Az egészségünket is védik a szobanövények

Webbeteg.hu
2016. december 10. 08:30    
nyomtatás
A légkörben jelenlévő szennyező anyagok átalakulásai során a téged és a környezetedet is veszélyeztető vegyületek alakulhatnak ki, amelyek kellemetlen szagok formájában jelennek meg.


A szaganyagok légszennyező forrásokból kikerülő gázok és gőzök által jönnek létre. A bűzt árasztó gázok között ott vannak az aldehidek, ketonok, aminok, szerves savak és kéntartalmú vegyületek. Ezek a szaganyagok már kis koncentrációban is jelentős szaghatást váltanak ki kialakulásuk környezetében.

Mérésekkel és érzékszervi vizsgálatokkal meghatározták az egyes szaganyagok szaglási küszöbértékét (szaglási határ), amely azt a szaganyag-koncentrációt jelenti, amelyet egy átlagos egyén érzékelni tud. A szaghatást kialakító összetevők meghatározásánál hozzávetőlegesen 400 féle szaghatást okozó vegyületet különítettek el. Ilyen pl.
 • záptojás szagú (kén-hidrogén),
 • szúrós szagú (ammónia),
 • orrfacsaró (klór, formaldehid) stb.

Ezeket a szaganyagokat legtöbbször több vegyület keveréke okozza.

A szaganyagok hatásai


 • allergiás reakciók,
 • köhögés,
 • légzési zavarok,
 • légzésszámváltozás,
 • kapkodó légzés,
 • kábultság,
 • alvászavarok,
 • fejfájás,
 • láz,
 • rosszullét,
 • gyomorpanaszok,
 • étvágytala nság,
 • élelem- és folyadékfelvétel csökkenése,
 • émelygés, hányinger, hányás.

A nem természetes anyagokból készült bútorok - a faforgácslapokból készült laminált bútorok - is szennyezhetik a levegőt. A préselésükhöz használt műgyanta jelentős mennyiségű formaldehidet bocsát ki. Azonos anyagot bocsát ki a tapétaragasztó, a padlólakk és a legtöbb bútorszövet is.

A legtöbb szövet gyapotból készül, és bizony ez az egyik legerőteljesebben permetezett szántóföldi növény. A bútorszövetet sokszor hormonhatású égésgátló szerekkel kezelik, a padlószőnyeget pedig egészségre káros illékony anyagokat tartalmazó ragasztókkal rögzítik.

A műanyag tárgyakból sokszor szerves oldószerek (benzol, fenol) lépnek ki a lakások levegőjébe. A PVC lágyítására használják a ftalátokat, amelyek megtalálhatók a flakonokban, a PVC-padlóban, a telefon- és egyéb kábelekben, a szőnyegben.


Az iroda levegőjének szennyezői


A belső térben feldúsulhatnak egyes − leginkább lakkokból, ragasztókból, festékekből elpárolgó − káros anyagok. A leggyakrabban megtalálható anyag a formaldehid, de emellett számos más anyag is problémát okozhat.

Az egészségünket is védik a szobanövények

A belső terek levegőjében gyakran előforduló szerves vegyületeket

Az egészségünket is védik a szobanövények

Az egyes anyagok előfordulási helye, illetve hatásai


A műanyagpadlós szobákban...


... élő gyerekek esetében nagyobb a valószínűsége, hogy megbetegszenek hörghurutban. A PVC lágyítására használt ftalátokat az Európai Unióban már nem lehet felhasználni játékok készítésekor, viszont a földön játszó gyermekek ki vannak téve a műanyag padlóburkolatokból kipárolgó ftalátnak.

Az ide tartozó anyagok egy része rákkeltő, károsítja a májat, és légzési nehézségeket okoz. Más típusai a férfiak nemzőképességét rontják. Ezek a vegyi anyagok már az anyaméhben a magzat szervezetébe jutnak.


Vedd magad körbe növényekkel!


A növények légfrissítésre, károsanyag-megkötésre történő alkalmazása a NASA egyik kutatója, Dr. B.C. Wolerton ötlete volt. Kutatásai során kiderült, hogy a mérgező anyagok megkötésében és lebontásában elsősorban a növények gyökereinek van meghatározó szerepe. A vizsgálatok során bizonyos szobanövények, mint például a filodendron és a klorofiton, kitűntek károsanyag-megkötő képességükkel.

Az egészségünket is védik a szobanövények

Káros formaldehid megkötésére alkalmas növények


A káros anyagok lebontásában hasznos növényekről a WEBBeteg.hu cikkében olvashatsz bővebben.

Óvatosan a légfrissítőkkel!


Azokban a zárt terekben, ahol napi szinten használnak légfrissítőt, a csecsemőknél egyharmaddal nagyobb valószínűséggel alakul ki a hasmenés, és a fülfájás is gyakrabban tapasztalható. Az aeroszolok használata a kismamák egészségét is befolyásolja, a gyakori használat miatt növekszik a fejfájás és a depresszió kialakulásának veszélye, az érzékeny embereknél asztmás roham vagy általános gyengeség jelentkezhet.

A környezetedben található veszélyekről a WEBBeteg.hu-n találsz érdekességeket.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium