Nagy esésből próbál feltápászkodni a forint

Portfolio
Csütörtök estig hatalmas, mintegy 20 egységnyi forintszárnyalás következett be az euróval szemben hétfő reggelhez képest, a Fed-döntés miatt hanyatló dollárral szemben pedig ez közel 30 egységet is elért, de aztán a csütörtök este érkezett, elvileg kedvező EU-forrásos hír után is gyengüléssel kezdett pénteken a forint. Ezután pedig a délelőtti kereskedésben szakadni kezdett a forint a meredeken romló külpiaci hangulatban, mert megint komoly aggodalmak törtek elő az európai bankszektorral kapcsolatban, ez pedig háttérbe szorította az egyébként vártnál kedvezőbb februári beszerzésimenedzser-indexekkel kapcsolatos adatközléseket is. A piac fókuszába most a Deutsche Bank került, amelynek részvényárfolyama 10% feletti mínuszba zuhant, a csődkockázat elleni biztosításának ára pedig rekordmértékben ugrott tegnap és ma még tovább emelkedett. A délutáni kereskedésben kissé javult a külpiaci hangulat és a forint is valamelyest erősödni tudott.

Visszaerősödött valamennyit a forint, miközben megmaradtak a piaci aggodalmak

A forint a péntek kora esti kereskedésre jórészt ledolgozta a délelőtt elszenvedett komolyabb esését, az euró jegyzése 385 közelébe süllyedt, a dolláré 358-ig. Mindez amellett történt, hogy a Deutsche Bank részvényárfolyama a napközbeni -15%-ról 7% körüli esésre változott, és más európai bankok esése is szelidült. Az euró viszont nem igazán tudott visszaerősödni a dollárral szemben, a jegyzések továbbra is 1,0750 körül járnak a napközbeni 1,0720 után.

Nagy esésből próbál feltápászkodni a forint

Kicsit enyhült a piaci feszültség az európai bankrendszerrel kapcsolatban, a Deutsche Bank részvényárfolyama már "csak" 10%-os mínuszban jár a korábbi 15% helyett, és a UBS-é is "csak" 5%-os esést mutat a 8% feletti helyett. Ezzel párhuzamosan az euró is próbál visszaerősödni a dollárral szemben és az enyhülkő külpiaci feszültségben a forint is próbál talpra állni a délelőtti hanyatlásból. Az euró jegyzései 386-ig süllyedtek vissza a korábbi 389 felettről, a dolláré 358-ig ereszkedett 362 felettről.

A tegnapi hasonló mértékű után ma is intenzív, 16-24 bázispontos hozamesés volt a forintalapú államkötvények másodpiacán a feszültségek mellett is:

Egy kis visszaerősödés

Mintegy 2 egységgel 387,3-ig erősödött a forint az utóbbi egy órában az euróval szemben a délelőtti gyors és jelentős esés után. Egyelőre érdemi fellélegzés nincs az európai bankrészvényeknél sem, igaz a Deutsche Bank árfolyama -15% közeléből -13%-ig visszajött, a UBS-é -8%-ból -7%-ig, és az euró/dollár is picit visszaemelkedett 1,0720-ról 1,0740-ig. Az amerikai szereplők kezdenek lassan bekapcsolódni a piaci kereskedésbe, így az ő szerepük, reakciójuk fontos lesz a jókora európai elmozdulások láttán.

Szakad a forint

A Deutsche Bank részvényárfolyam 12-13%-os mínuszba zuhant, ami az egész európai bankszektorra rányomta a bélyegét, az euró is hanyatlik miatta és így a forint is újabb és újabb ütéseket kap. Mostanra már 389,4 körül jár az euró jegyzése, noha tegnap este még 382 körül, ma reggel 383-384 között járt a kereskedés, így másfél százalékos forintesést látunk pár óra alatt. A dollár ugrása miatt vele szemben 2,5%-os a hanyatlás, a jegyzések 362 felett járnak és az amerikai szereplők még csak most kezdenek majd el bekapcsolódni a kereskedésbe.

Szakad a Deutsche Bank, ami lehúzza az eurót és a forintot is

A Deutsche Bank körüli piaci aggodalmak még tovább fokozódtak, a bank részvényárfolyama már 11%-os mínuszban jár, ami sok havi mélypontot jelent, ez pedig az egész európai bankszektor teljesítményére rányomja a bélyegét, illetve az eurót is ütik a dollárral szemben, ebben a környezetben pedig a forintot is. Az euró/dollár már 1,073 körül jár a reggeli 1,0820 után, azaz ugrik a dollár és a borús hangulatban a forintot már 388 fölé ütötték az euróval szemben, a dollár ellenében pedig 361,5-ig. A forint az euróval szemben 1,2%-os, a dollárral szemben 2,1%-os esésben jár, miközben a zloty az euróval szemben 0,1%-os, a cseh korona pedig mindössze 0,3%-ot gyengült. Most is kiütközik tehát, hogy amint romlik a hangulat, a forintot azonnal és jóval nagyobb mértékben ütik, mint a régiós versenytársait.

A régiós devizákhoz képest jóval nagyobb kilengések, illetve jókora relatív alulteljesítés az amerikai és európai bankszektori aggodalmak felszínre kerülése óta, március eleje óta igencsak látszik, akárcsak ma:

Amennyiben a háború kitörése előtt tavaly januártól nézzük a három régiós deviza árfolyamát az euróval szemben, akkor is az látszik, hogy szintén a forint a leginkább alulteljesítő az 5% feletti esésével, míg a zloty lényegében stagnált, a cseh korona pedig erősödni tudott.

Csúnyán megütötték az OTP-t: már 10 000 forint alatt az árfolyam

Ismét nyomás alá kerültek a bankrészvények Európa szerte, miután a Deutsche Bank csődkockázat elleni biztosításának ára meredeken tovább emelkedik. Az eladási hullám alól pedig az OTP sem kivétel, a tegnapi nagy emelkedést követően újra 10 000 alá esett az árfolyam.

Csúnyán megütötték az OTP-t: már 10 000 forint alatt az árfolyam

Megállt a hirtelen forintesés, de ideges a piac a nagy európai bankok miatt

A délelőtt első felére jellemző gyors forintesés megállt, az euró jegyzése most 387 körül jár, de továbbra is fokozott a piaci idegesség a nagy európai bankok miatt, ami bármikor hozhat a forint árfolyamában is újabb nagyobb kilengéseket. Tegnap éjjel az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatot kezdeményezett a svájci Credit Suisse és a UBS ellen, hogy azok tisztvégviselői segítették-e kijátszani gazdag orosz üzletemberek számára a már hatályban lévő oroszellenes szankciókat. Ma pedig részben ezért, részben azért kerültek ismét nyomás alá az európai bankok a részvénypiacon, mert a Deutsche Bank csődkockázat elleni biztosításának ára meredeken tovább emelkedik: szerdán 142 bp-on zárt az 5 éves CDS ára, tegnap ez 173 bp-ra ugrott, pénteken pedig már 210 bp körül jár a Markit napon belüli adatai szerint, noha március első napjaiban még 80 bp körül mozgott. A Deutsche Bank részvényárfolyama péntek délelőtt 8%-os zuhanásban jár, ami lehúzza a többi szektortárs eredményeit is, és ezek az aggodalmak most háttérbe szorítják azt, hogy egyébként mind a francia, mind a német, mind az eurózónás beszerzésimenedzser-indexek a vártnál jobban alakultak februárban a mai adatközlések szerint.

Jó hírek érkeztek Európában - jön a fellendülés?

Márciusban a német és a francia gazdasági konjunktúramutató a várakozásoknál nagyobb mértékben emelkedett. A beszerzésimenedzser-indexek (bmi) javíthatják az európai gazdaságról alkotott képet, igaz, ez a turbulens globális környezetben egyelőre nem hagy erős nyomot a pénzpiacokon. 

Jó hírek érkeztek Európában - jön a fellendülés?

Máris elvesztette tegnapi erősödését a forint, egyre csúnyább

Gyors ütemben folytatódott a forint esése a bankközi piacon a romló külpiaci hangulat mellett, hiszen az imént már 388 felett járt az euró, azaz 1,2%-os az esés, míg a lengyel zloty mindössze 0,3%-os mínuszban van.

Az alábbi ábrán jól látszik, hogy a forint megint nagyobb volatilitást mutat, akárcsak az amerikai és európai bankválság kirobbanásának első napjaiban, és ma is megint a bankszektort kezdték ütni Európában. Így a forint megint kiugróan esik a romló hangulat mellett, a régióban messze legmagasabb jegybanki kamatszint mellett.

A dollár 1,077-ig erősödött az euróval szemben a vártnál jobb francia és német bmi-adatok ellenére is, így az eső forint mellett a dollár/forint jegyzések 360-ig visszaugrottak.

Ismét elromlott a hangulat - Lefordultak a tőzsdék

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, és Európában is mínuszban nyitottak a tőzsdék, Amerikában pedig mérsékelt emelkedésre lehet számítani. Ma is érkeznek fontos gazdasági adatok. Idehaza a KSH a februári munkanélküliségi statisztikákat ismertette, külföldön pedig beszerzési menedzserindex adatokra figyelhetünk, délelőtt Európából, délután pedig Amerikában publikálják az adatokat.

Ismét elromlott a hangulat - Lefordultak a tőzsdék

Ütöttek egyet a forinton a nagy menetelés után

A reggeli kis gyengülés után az elmúlt percelkben hirtelen 386-ig ütötték a forintot az euróval szemben azzal párhuzamosan, hogy a dollár is ugrott egyet az euróval szemben (1,078-ig erősödött 1,0820-ról). Aztán a forint 385-ig visszaerősödött az euróval szemben, de a berajzolt vonal alapján az látszik, hogy az e heti gyors forinterősödési trend megtört, az árfolyam a vonal felett mozog.

A dollár erősödése és a forint gyengülése miatt a dollár/forint jegyzések 358-ig visszaugrottak, pedig tegnap este még 351 körül is jártak. A jelek szerint a 350 körüli támasz zóna most is működik.

Gyengüléssel kezdett a forint

Tegnap délután 383 alatt is járt a forint az euróval szemben, majd onnan már este kicsit visszakorrigált. Ma reggel pedig ez folytatódik, a 384,3 körüli euróárfolyam 0,2%-kal magasabb a csütörtök estinél. Ugyanakkor az elmúlt hetekhez hasonlóan továbbra is nagy a volatilitás az árfolyamban, vagyis könnyen fordulhat még az irány. A dollárral szemben most 355 körül járunk, míg az angol font 435,35 forintba kerül.

A forint versenytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona is stagnálással kezdi a napot. A feltörekvő piacon pedig a török líra 0,1 százalékot veszített a dollárral szemben, az orosz rubel pedig 0,4%-kal gyengült.

A dollár a szerdai Fed-ülés után gyengülésnek indult, azonban megtorpanni látszik ez a tendencia is. Péntek reggel 1,083 körül jár az euró-dollár jegyzés, ami az utóbbi napokban 1,09 felett is volt. A japán jen 0,3 százalékos erősödéssel kezdte a napot, az angol font pedig minimális gyengülésben van a dollárral szemben.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF