Rég látott csúcson a forint

Portfolio
Továbbra is 370 alatt jár a forint az euróval szemben, de az utóbbi napokban megint látványosan megtorpant a további erősödés 368 környékén. Estére már elindult az éves csúcsa felé az árfolyam, utoljára május közepén volt ennyire erős a magyar valuta.

Elindult a korrigálás

A forint az esti órákban elveszítette a lendületét, de napon belül még így is erősödni tudott, csak már távolodik a közel 60 hetes csúcsáról az euróhoz képest. Az árfolyam most már újra 368 felett van.

A dollárhoz képest már csak 0,06 százaléknyit zárkózott a forint, itt is elindult felfelé a kurzus.

Oldalazik a forint

Az euróhoz képesti nagy erősödés és rekorddöntés után a forint most nem jut túl a 367,7 körüli szinten.

Egyelőre falba ütközött az erősödés

A tavaly április 8. óta nem látott csúcs után a forint erősödése megtorpant, nem jutott egyelőre tovább a 367,69-es szinten, de a váltás még most is ezen a szinten mozog.

A dollárhoz képest egyelőre visszafogottabb, 0,15 százalék körül zárkózott csak a forint.

Megvan a csúcs

A forint nem sokkal fél 6 után átvitte az éves csúcsot jelentő szintet, és 367,729-ig erősödve új egyéves csúcsra emelkedett az euróval szemben.

Az estére fordulva csúcs közelben a forint

Az éves csúcsot jelentő 367,7-hez közelít a forint késő délután, már 367,9 alá is benézett az árfolyam az euróval szemben. Bár ez az elmúlt 52 hét legerősebb szintje, de idén májusban szökött le idáig a váltás.

Jó erőben

Már a 368-at ostromolja felülről a forint, 368 forint 10 fillérbe kerül most egy euró, ez 0,3%-os erősödést jelent. Úgy tűnik, a hetet erősödéssel zárhatja a magyar deviza.

368,5

Délután erősödött a forint, 368,5-ös szinten jár az euróval szemben.

Nincs változás

Tarja magát a forint péntek délelőtt, csendes kereskedés közepette 369,2 körül ingadozik. Délelőtt 368,5-ös szinten is járt.

Kitart 370 alatt a forint, de megint falba ütközött

Péntek reggel 368,6 körül járt a forint az euróval szemben, ez 0,2 százalékos erősödést jelentett a magyar deviza szempontjából csütörtök estéhez képest. Az utóbbi időszakban a mostani szint környékén látszik megtorpanni a forint erősödése, a múlt héten benézett 368 alá, ami egyéves csúcsot jelentett, de nem tudott ott tartósan megragadni. Tegnap egy meglepően alacsony, 21,5 százalékos inflációs adat érkezett, a forint azonban kicsit inkább a gyengülés felé mozdult el. Elképzelhető, hogy az adatból a piac azt olvasta ki, hogy az MNB június végén gyorsíthat a 100 bázispontos kamatcsökkentési tempón, bár erre kicsi az esély az eddigi óvatosságot látva. Most elsősorban a nemzetközi hangulat mozgathatja a forint árfolyamát, a hónap második felében majd a Monetáris Tanács döntése, illetve kommunikációja mozdíthatja ki innen. A dollárral szemben most 342-nél járunk, míg az angol font 429,7 forintba kerül.

A forint közvetlen versenytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona hajszálnyi erősödéssel kezdte a napot az euróval szemben. A feltörekvő piacon a legnagyobb figyelem továbbra is a török lírára irányul, az új jegybankelnök kinevezése után újabb közel 2 százalékos esés látszik péntek reggel, amivel egy hét alatt már 12 százalékot zuhant az árfolyama. Ma eddig az orosz rubelnek sem megy, több mint fél százalékos eséssel kezdett a dollárral szemben.

Tegnap az amerikai deviza jelentősen gyengült az euróval szemben, de továbbra is nagyok a kilengések az árfolyamban. Elsősorban a Fed és az EKB monetáris politikájával kapcsolatos hírek, nyilatkozatok mozgathatják az árfolyamot a következő időszakban is, ez pedig a forintra is hatással lehet. A japán jen ma reggel 0,4 százalékos gyengülésben van a dollárral szemben, míg az angol font egyelőre stagnál.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF