Visszagyengült a forint

Portfolio
Az elmúlt napokban inkább negatívan fogadta a piac az Európai Bizottság döntését a magyar uniós források felfüggesztéséről és a kemény feltételrendszeréről. Emiatt a forint újra a 410-es szint fölé gyengült az euróval szemben, amiben persze az elmúlt hetekben emelkedő gázárnak is szerepe van.

Nem tudott erősödni a forint

A péntek esti kereskedésben már nem tudott szépíteni a forint, az euróval szembeni jegyzés 410 közelében ragadt, amely közel 0,5 százalékos gyengülést jelent az előző záráshoz képest a hazai fizetőeszköz számára. Egy dollárért pedig valamivel kevesebb, mint 390 forintot kellett adni a péntek esti kereskedésben, amely szint közel 0,5 százalékos forintgyengülést jelentett az előző záróárfolyamhoz képest.

A dollár is ugrott

A vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat miatt felerősödő kamatemelési várakozások a dollárt is erősítették: az amúgy tegnap óta inkább gyengülő pályán mozgó zöldhasú euróval szemben kurzusa 1,054-ről 1,044-ig ugrott le. Az ilyenkor megszokott hirtelen reakciót kis korrekció követte, most épp 1,048 körül jár az árfolyam.

Megjött a fontos amerikai munkaerőpiaci adat: tépik a dollárt, alaposan megütötték a tőzsdéket

Európában negatív hangulatban telik a kereskedés, és a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján Amerika is mínuszban nyithat, miután a várt 200 ezer fős értékhez képest 263 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban.

Megjött a fontos amerikai munkaerőpiaci adat: tépik a dollárt, alaposan megütötték a tőzsdéket

Túl jól megy az amerikai gazdaságnak, elszomorodtak a befektetők

A vártnál erősebb egyesült államokbeli munkaerő-piaci adat a már megszokott ellentétes hatást váltotta ki a tőkepiacokon: a jegybanki kamatpolitika kilátásainak változása borúlátóbbá tette a szereplőket.

Túl jól megy az amerikai gazdaságnak, elszomorodtak a befektetők

Délutáni fordulat

Délben megállt a forint erősödése, és a 408 körüli szintről 411 fölé ment el szűk három óra alatt az euró árfolyama. Kicsiben a zloty is hasonló pályát ír le ma, ezért inkább globális hangulati elemek lehetnek a mozgás hátterében. Ezt erősítette fel 14:30-kor az amerikai munkaerő-piaci adat, ami hirtelen mozgást váltott ki az euró-dollár árfolyamban, a dollár erősödése pedig magával hozott még egy adag forintgyengülést.

A tegnapi esés ledogozva

Az elmúlt hónapokban megfigyelt erőteljes volatilitás jegyében ma már 0,8%-os forintgyengülést láthatunk, ezzel gyakorlatilag a tegnap reggeli, 409-es szintre tért vissza az euróval szembeni árfolyam. Úgy tűnik, hozzá kell szoknunk a napon belüli nagy ingadozásokhoz, tegnap és ma is 4 egység körüli mozgást produkált a kurzus.

Kis megnyugvás a forint piacán

Érezhetően javult a hangulat pénteken a forint piacán, amiben a gázárak esésének is szerepe lehet. A nyersanyag tőzsdei jegyzése 130 euró környékére korrigált vissza, miközben a magyar deviza az euróval szemben 410,2-ig erősödött ezzel párhuzamosan, ami már fél százalékos javulásnak felel meg.

Ma sem változik a kamat

PÉnteken is változatlan, 18%-os kamat mellett hirdette meg egynapos betéti gyorstenderét az MNB, melyen tegnap az egynapos megtorpanás után ismét 4900 milliárd forintot helyeztek el a befektetők.

Egyelőre nem fogadta jól a piac a brüsszeli döntést – Mikor lélegezhet fel a forint?

Péntek reggel 411,5 körül járt a forint az euróval szemben, ami minimális, 0,15%-os erősödést jelentett tegnaphoz képest a magyar deviza szempontjából. Ugyanakkor az elmúlt napokban inkább negatívan fogadta a piac az Európai Bizottság várva várt javaslatát a magyar uniós forrásokkal kapcsolatban. A brüsszeli testület az előzetesen kiszivárgott híreknek megfelelően 7,5 milliárd eurónyi kohéziós forrás felfüggesztését és a helyreállítási terv elfogadását javasolta, ugyanakkor kikötötte, hogy folyósítás csak azt követően történhet, hogy a kormány teljesíti az összes vállalt intézkedését. A befektetők egy része szerint pedig komoly kockázat van abban, hogy esetleg nem teljesülnek ezek a feltételek maradéktalanul, vagyis továbbra sem lehet kijelenteni, hogy szabad utat kaptunk a források lehívása felé. Csütörtökön a Portfolio kérdésére a Fitch is elég élesen fogalmazott, a hitelminősítő kommentárja szerint negatívan érintheti a magyar adósbesorolást az, hogy tovább késik a források beérkezése a gazdaságba, ez piaci nyomást (forintgyengülést és hozamemelkedést), illetve további beruházások elhalasztását hozhatja. A forint gyengülésében persze nem csak ennek van szerepe, az utóbbi hetekben 150 euró közelébe emelkedett a gázár, mely most épp 140 euró körül jár. Ez pedig nemrég még 100 euró körül volt, vagyis a várhatóan hidegebbre forduló idő a jelek szerint meghozza az újabb áremelkedési hullámot a piacon. Ez pedig a forint szempontjából a külkereskedelmi mérlegen és a folyó fizetési mérleg egyenlegén keresztül negatív hatást vált ki. A dollárral szemben most 390,5 körül járunk, míg az angol font 478,6 forintba kerül.

A forint versenytársai közül a lengyel zloty szintén kismértékű erősödéssel, a cseh korona pedig stagnálással kezdte a hét utolsó kereskedési napját. A feltörekvő piacon a török líra alig mozdult a dollárral szemben, az orosz rubel pedig 0,25%-kal gyengült.

A dollár mindeközben tovább gyengül az euróval szemben, ami elvileg pozitív a feltörekvő piaci devizák, így a forint számára is. Most 1,054 körül jár a jegyzés, ami 0,15%-kal magasabb a csütörtök estinél, el lehet képzelni, hol tartana a forint, ha még mindig paritás alatt lenne az euró-dollár, könnyen lehet, hogy valahol a korábbi forintmélypont környékén 430 felett. A japán jen péntek reggel fél százalékot javított a dollárral szemben, míg az angol font 0,2%-kal erősödött.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF