A mozgásszegény életmód is csontritkuláshoz vezethet

Webbeteg.hu
2016. október 30. 08:15    
nyomtatás
Előző cikkünkben leírtuk, hogy a csontritkulás valójában a csont-anyagcsere betegsége, ennek következtében csökken a csonttömeg, ezzel együtt a csontszerkezetben is átalakulás megy végbe. Hogyan előzheted meg a csontritkulást és hogyan vizsgálják ki?


Előző cikkünket itt találod:

2016.10.27 18:35 Nem csak korral jár a csontritkulás

A kivizsgálásnak a fizikális vizsgálaton túl három alapköve van:
  • a csontsűrűség-mérés,
  • a csont szerkezetének meghatározása röntgen vizsgálattal,
  • és a laborvizsgálat.

A vizsgálatok eredménye alapján állítható fel a diagnózis. A szűrés azért is döntő fontosságú, mert a csontritkulásra - egyéb tünetek híján - sokszor már csak töréskor derül fény.

A cél tehát a megelőzés! Ennek érdekében 50 év felett érdemes mindenkinek részt vennie rendszeresen csontritkulás-vizsgálaton.

Kezelési lehetőségek


A kezelés történhet gyógyszeresen és nem gyógyszeresen. Az első esetről csak szakorvos dönthet, és köszönhetően a termékek széles skálájának, ma már több lehetőség van az orvos kezében. Léteznek hetente vagy akár havonta egyszer szedhető gyógyszerek, sőt, elérhető háromhavonta vagy évente egyszer beadható injekció is.

Azonban a nem gyógyszeres terápia is csaknem ennyire fontos, döntő szerepe van a felvilágosításnak. Bizonyított: azok a betegek, akik tudják, mire kell ügyelniük, kevésbé vannak kitéve a csontritkulásnak és következményeinek. Az idősek esetében például fontos az esések kockázatának csökkentése: akadálymentesítsük a környezetüket, ne legyenek a közelükben kiálló szegélyű szőnyegek, küszöbök, valamint a jó fényviszony, megfelelő világítás is fontos számukra. Sokszor az időskori szembetegségek miatt kialakuló csökkentlátás áll az esések hátterében, ezért rendszeres látásvizsgálat, és ha kell, a látáskorrekció is elengedhetetlen.

Mit tehetsz a megelőzésért?


Kalcium: a kalciumban szegény táplálkozás a csontritkulás egyik fő rizikófaktora. A magyarok nem tartoznak a tejtermékszerető népek közé. Egy tanulmány szerint egy átlag magyar napi 503 milligramm kalciumot fogyaszt, holott a szakorvosi állásfoglalások szerint 800-1000 milligrammot kellene legalább.

A kellő kalciummennyiséget nem csupán tejtermékekkel tudod bevinni, hanem az ásványi anyagban különösen gazdag halak, olajos magvak, a káposzta, a szárazbab, a szójatej rendszeres fogyasztásával is.

D-vitamin: ahhoz, hogy a táplálékkal bevitt kalcium fel is szívódjon, D-vitaminra van szükség, amely részben a bőrben képződik, a napfény hatására. Javarészt épp a napfény kerülése a felelős az időskorban kialakuló D-vitamin-hiányért. A 60 év fölötti magyar lakosság kb. harmada szenved D-vitamin-hiányban. Figyelembe véve, hogy ez a vitamin elengedhetetlen a csontanyagcseréhez, ha hiány mutatkozik belőle, az csontritkuláshoz vezet.

Fizikai aktivitás: a mozgáshiány is rizikófaktora az osteoporosisnak, rendszeres testmozgással ugyanis megelőzhető a betegség. Fekvőbetegeknél megfigyelhető, hogy már pár nap alatt megnő a vizeletben az ürített kalcium mennyisége, ami azt jelzi, hogy a csontbontó folyamatok túlsúlyba kerülnek.

Egy hét alatt persze nem alakul ki a csontritkulás, de ajánlott ilyenkor az étrendbe több zöldséget, olajos magvat és tejterméket iktatni.

A megelőzésről bővebben a WEBBeteg.hu-n találsz információt.

Kapcsolódó cikkek:

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium