Bekezdett a dollár, ez nyomja most a forintot

Portfolio
Erősödéssel kezdett szerda reggel a forint az euróval szemben, de napközben gyengülésbe fordult, és este már a 394-et is átvitte. A dollár is jelentősen erősödik, ez tehetett be a forintnak is.

Már 394 felett

A forint este is folytatja a gyengülést, már a 394-et is átvitte az euróval szemben, ezzel már 0,9%-os gyengülésben van. Ez a dollár erősödésével együtt történik: a zöldhasú egyenesen megállíthatatlan ma, már 0,7%-ot erősödött az euróval szemben, 1,05 alatt a jegyzés.

393 környékén

A forint az esti órákban 393 környékén mozog az euróval szemben, egy euró most 393 forint 10 fillérbe kerül, ez 0,6%-os gyengülést jelent.

Majdnem 393-ról lépett vissza a forint

A forint 392,5-ös árfolyammal fordul az estére, de nem sokkal délután 5 óra előtt a 392,9 feletti szintet is megjárta az euróval szemben. Mindez főként a dollár lendületének köszönhető, amely január óta nem látott erőt mutat az euróhoz képest.

Már a januári szintjét közelíti a dollár

A dollár már egészen 1,051-ig húzott le az euróhoz képest, ami idén január óta nem látott szintet jelent. Nem sokkal 16:15 után egy kicsit javított a közös európai valuta, de még mindig 1,052 alatt jár a váltás.

Március közepe óta nem volt ennyire erős a dollár

Az amerikai dollár az euróhoz képest már benézett 1,052 alá, ezzel pedig március 13. óta a legerősebb szintjén a zöldhasú.

Repül a dollár a kedvező makroadat után

Az amerikai tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó rendelésállomány adatai jóval felülmúlták a várakozásokat, pedig az elemzők a magas hitelezési költségek miatt nem számítottak emelkedésre sem. Mindez lökést adott a dollárnak, ami ütemesen közelíti már az 1,052-es szintet az euróhoz képest.

A gyors erősödés pedig beütött a forintnak is, amely már a 392-es szint közelében jár az euróhoz képest. A napi legerősebb pontjához képest így már 5 egységet zuhant a magyar a deviza.

Semmi nem fogja vissza az amerikai gazdaságot

Az amerikai gazdaság számára kedvező jel, hogy a gyárak üzleti berendezésekre vonatkozó megrendelései augusztusban újra emelkedtek, ami a megemelkedett hitelköltségek ellenére a beruházások rugalmasságát jelzi. Jóval felülmúlta a várakozásokat a tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya.

Semmi nem fogja vissza az amerikai gazdaságot

Megint meghúzták a forintot

Az euróhoz képest már alig maradt 392 alatt a forintkurzus, így már közelíti az augusztusi mélypontját, bár még a 395-ös szint messzinek látszik.

Különösebb magyarázat nincs a forint gyengülésére, mert bár az euró veszít a dollárhoz képest az erősebb amerikai tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó adatok miatt, de még a napi legerősebb pontját sem hozta vissza a zöldhasú.

A forint egyébként ennek megfelelően a dollárhoz képest is 0,75 százalék felett gyengült már, ezzel 372,2 környékén jár az árfolyam.

Tartja a kamatszintet a cseh jegybank

Az egyhangú elemzői konszenzussal összhangban a Cseh Nemzeti Bank ma változatlanul hagyta a kamatlábakat.

Tartja a kamatszintet a cseh jegybank

Visszatalált a 390-hez a forint

Az elmúlt időszakban a forint szinte hozzáragadt a 390-es szinthez az euróval szemben, és a mai nagyobb mozgások után is visszatalált ide a magyar deviza. A cseh jegybank kamatdöntés előtti órában mindenesetre már alábbhagyott a csapkodás a régiós devizapiacokon.

A dollár viszont ismét hozni tudott az eurón, 0,35 százalékos is volt már a napon belüli erősödés, 1,054 környékén jár most a váltás.

A cseh kamatdöntésre várva beütötték a forintot

A forint nem sokkal délután 1 óra előtt már újra 391,7-ig gyengült az euróhoz képest. A mai legerősebb pontjához képest már 4 egységnyit vertek a magyar devizán.

A régió többi valutája is gyengülni kezdett: a lengyel zloty 0,45, a cseh korona 0,85 százalék felett veszített az euróhoz képest. Csehországban kamatdöntést tart a központi bank, amit már árazhat a piac. A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy 7 százalékon maradhat az alapkamat.

Lassan megint 390

Tovább gyengült a forint, bár a 389,5 körüli euróárfolyam még mindig 0,3 százalékkal alacsonyabb a tegnapinál. A régióban a lengyel zloty és a cseh korona már kismértékű gyengülésben van tegnaphoz képest.

388-ig süllyedt az euró

A reggeli forinterősödési hullám a jelek szerint kitart: az euró jegyzése 388-ig süllyedt a délelőtti kereskedésben. Az euró/dollár lényegében nem mozdult 1,0570 körül, így a dollár/forint jegyzések is intenzíven süllydedtek 367-367,5-ig.

Belevettek a forintba

Egyelőre lendületesen tud erősíteni a magyar deviza, már 388,5 környékén jár az euróval szemben, ami már közel 2 egységnyi korrekciót jelent.

Tegnap nem tudott talpra állni a forint, ma megpróbálja ismét

A forint kilátásai is szóbe kerülnek október 17-én a Portfolio őszi gazdasági csúcskonferenciájén. Vegye meg a jegyét most!

Szerda reggel 389 környékére erősödött vissza a forint, ez majdnem fél százalékkal maradt el a tegnap esti euróárfolyamtól. Vagyis ismét próbál talpra állni a forint, de egyelőre korai lenne kijelenteni, hogy megmenekült a 390-es szinttől. Kedden 387 alá kapaszkodott a nap első felében a magyar deviza, majd délután az MNB kamatdöntő ülését követően éles fordulattal vissza is emelkedett 390 fölé az euró jegyzése. Ez is arra utal, hogy nehéz lesz innen tartósan eltávolodni. Főleg akkor, ha kitart az amerikai kötvényhozamok emelkedése és a dollár erősödése, ez ugyanis hagyományosan rossz hír a feltörekvő piaci devizák, különösen a magas bétájú forint számára. A dollárral szemben most 368,2 körül járunk, míg az angol font 447,3 forintba kerül.

A forint versenytársai közül a lengyel zloty 0,4 százalékkal, a cseh korona pedig 0,2 százalékkal erősödött reggel az euróval szemben. A feltörekvő piacon a török líra és az orosz rubel egyelőre minimális elmozdulásban vannak a dollár ellenében.

Említettük már, hogy a dollár erősödése is súlyosbítja a forint gondjait, az euró-dollár jegyzés már 1,056 körül jár, ami tegnaphoz képest csak 0,1 százalékos süllyedést jelent, de az utóbbi egy hónapban több mint két százalékos dollárerősödésnek felel meg. A japán jen és az angol font egyelőre minimális elmozdulással indította a napot.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Népszerű

Egyetlen lépéssel magára haragította Oroszország a világ egyik legerősebb katonai hatalmát: fontos szövetségest nyerhet Ukrajna

Nincs megállás: gyorsan terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálos is lehet

Meglepő hibákért repülhet milliós bírság az autósoknak, háztulajdonosoknak - Itt a friss lista

Ezért kellett lépnie sürgősen az Orbán-kormánynak

Különadó-bejelentést tett a kormány - Minden, amit tudni kell az új védelmi hozzájárulásról

Friss hírek

Orosz kézre került Urozsajne, hatalmas erődemonstrációra készül Oroszország és Kína – Háborús híreink vasárnap

CNN: Egyetlen döntés látványos változást hozott a fronton, Ukrajna javára

Megpróbálták megölni Donald Trumpot, azonosították az elkövetőt – Amerikai híreink percről percre

Megdöbbentő részlet került napvilágra a Trump elleni merényletről: még a lövöldözés előtt ráleltek az elkövetőre, de akkor már késő volt

Megszólalt Joe Biden a Donald Trump elleni merényletről

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?- díjmentes, interaktív online előadás

Magának való, osztálytársai által zaklatott fiatal volt a Trump-merénylet elkövetője

Óriási megosztottság a piacokon: mire figyelj most, ha nem akarsz pénzt bukni

Nem csak a merényletre készülhetett a Trumpra lövő férfi: ezt találták az autójában

Ki tehet a 30-40 órás repülőkésésekről? Olyan oka is lehet, amire elsőre nem gondolnál

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF