Történelmi mélypont közeléből fordult a forint

Portfolio
Szerda reggel megint intezív forintgyengülés alakult ki, amelynek nyomán kora délutánra egészen 426-ig esett az euróval szemben, azaz hajszálnyira megközelítette a hétfőn elért eddigi történelmi mélypontját. Aztán a délutáni órákban érdemi erősödés indult 421 körülig, miután a jegybank közzétette likividitáskiszorító akciójának mai eredményeit.

Stagnálás

Az esti órákban kisebb kilengések mellett, de nagyjából a 421,50-es szint közelében áll a forint az euróval szemben.

Jelentős dollárerősödés mellett elakadt a forint menetelése

Miután tegnap éjjelre elérte alulról a paritást (1,000) az euró/dollár árfolyam, újra erőre kapott a dollár és ma délutánra egyre nagyobb lendületbe jött: a jegyzések 0,9840-ig estek a bankközi piacon. Ebben egy német atomerőműnél felfedezett esetleges probléma mai híre is szerepet játszhatott.

Az egyre jobban belendülő dollár mellett a forint délutáni menetelése is elakadt az euróval szemben, a jegyzések 422 körül hullámoznak a bankközi piacon.

A fentiek eredőjeként a dollár/forint jegyzések 428 körül ingadoznak a bankközi piacon.

A háború kitörése előtti állapothoz képest a forint jelentős régiós alulteljesítése a mai mozgással is ismét látványossá vált:

2000 milliárd forint sterilizáció erősítette az árfolyamot

A forint 424 körüli szintről erősödött 421-ig az euróval szemben azután, hogy a jegybank közzétette: a mai változó kamatozású, 2 hónapos betéti tenderen 14 bank adott be ajánlatot összesen 2146 milliárd forint értékben, amelyből 2093 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat. 

Feltehetően az eszköz "árazásával kapcsolatos bizonytalanság" volt az oka a forint délelőtti gyengülésének, amiben tehát épp az eredmények bejelentése hozta a fordulatot. Az MNB jelentős mennyiségű likviditást tervez kiszorítani a következő hetekben a bankrendszerből, hogy a rövid lejáratú hozamok, illetve banki betéti és hiteltermékek ára valóban alkalmazkodjon az irányadó kamathoz (13%), ne pedig a túlzott likviditás nyomja le azokat a mélybe.

A mai 14,14%-os kialakult kamatszint azt is jelzi, hogy a piac nem elégedett meg azzal, hogy a 13%-os kamatnál a jegybank leállt a kamatemelésekkel, az igényét magasabb kamattal kellett kielégíteni.

Óriási mennyiségben szívott ki pénzt a piacról az MNB - Meg is volt az ára

Megtartotta ma az első 2 hónapos betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank, amelyre a jegybankot is meglepő mértékű ajánlat ömlött be, és ezek közül összesen 2093 milliárd forintnyit fogadott el. Hatalmas összegben szívott ki tehát likviditást a bankrendszerből a jegybank, igaz ennek meg is volt az ára. Az elfogadott ajánlatok súlyozott átlagos felára ugyanis a 13%-os egyhetes betéti ráta fölött 1,14 százalék volt.

Óriási mennyiségben szívott ki pénzt a piacról az MNB - Meg is volt az ára

Hajszálra történelmi mélypontjától fordult a forint

Elkerülte a forint, hogy ma újabb történelmi mélypontra bukjon az euróval szemben, mert az elmúlt egy órában érdemi erősödés alakult ki 426-ról 423,5-ig. Hétfőn 426,3 forintnál alakult ki a mélypont, tehát ma attól 30 fillérrel alacsonyabb szinten tetőzött az árfolyam.

Mivel a dollár az elmúlt napok esése után újra erőre kapott az euróval szemben a paritáshoz képest (0,99-ig jutott mostanra), ezért a dollárral szemben is gyengélkedik a forint, a kora reggeli 421-ről átme3netileg 430-ig ugrott, majd most 427 körülig süllyedt.

Közben közzétette az ÁKK a forintalapú referencia államkötvények a mai napra vonatkozó hozamait és amint látjuk: a forint esésével párhuzamosan az 1 éves és hosszabb lejáratokon 2-18 bázispontos hozamemelkedés következett be. A ma lebonyolított 6 hónapos DKJ-aukció eredménye (12,94%-os átlaghozam a 20 milliárdos meghirdetett mennyiséget alig meghaladó, 21,8 milliárdos vételi ajánlatnál) nyomán ezen a lejáraton komolyabb hozamemelkedés történt:

Már csak 30 fillér a mélypont

Az elmúlt percekben 426-ig emelkedett az euró jegyzése, így mindössze 30 fillérre van a forint hétfőn látott történelmi mélypontja.

Itt a 425 is

Délután 425-ig emelkedett tovább az euró-forint árfolyam, ez már 1,4%-os forintgyengülést jelent kedd estéhez képest. Így kézzelfogható közelségbe került a hétfőn látott 426,3-as történelmi forintmélypont.

Már 424 felett

Kora délután 424-ig emelkedett az euró jegyzése, ez már 1 százalékos forintgyengülést jelent, miközben a régiós devizák minimálisan mozdultak. A Reutersnek nyilatkozó devizatrader szerint a forint alulteljesítésének oka, hogy a befektetők most jöttek rá, hogy az orosz gázszállítások halasztott fizetése nem javít a fundamentális problémákon.

Mit mond a technika?

Nem tartott sokáig a forint erősödése. A 416,80 forintos támaszt ideiglenesen áttörte a kurzus a tegnapi kereskedés során, onnan azonban ismét felfele mászik az euró-forint árfolyama. Ellenállást a korábbi történelmi maximum, valamint a 161,8 százalékos Fibo-szint jelenthet. Előbbi 425,87 forintnál, utóbbi 427,41 forintnál foghatja meg az emelkedést - olvasható az Equilor szerdai technikai elemzésében.

Támasz: 406,48 (MA 30), 408,00, 410,24 (Fibo 123,6%), 416,80 (Fibo 138,2%)Ellenállás: 425,87 (ATH), 427,41 (Fibo 161,8%)

Nagy lesz az MNB új fegyverének tűzereje: máris 1000 milliárdot mozgatna meg a jegybank

1000 milliárd forint értékben hirdet meg egyhetes diszkontkötvényeket az első csütörtöki tenderen az MNB – közölte a Reuters. A jegybank augusztus végén bejelentett likviditáscsökkentése most kezdődik el a gyakorlatban.

Nagy lesz az MNB új fegyverének tűzereje: máris 1000 milliárdot mozgatna meg a jegybank

Megint esik a forint

Szerda délelőtt 423-ig gyengült a forint az euróval szemben, ez 0,9%-kal magasabb a tegnap esti jegyzésnél. A régióban a lengyel zloty 0,2%-kal, a cseh korona pedig 0,1%-kal gyengült eddig.

Eddig tartott a forint ereje? Újra 420 felett az euró

Gyengüléssel kezd reggel a forint, az euró jegyzése 420,3-ig emelkedett, ami 0,3%-kal magasabb a kedd esti értéknél. A hét elején 426 felett láttunk új történelmi csúcsot az árfolyamban, majd onnan a halasztott orosz gázfizetés és az uniós megállapodást elősegítő törvényjavaslatok parlamenti szavazása segített a forinton és fordult a jegyzés. Azonban a jelek szerint ez csak átmeneti volt, már kedden látszottak annak jelei, hogy kifulladt a menetelés. Ma reggel pedig újra elég egyértelmű üzenetet küldött a piac a forint gyengülésével. A következő nagy kérdés az lehet, hogy a holnapi egyhetes betéti tenderen mit lép az MNB a forint gyengülését látva. A jegybank ugyan alig egy hete szögezte le egyértelműen, hogy lezártnak tekinti a kamatemelési ciklust, azóta viszont a deviza jelentősen gyengült. Persze egy ilyen erős kijelentésből nehéz visszatáncolni a hitelesség jelentős sérülése nélkül, szóval a piac is izgatottan várhatja a lépést. A dollárral szemben most 422,35 körül járunk, míg az angol font 483,25 forintba kerül.

A forint legközelebbi versenytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona is minimális gyengüléssel indította a napot az euróval szemben, miközben a feltörekvő piacon a török líra stagnál a dollárral szemben, az orosz rubel pedig 0,7 százalékos erősödést mutat.

A dollár tegnap nagyot esett az euró ellenében egy délután megjelent amerikai munkaerőpiaci adat hatására, így ismét a paritás közelébe került a jegyzés. Most 0,9967 körül jár, ami 0,2%-os dollárerősödést jelent egyelőre, vagyis a jelek szerint ott is jöhet ismét a fordulat. A japán jen egyelőre alig mozdul, míg az angol font 0,3%-os gyengüléssel kezdi a napot.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF