euróval szemben, azaz centikre volt az új mélypont. Ez napon belül 0,6%-os gyengülést jelent. A dollár közben nem erősödik tovább, azaz ez akár enyhülést is jelenthet a forintnak.

Egyelőre megállt a gyengülés

Az előző másfél órában nem történt nagy mozgás, az euró árfolyama most 424,8-nál jár az euróval szemben. Péntekhez képest ezzel is 0,4%-os gyengülésben van, de az előző percekben nem vette ostrom alá a dél körül elért mélypontot.

Visszahúzták kissé

A forint ismét megközelítette a dél körül elért történelmi mélypontot, de akkor visszarántatták egészen 424,1-ig. Azóta újra gyengülésben van, jelenleg 424,3-nál jár az árfolyam, és ez gyengébb forintot jelent, mint múlt héten.

Pár perc nyugalom után megint fordult a dollár

Az iménti percekben a dollár erősödése megakadt, viszont most újabb fordulat következett be az EUR/USD-görbén, a dollár erősödésnek indult. Ezzel együtt a forint árfolyamgörbéje is a gyengülés irányéba fordult, 425,4 a jegyzés most.

A zloty sem tud már ellenállni

A lengyel fizetőeszköz erősen felülteljesítő volt eddig, az imént viszont az is gyengülésbe kezdett. Péntekhez képest még mindig 0,4%-kal erősebb a zloty, de az irány már változott, és kezdi visszaadni mai erősödését a kifejezetten rossz befektetői hangulat közepette.

Egyelőre megállt a forint gyengülése

A forint az új mélypont (426,326) elérése után most nyugvópontra ért az előző percekben, 425 forint 386 fillérbe kerül most egy euró. Ez fél százalékos gyengülést jelent. A dollár erősödése most alábbhagyott, de ha ismét rákapcsol az amerikai deviza, az a forintot újabb mélypontokra lökheti. A dollár erősödését a kedvezőtlen nemzetközi hangulat váltotta ki, ezzel együtt pedig a magas bétájú devizák (mint amilyen a forint) gyengülnek.

A dollárral szemben két egységre a mélypont

A dollárral szemben is gyengül a forint, 435 forint 75 fillérbe kerül egy dollár, ami péntekhez képest közel 1%-os gyengülést jelent. A dollár erősödése az előző percekben megállt, 0,976-on áll a jegyzés az euróval szemben.

Tovább zuhan

Már a 426-ot is átvitte a jegyzés, napon belül már több mint fél százalékot gyengült az euróval szemben. A történelmi mélypont átlépése óta meredek a gyengülés.

Itt az új mélypont!

Átlépte a 424-et az euró jegyzése, ezzel új történelmi mélypontra zuhant a forint az euróval szemben. A forint a dollár jelentős erősödésével együtt gyengül, a dollár száguld az euróval szemben, péntekhez képest fél százalékot erősödött a dollár. A forintmélypont így hamar eljött, nem igazán képezett komoly ellenállást az eddigi mélypont. Az új mélypont: 424,278.

A dollárral szemben is jelentős a gyengülés, de ott még van körülbelül 3 egység a történelmi mélypontig. Egy dollár most 434 forint 70 fillérbe kerül.

A dollár hasít

A dollár eközben jelentősen erősödik, 0,3%-os erősödést látunk az euróval szemben, már 0,98 alá esett a jegyzés. A forint a dollárral szemben szintén gyengül, 433 forint 20 fillérbe kerül egy forint.

60 fillérre a mélypont

Tovább ütötték a forintot, a történelmi mélypont 60 fillérre van már csak. Jelenleg egy euró 423 forint 36 fillérbe kerül, ez napon belül már gyengülést jelent. Érdekesség, hogy közben a lengyel zloty határozottan erősödik, 0,6% az elmozdulás az euróval szemben.

Tovább gyengül

423 fölé gyengült a forint az euróval szemben, már a pénteki szinten van a jegyzés. A történelmi mélypont múlt héten 423,9-nél következett be, ettől nagyjából 90 fillérre van most a forint.

Eddig tartott az erősödés

A forint erősödése az euróval szemben már elveszett, jelenleg a pénteki szinten tartózkodik a jegyzés, 422 forint 90 fillérbe kerül egy euró, azaz 1 forintra van az új történelmi mélypont. Érdekesség, hogy a lengyel zloty eközben tovább tudott erősödni.

Egyelőre megállt a forint gyengülése, de még nem lélegezhetünk fel

Erősödéssel kezdte a napot a forint az euróval szemben, 0,4%-kal került lejjebb az EURHUF-jegyzés, de még mindig magasan, 421 felett jár. Múlt héten a forint történelmi mélypontra gyengült az euróval szemben, majdnem 424 forintra drágult az euró.

A dollárral szemben szintén 0,4%-os erősödést látunk, 429 forint 70 fillérbe kerül a dollár. A történelmi mélypont itt messze van, ettől egyelőre 8 egységre van a forint.

A mai napon még nincs nagy mozgás a dollár árfolyamában, az irány még nem dőlt el. A kilátások viszont nem jók: a nemzetközi hangulat továbbra sem jó, amelyen nem segít például a kiszivárgott hír, hogy az OPEC+ az olajkitermelés csökkentését mérlegeli. Emellett a héten érkező amerikai foglalkoztatottsági adatok is vezethetnek a hangulat további romlásához.

A zloty is erősödik az euróval szemben, így azt lehet mondani, hogy a magyar deviza ma reggeli erősödése nem feltétlenül forint-specifikus jelenség, ennélfogva a mai erősödés törékenyebb is, ha valóban a nemzetközi hangulat mozgatja.

Címlapkép: Getty Images

Ugrik a font a brit kormány visszavonulásának hírére

A brit miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy elhalasztja a legmagasabb jövedelműek adókulcsának csökkentését, a hírre jelentős erősödésbe kezdett a font.

Ugrik a font a brit kormány visszavonulásának hírére

Bod Péter Ákos: Mi lesz a forinttal?

A forintárfolyam újabb hirtelen esésének a hírére az is felkapta a fejét, akit a napi gazdasági ügyek nem foglalkoztatnak. Nehéz úgy társalgásba elegyedni, hogy ne jöjjön elő a kérdés: miért ilyen gyenge, és még meddig gyengülhet a forint. Ez utóbbit egyébként a szakmabeliek is kérdezgetik egymástól, növekvő aggodalommal.

Bod Péter Ákos: Mi lesz a forinttal?

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF