Előfizetői tartalom

Esik a forint és a hozamok is - Miért?

Az utóbbi napokban újra ugyanolyan szétválást lehetett megfigyelni a forint pályájában, illetve az állampapírok hozamában, mint amit kora tavasszal az unortodox jegybanki lépésekkel kapcsolatos várakozások hatására. Közös a két folyamatban, hogy most is részben a jegybankhoz köthetőek ezek a piaci mozgások. A Portfolio.hu információi szerint ugyanis a magyarországi kereskedelmi bankok levelet kaptak az elmúlt napokban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökétől, amelyben Balog Ádám többek között azt tudakolta az illetékesektől, hogy ha kiszorulnának bizonyos pénzösszegek a kéthetes MNB-kötvényből, akkor abból mennyi pénz áramolhatna az állampapírpiacokra. Számos egyéb (inkább technikai jellegű) tényező is szerepet játszik azonban abban, hogy a forint esése mellett mind a devizás-, mind a forintalapú állampapír hozamok tovább tudtak süllyedni. Az alábbiakban röviden ezeket is bemutatjuk.

Élénk a jegybank felőli híráramlás Az elmúlt napokban folytatódott a forint- és devizaalapú államkötvények hozamesése és mindez amellett következett be, hogy tegnap (és ma) a forint összességében intenzíven gyengült. Kora tavasszal már volt egy időperiódus, amikor ez a furcsa szétválás megfigyelhető volt. Akkor leginkább amiatt, mert a piac tartott a jegybanki személyi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés