Előfizetői tartalom

Mélyponton ragadt a forint a negatív hangulatban

Portfolio
Napok óta egyre fokozódó eladói nyomás mutatkozik a feltörekvõ devizákon, sorozatban dõlnek a több hónapos, éves, sõt történelmi mélypontok. A sok esetben heves mozgásokban a Fed eszközvásárlási programjának lassítása, a külsõ egyensúlyi problémák, illetve a belpolitikai válság miatti befektetõi idegesség egyaránt meghúzódik. Ebben a környezetben a rendkívül alacsony kamatozású forint is napok óta esett és pénteken tízhavi mélyponton járt az euróval szemben 307 közelében, illetve a svájci frankkal szemben kissé 250 feletti árfolyam mellett. A török líra a délelőtti esés után délután történelmi mélypontján ragadt és ezzel párhuzamosan a forint sem tudott érdemben szépíteni.Fontosabb részletek A fejlett részvénypiaci esést és a globális kockázatkerülést egy gyenge csütörtök hajnali kínai makroadat indította el A részvénypiaci korrekció már egyébként is „ért” a megelõzõ idõszak jelentõs emelkedése után A borongós hangulat feltörekvõ piaci eladásokat okozó hatását egyrészt fokozza, hogy a Fed eszközvásárlási programja már elindult és jövõ héten folytatódhat Másrészt a külsõ finanszírozásra rászoruló országok eleve szenvednek, Harmadrészt több feltörekvõ országban rendkívül instabil a belpolitikai helyzet Ezt a feszült helyzetet a törökök azzal fokozzák, hogy a jegybank (részben belpolitikai nyomásra) vonakodik kamatot emelni, így a líra megállíthatatlannak tûnõ módon zuhan Argentínában hiába jelent meg újra a színen az elnök, a peso tegnap 12%-os (!) zuhanást szenvedett tegnap A tõkekivonás ötéves mélypontra süllyesztette a dél-afrikai randot, az orosz rubelt, a kijevi csatározások négyéves mélypontra nyomták a hrivnyát A negatív környezetben mára tízhavi mélypontra esett a forint és háromhavi mélypontra a lengyel zloty.

2014. január 24. 17:36 Megosztás Csúnyán elbántak az OTP-vel Napok óta egyre fokozódó eladói nyomás mutatkozik a globális tőkepiacon. A sok esetben heves mozgásokban a Fed eszközvásárlási programjának lassítása, a kínai gazdaság várható lassulása...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés