Előfizetői tartalom

Láthatatlan kapocs köti össze a Klarnát, WhatsAppot, Ciscót - Eláruljuk, mi a közös titkuk

Klarna, Whatsapp, Cisco - olyan globális sikersztorik, amelyeket összeköt egy fontos, kívülről nem igazán látható, de a belső működésüket nagyban befolyásoló tény: mind Erlangot, azaz egy különleges programnyelvet használnak az alaprendszereikben. Az Ericsson által a 80-as években kifejlesztett funkcionális programnyelv kifejezetten a nagy tranzakciószámmal dolgozó, gyorsan növekvő cégek körében terjedt el, sőt, ma már egy továbbfejlesztett változata is létezik, ami Elixir néven hódítja meg a világot. Literáti Zoltánnal, a programnyelven fejlesztő Erlang Solutions magyarországi országmenedzserével beszélgettünk.

Mik azok a specialitások, amiktől az Erlang egy különleges programnyelvnek mondható? Az Erlangot a 80-as években kezdte el kifejleszteni az Ericsson. Az eredeti kérdésfeltevés az volt, hogy hogyan tudnak egy sikeres telefonközpontot kifejleszteni, mi lehet ennek a peremfeltétele, és arra jöttek rá, hogy ehhez egy új programnyelvre van szükségük. Ugyanis az akkor létező programnyelvek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés