Előfizetői tartalom

Miért tart a piac a magyar csődtől, ha "dúskálunk" a pénzben?

Utoljára idén január közepén érzékelte akkorának a piac a magyar állam esetleges csődjének kockázatát, mint pénteken. Ez annak ellenére alakult így, hogy az állam rendkívül nagy likvid pénzügyi tartalékokon "ül", ráadásul emiatt egyelőre nem sürgős a kormánynak az EU/IMF-megállapodás sem. Ha a következő bő egy évben továbbra is pénzhez jut az állam, akkor akár az is lehetővé válna, hogy a 2014 tavaszi választásokig az EU/IMF-megállapodás nélkül is finanszírozható az államadósság. Az elméleti lehetőségtől azonban a valóság akár nagyban is különbözhet. Ha netán beüt a krach, akkor a rendkívül magas pénzügyi tartalékok is elfogynak néhány hónap alatt.

Amint pénteken beszámoltunk róla: intenzíven emelkedett pénteken a magyar állam esetleges nemfizetése elleni 5 éves "biztosítása" ára (röviden CDS-felára) és több mint négyhónapos csúcsra, bőven 600 bázispont fölé ugrott. Ez azt is jelenti, hogy a piac mintegy 35%-os halmozott csődkockázati valószínűséget áraz jelenleg, ami a szűkebb értelemben vett térségünkben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés