Előfizetői tartalom

Még mindig óriási pénzeken ül az állam - Tavaszra elfogy?

A Portfolio.hu számításai szerint szeptemberről október végére 73 milliárd forinttal 2846 milliárd forintra csökkent a magyar állam különböző eszközökben meglévő pénzügyi tartaléka, amely még mindig hihetetlenül nagy összeg: a magyar GDP kb. 10%-a. Jövő tavaszig azonban hatalmas törlesztési terhekkel néz szembe a magyar állam: számításaink szerint március végéig 2853 milliárd forintot tehet ki a forintban és devizában fennálló tőke- és kamattörlesztési terheink összege. Ez tehát azt jelenti, hogy ha hétfőtől nem tudna új forrásokat bevonni az állam, akkor tavaszra kifutna a pénzből. Ez csak egy elméleti időpont és nem számít nagy újdonságnak: minden magas államadóssággal rendelkező ország nagy refinanszírozási kötelezettségekkel néz szembe. Az igazi kérdés inkább az, hogy ebből a nagy refinanszírozási kötelezettségből mennyit és hogyan tud teljesíteni a magyar állam a bizonytalan piaci környezetben. Az alábbiakban az adósságfinanszírozási kilátásainkat vizsgáljuk meg.

Október végén is rengeteg pénzen ült a magyar állam Az elmúlt napokban megjelent statisztikák alapján lehetővé vált, hogy kiszámítsuk az állam pénzügyi tartalékainak október végi alakulását. Az állam Magyar Nemzeti Banknál (kormányzati betétként) tartott pénze 1725 milliárd forint volt, amely csaknem fele-fele részben oszlott meg a deviza- és a forintalapú betétek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés