A kamaszok fele okostelefon-függő

Webbeteg.hu
2016. december 3. 16:00    
nyomtatás
Szakértők szerint több mint 2 óra hatással van a házi feladatra, a tipegőket pedig el kellene tiltani a tabletektől. Ajánlások a gyermek életkora alapján.


A szülők mindig is sejtették, hogy a gyerekeik túl sok időt töltenek a képernyő előtt, ami befolyásolja az iskolai teljesítményüket. Egy új kutatás eredményei szerint minél több időt tölt a gyereked online, annál kevésbé valószínű, hogy befejezi a házi feladatát.


Digitális médiahasználat


A mai 8-18 éves gyerekek rengeteg időt töltenek digitális médiával, átlagosan heti 44.5 órát, amiben benne van az okostelefon, tablet, computer és TV használattal töltött idő is.

Az American Academy of Pediatrics és a Brown University School of Public Health kutatói a digitális médiahasználat gyerekekre gyakorolt hatásait vizsgálta 64 000, 6-17 éves kor közötti gyerekeknél, beleértve az olyan mérhető viselkedési jellemzőket, mint a szorgalom, kezdeményezőkészség, házi feladatok elvégzése és interperszonális kapcsolatok alakulása.

A kutatók azt tapasztalták, hogy a gyerekeknek csak egyharmada tölt napi 2 óránál kevesebb időt valamilyen digitális média előtt, 36% napi 2-4 órát van online, míg 17% 4-6 órát, megint másik 17% pedig több mint napi 6 órát!

Azok a gyerekek, akik napi 2-4 órát töltenek digitális eszközök előtt, 23%-kal kisebb eséllyel fejezik be az iskolai munkájukat, s ez az arány minden hozzáadott 2 órával jelentősen csökken. Azoknál a gyerekeknél, akik napi 4-6 órát töltenek online, 49%-kal, míg akik 6 óránál többet, azoknál 63%-kal kisebb az esélye annak, hogy mindig, vagy általában befejezzék a házi feladatot, mint azok esetében, akik kevesebb, mint napi 2 órát töltenek digitális médiával.

Hasonló kapcsolatot találtak a digitális médiahasználat és a gyermekkori fejlődés egyéb olyan jellemzői között, mint az odafigyelés az iskolai jó teljesítményre, az elkezdett munkák befejezése, az új ismeretek elsajátítása iránti érdeklődés és a nyugalom megőrzése a kihívásokkal való találkozáskor. Ezek a tendenciák szignifikánsak maradtak, függetlenül a gyerekek életkorától, nemétől és a család anyagi helyzetétől.


Okostelefon-függő-e a gyermeked?


Egy 2016 májusi kutatás eredménye is megerősítette a szülők sejtését, miszerint a kamaszok fele mobiltelefon függő.

A felmérés szerint - mely 1240 gyerek és szülő megkérdezésével készült - a legtöbben legalább óránként ellenőrzi a készülékét, és erős nyomást éreznek arra, hogy azonnal válaszoljanak az arra érkező üzenetekre.
 • 50 %-a a tiniknek bevallottan mobiltelefon függő
 • 59 %-a a szülőknek úgy érzi, gyermeke függő
 • 27 %-a a szülőknek bevallottan mobiltelefon függő
 • 28 %-a a tiniknek úgy érzi, szülei függők
 • 66 %-a a szülőknek úgy érzi, gyermeke túl sok időt tölt online
 • 66 %-a a szülőknek tiltja a mobil eszközök használatát vacsora közben
 • 48 %-a a szülőknek úgy érzi, azonnal válaszolnia kell a bejövő üzenetekre vagy hívásokra
 • 78 %-a a tiniknek ugyanígy érez
 • 69 %-a a szülőknek legalább óránként ellenőrzi a mobil készülékét
 • 78 %-a a tiniknek ugyanígy tesz
 • 56 %-a a szülőknek bevallottan használja a mobilját vezetés közben

Fontos, hogy a szülők tisztában legyenek vele, ha a gyerek naponta többféle digitális média eszköz hatásának van kitéve, az azok előtt együttesen eltöltött idő összefügg az olyan tevékenységekre szánt idő csökkenésével, mint a házi feladat elkészítése, házi munkák elvégzése, illetve csökken az új dolgok elsajátítása, tanulása iránti érdeklődés vagy nehezebb higgadtnak maradni, ha kihívásokkal szembesülnek - mondta a tanulmány szerzője, dr. Stephanie Ruest.


Ajánlások a gyermek életkora alapján


0-5 éves korig

 • A két évesnél fiatalabb gyermekek esetében kerülj bármiféle digitális médiahasználatot, kivéve a video-chatet!
 • A 18-24 hónapos gyerekeket fokozatosan bevezetheted a digitális médiahasználat világába, de mindig legyél ott vele, és ne hagyd egyedül az eszközzel!
 • A 2-5 éves gyerekeknél a képernyő előtt töltött időt limitáld napi egy óra minőségi programra!
 • Lefekvés előtt egy órával ne nézzen képernyőt a gyerek!
 • Ne használd a képernyőt a gyermek megnyugtatására! Ellenkező esetben nem tanulja meg, hogyan kell saját magának az érzelmeit irányítani!
 • Kerüld a gyors ritmusú programokat vagy erőszakos tartalmú alkalmazásokat!
 • Ellenőrizd a gyermek által használt médiatartalmakat! Teszteld az app-ot használat előtt, és mindig kérdezd meg a gyermekedet, mit gondol róla!
 • A hálószoba, étkezési idő és a szülővel való játék idő legyen képernyőmentes!

5-18 éves korig

 • Alakíts ki családi szabályrendszert a médiahasználatot illetően, és légy következetes ezzel kapcsolatban! Határozd meg, milyen típusú médiahasználat engedélyezett a gyermek számára, mennyi időre és milyen tartalomban!
 • Legyenek határozott korlátozások arra vonatkozóan, naponta mennyi időre és milyen típusú médiát használhat a gyerek! Ennek legyen feltétele a napi egy óra testmozgás és 8-12 óra alvás!
 • Ne legyen a gyerek szobájában TV, számítógép vagy okostelefon alvásidőben!
 • A lefekvés előtti órákban kerüljék a médiahasználatot!
 • Legyen digitálismédia-mentes idő a családi étkezés és legyen a lakásnak olyan területe, ahol tilos annak használata!
 • A szabályokat tartasd be a gyerekre vigyázó családtagokkal, bébiszitterrel is!
 • Folyamatosan beszélj a gyermekkel az online biztonságról, az online zaklatásról, szexting veszélyeiről és az online világ egyéb veszélyeiről!

További gyermeknevelési tippeket a WEBBeteg.hu-n használsz.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Befektetési tanácsadó
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium