Hogyan spóroljunk évente 30 milliót egy irodaépületnél?
Ingatlan

Hogyan spóroljunk évente 30 milliót egy irodaépületnél?

Portfolio
Sokan nem is tudják, mennyi pénzt és energiát megtudnának spórolni azzal, ha csak egy kicsit is racionalizálnák a tevékenységeiket – igaz ez emberre és vállalatra egyaránt. Az energia megtakarítása ráadásul nemcsak a cégeknek jelent költségcsökkentést, hanem környezetvédelmi szempontból bolygónk káros anyag kibocsátását is mérsékelhetjük. Az ingatlanszakmában ezek a kérdések elsősorban az épületüzemeltetés kapcsán merülnek fel, ahol sok esetben egy egyszerű szemléletváltás is elég lehet ahhoz, hogy valaki évente akár 30 millió forintot is megspóroljon. És hogy ezt hogyan is lehet egész pontosan elérni, arról Sipos András, a Re-Energy Kft. értékesítési vezetője tartott előadást a Property Investment Forum 2021 konferencián.

"Vajon szükség van-e még arra, hogy bárkit is meggyőzzünk a környezetvédelem és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének fontosságáról? Ma már mindenki környezetvédőnek vallja magát, a kérdés csak az, hogy ez a hitvallás mennyire képezi részét a hétköznapi döntéseinknek – ez a felvetés nemcsak az emberekre, de a cégekre is egyaránt vonatkozik" – kezdte előadását Sipos András. Cégek esetében ilyen döntés például, hogy lehetőségük birtokában optimalizálják-e az energetikai folyamataikat, ezzel rengeteg energiát és pénzt megspórolva, amit az Óbuda Gate esete is jól példáz – mondta az előadó.

"Az irodaháznak komoly problémái voltak a hűtési berendezések terén, amik a nyári esős időben mindig leálltak. Amikor a 18-19 éves berendezés végül végleg leállt, sokáig úgy tűnt, nem lesz más megoldás, mint kibontani a tetőt és ott beemelni az új hűtőgépet, de akkor már a másikat is cserélni kellett volna. Ez a beruházás a hatalmas költségek mellett az épület bérlőit is érintette volna" – folytatta Sipos András.

A megoldás ennél végül sokkal egyszerűbb és költségkímélőbb lett egy egyszerű szemléletváltásnak köszönhetően: a gépek lecserélése helyett sokkal kézenfekvőbb megoldás volt egy teljesen új energetikai konstrukció bevezetése.

Mi nem csak egy-egy berendezést akarunk cserélni, hanem a rendszerelemek közötti kapcsolatot szeretnénk racionalizálni

- mondta a Re-Energy Kft. értékesítési vezetője. Az átalakítás olyan megoldásokban nyilvánult meg, mint új működési struktúra bevezetése, módosított gépészeti kapcsolások, vagy hatékonyabban működő alrendszerek implementálása.

Az előadó ezután a beruházás eredményeit ismertette:

Úgy takarítottunk meg 47% villanyáramot, hogy közben a 2020 tavaszán elkezdődött és szeptemberben befejezett munkálatok során nem kellett kibontani a tetőt, és egy percre sem állt le az épületüzemeltetés

- emelte ki Sipos András, hozzátéve, hogy 26%-nyi távhő és 400 tonna CO2-t is megtakarítottak az eredeti átalakítási tervekhez képest, valamint 60%-kal csökkent az épületüzemeltetés élőmunka-igénye.

ENNYI ENERGIAMEGTAKARÍTÁS TAVALYI ÁRON 30 MILLIÓ FORINTOS MEGTAKARÍTÁST JELENT ÉVENTE, A BERUHÁZÁS PEDIG ÍGY 3,5 ÉV ALATT TELJESEN MEGTÉRÜL.

Mindeközben az épület értéke is megnőtt, mivel most egy ideig nem kell hozzányúlni az épület rendszereihez.

Címlapkép: Berecz Valter / Portfolio

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
usa new york empire state