Ezekre kell külön figyelni az szja-bevalláskor!
Gazdaság

Ezekre kell külön figyelni az szja-bevalláskor!

Kiss Helga, RSM Hungary
Kényelmesen hátradőlhetnek azok, akiknél az e-szja tervezet minden releváns adatot tartalmaz. Akiknek még lenne mit az szja bevallásba foglalniuk – ingatlant vagy ingóságot adtak-vettek, tőkepiaci ügyletből, vagy külföldről származó jövedelmük volt -, egy hónapjuk van, hogy lépjenek!

Kiss Helga, az RSM Hungary adóigazgatójának írását közöljük.

E-szja, adóbevallási tervezet - már hozzászoktunk

Ahogy azt a korábbi években már megszoktuk, a NAV a nyilvántartásában szereplő, a munkáltatói, kifizetői bevallásokban, adatszolgáltatásokban érkezett adatok alapján 2021-ben is külön kérés nélkül elkészítette a magánszemélyek adóbevallási tervezetét. Abban az esetben, ha az adózó egyetért a NAV által készített adóbevallási tervezet tartalmával, akkor további teendője nincs. Az e-szja tervezet 2021. május 20-án érvényes bevallássá válik az adózó közreműködése nélkül is. Az egy százalékos felajánlásról pedig így tud rendelkezni.

Mi az, ami nem kerül be az szja-tervezetbe, az adózónak kell gondolnia rá?

Fontos figyelni arra, hogy az szja-terveztek nem minden esetben tartalmazzák teljeskörűen az összes, a személyi jövedelemadó bevallásban megadandó adatot.

Ezért bizonyos jövedelemtípusok esetében a magánszemélyek továbbra sem mentesülnek az adózással kapcsolatos feladatok alól!

Tipikus példa erre a „vállalkozó magánszemélyek”, azaz az őstermelők, az adószámos magánszemélyek és egyéni vállalkozók helyzete. Ők ugyan felhasználhatják a NAV által készített bevallási tervezetet, ám önállóan kell bevallást benyújtaniuk, azaz a NAV által elkészített adóbevallási tervezet a bevallási határidő letelte után nem válik bevallássá.

A nem kifizetőtől származó bevételekről, jövedelmekről az adóhatóságnak nincsenek információi, ezért ezek az adatok az adóbevallási tervezetben nem szerepelnek.

A következőkben megnézünk néhány jellemző példát, hogy a nem vállalkozó magánszemélyek esetén melyek azok az adatok, amelyekről az adóhivatal hivatalból nem tud, így ezen adatokat minden esetben egyénileg kell feltüntetni.

Ingatlan bérbeadás és szja

  • Ha egy ingatlant pl. egy társaság (kifizetőnek minősülő adózó) vesz bérbe akkor a NAV elkészíti az adóbevallási tervezetet, amely tartalmazza a bérbeadásból származó jövedelemre vonatkozó adatokat, vagyis a jövedelem összegét és a kifizető által levont személyijövedelemadó-előleget. Figyelni kell arra, hogy ha a magánszemély az ingatlan-bérbeadási tevékenysége miatt áfafizetésre kötelezett és erre a tevékenységre az adókötelessé tételt választotta, a NAV pedig elkészítette az adóbevallási tervezetét, akkor az módosítás, kiegészítés nélkül nem hagyható jóvá!
  • Abban az esetben ha az ingatlant másik magánszemély bérli, akkor az ingatlan-bérbeadásból származó bevételt, a költségeket, a kiszámított jövedelmet, továbbá a negyedévente megfizetett adóelőleg összegét a magánszemélynek kell bevallania a 20SZJA bevallásban. Ha valakinek 2020-ban kizárólag bérbeadási tevékenységből származott ilyen bevétele, akkor számára a NAV el sem készíti az adóbevallási tervezetet.

Ingatlan értékesítés és szja

Az ingatlanértékesítésből származó jövedelem az szja bevallási tervezetben nem szerepel. Ha az ingatlant a magánszemély kevesebbért adta el, mint amennyiért korábban vásárolta, vagy az ingatlant a vásárlástól számított öt év elteltével adta el,

akkor az értékesítésből származó bevételt nem kell az szja bevallásban szerepeltetnie.

Ekkor az eladásból az szja szempontjából nem keletkezett jövedelme. Ilyenkor az szja bevallási tervezetet sem kell kiegészítenie az ingatlanértékesítésből származó bevétellel. Egyéb esetben a magánszemély az ingatlan értékesítéséből származó jövedelmet maga állapítja meg, és egészíti ki ezen adatokkal az szja bevallás tervezetet. Ehhez az elektronikus felületen elérhető súgó is segítséget nyújt.

Ingóság értékesítése és szja

A személyi jövedelemadó bevallási tervezet az ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelmet nem tartalmazza. Ezt a jövedelmet, illetve annak adóját a magánszemélynek az adóbevallásában kell megállapítania és megfizetnie.

Ha valakinek 2020-ban kizárólag ingóértékesítésből származott jövedelme, akkor számára a NAV nem készíti el az szja-bevallás tervezetét.

Nem keletkezik adókötelezettség, ha a magánszemély ingóértékesítésből származó összes jövedelme – ha az nem gazdasági tevékenységből származik – nem haladja meg a 200 ezer forintot. Ha az ingóság értékesítéséből megszerzett jövedelem meghaladja ezt az összeget, akkor csak a 200 ezer forint feletti rész után kell a 15 százalékos szja-t megfizetni. Ilyenkor a teljes jövedelmet be kell ugyan vallani, de annak 15 százalékkal megállapított adóját csökkenteni kell 30 ezer forinttal.

Ha az ingóságok értékesítésére gazdasági tevékenységként, vagyis üzletszerűen, illetőleg tartós vagy rendszeres jelleggel került sor 2020-ban, akkor az ingó vagyontárgy értékesítéséből származó jövedelem megállapítására vonatkozó szabályok szerint kiszámított jövedelem már önálló tevékenységből származó jövedelemnek tekintendő. Így ezután 15,5 százalékos szociális hozzájárulási adót is kell fizetni. A személyi jövedelemadó és a szociális hozzájárulási adó alapja a megállapított jövedelem 87 százaléka.

Ellenőrzött tőkepiaci ügylettel („ETÜ”) kapcsolatos adókiegyenlítés

Amennyiben belföldi bankon, vagy befektetési szolgáltatón keresztül történik egy tőkepiaci ügyletből – például részvény-értékesítés – származó jövedelem kifizetése, akkor az szjabevallási-tervezetben a jövedelem összegét a NAV szerepelteti.

Mindenképpen javasolt az szja bevallásban az adókiegyenlítésre vonatkozó részt is kitölteni, ezt a NAV nem készíti el automatikusan!

Ennek az a jelentősége, hogy mivel ezen ügyletek nemcsak nyereségesek, hanem gyakran veszteségesek is lehetnek, a következő szja bevallásban az esetleges veszteségek beszámíthatóak lehetnek az ETÜ nyereségekkel szemben, de csak akkor, ha a magánszemély bevallásában az adókiegyenlítésre vonatkozó adatok kitöltésre kerülnek. Értelemszerűen, ha ilyen adókiegyenlítésre van lehetőség, azt a magánszemélynek kell kiszámítania és az szja bevallásban érvényesítenie!

Adókedvezmények

Érdemes ellenőrizni az adókedvezményeket is, mert a bevallási tervezet csak a kifizetők/munkáltatók által bevallott adatokat tartalmazza. Amennyiben például a családi, az első házasoknak, vagy a bizonyos betegségek estén járó, vagy a személyi adókedvezmény összegét a munkáltató év közben nem vette figyelembe, azt a magánszemély tudja az szja bevallásban érvényesíteni.

Tipikus példa erre a családi kedvezmény összege. Ha a magánszemély nem kérte az szja adóelőleg levonásakor a kedvezmény érvényesítését, akkor azt egy összegben, év végén az szja bevallás benyújtását követően tudja megkapni.

Külföldről származó jövedelem

Mivel a NAV a nyilvántartásaiban szereplő munkáltatói, kifizetői adatszolgáltatások alapján állítja össze a magánszemélyek adóbevallási tervezetét, a külföldi munkáltatók, kifizetők ebbe a körbe nem kerülnek bele. Utóbbiak a NAV-nak nem szolgáltatnak adatot, ezért

az adóbevallási tervezet a külföldről származó jövedelmeket nem tartalmazza.

Így a külföldről származó jövedelemmel az szja bevallási tervezetet a magánszemélynek kell kiegészítenie.

A külföldről származó jövedelem esetén a jellemző két fő kategória, hogy a jövedelem külföldi munkavégzés során keletkezik, vagy külföldről származó tőkejövedelemről (osztalék, kamat, árfolyamnyereség stb.) van szó. 

  • Ha a külföldi munkaviszonyból származó jövedelem a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény alapján a külföldi munkavégzés államában adóköteles, Magyarországon a külföldi jövedelemről nem kell bevallást benyújtani, amennyiben nem volt az adóévben egyéb olyan jövedelme az érintettnek, amely itthon adóköteles.
  • Azoknak a magánszemélyeknek, akiknek tőkejövedelme származik külföldi forrásból, főszabály szerint ezen jövedelmeket is be kell mutatniuk a magyar szja bevallásukban. Annak megállapításához, hogy melyik országban kell adót fizetni az adott jövedelem után (külföldön, ahonnan a jövedelem származik vagy Magyarországon, vagy esetleg mindkét helyen), nemcsak a magyar személyi jövedelem adó törvényt, hanem a Magyarország és a külföldi ország közötti nemzetközi egyezményt is meg kell vizsgálni! Például a külföldről származó kamat és árfolyamnyereség általában csak belföldön lesz adóköteles, míg az osztalékot általában külföldön és Magyarországon is terhelheti adókötelezettség.

Mind belföldi mind Magyarországon dolgozó külföldi magánszemélyek esetében felmerülhetnek az szja-t érintő kérdések. Az RSM adószakértői a magánszemélyek szja-tervezeten túlmutató jövedelmeinek adózása, bevallása tekintetében széleskörű ismeretekkel és tapasztalatokkal rendelkeznek, akár az szja bevallás elkészítéséről, akár benyújtásáról van szó.

KISS HELGA, adóigazgató, RSM Hungary

Címlapkép forrása: Getty Images/Kiyoshi Hijiki

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
erdogan irakban