Egészség: hiszünk-e az interneten olvasott tanácsoknak? (x)

2016. május 17. 14:23    
nyomtatás
 
Évekkel ezelőtt az "interneten olvastam" kifejezés nem jelentett mást, mint hogy az információ megbízhatatlan, és leginkább a szerencsén múlik, hogy hiteles tudás birtokába jut a netező, vagy egy félrevezető vagy kizárólag reklám célú weboldalra jut. Az információ megbízhatósága különösen fontos, ha az egészségünkről van szó. Mi változott az elmúlt években? Mekkora ma az internet szerepe? Értjük és elfogadjuk az ott olvasottakat?


A hírportálok, életmód, sport és gazdasági tematikus portálok mellett a hiteles orvosi információk iránti igényre alapozva csendben felnőtt egy önálló tematikus portáltípus, az egészségportáloké. A szakmai háttérrel is rendelkező egészségportálokat jelenleg havi 1,8-1,9 millió internetező látogatja havonta, a legnagyobb site-okat külön-külön is több mint egymillióan keresik fel havonta (sokan egyszerre több weboldalról is tájékozódnak), napi szinten pedig több mint százezren fordulnak meg ezeken az oldalakon.

Egészség: hiszünk-e az interneten olvasott tanácsoknak? (x)

Valós felhasználók száma, 2016. március
Gemius-DKT 15+ belföldi felhasználók


Az interneten legtöbben akkor tájékozódunk, ha valamilyen szokatlan tünetet, panaszt vélünk felfedezni magukon, illetve amikor a kivizsgálás utáni lelet értelmezéséhez keresünk segítséget - derül ki a Szinapszis Kft. friss, az egészségügyi információszerzésről készített online kutatásából. A kutatás tapasztalatai szerint:
  • Internetes egészségportálon is tájékozódik - 83%
  • Az internetről tájékozódik a leletek megismerése után - 53%
  • Az internetről tájékozódik a tünetek jelentkezése után - 50%

Mennyire bízunk az internetes információkban?


A szakosodott egészségportálokat az internetezők is megkülönböztetik az életmód oldalaktól. Az idézett kutatás szerint az egészségportálok esetében kétszer annyian bíznak az olvasottak hitelességében, mint ahányan kételkednek benne, míg az életmód magazinoknál az arány épp fordított - derül ki a felmérésből.

Üdvözlendő, hogy változatlanul az orvosi tanácsban bízunk a leginkább (77-81%), ugyanakkor legkevésbé a családtagok, ismerősök véleményére, az újságokban, magazinokban, illetve a szórólapokon, plakátokon látottakra adunk legkevésbé. A nagyobb egészségportálokat 70% fölötti mértékben tartjuk hitelesnek, elsősorban akkor, ha aktív orvosi közreműködéssel készül a tartalma.

Egészség: hiszünk-e az interneten olvasott tanácsoknak? (x)

Szinapszis Kft., 2016. április, online panel, N=611 fő

Az egyedi, személyre szabott orvosi tájékoztatást tartjuk a leginkább érthetőnek és hasznosnak (81%), a kommunikációs csatornák közül pedig az egészségportálokon olvasottak vezetnek; az itt látottak értelmezésével a megkérdezettek 61 százalékának nem akad problémája. A legtöbb értelmezési nehézséget a gyógyszergyártók, a szakmai- és betegszervezetek honlapjai, továbbá az újságokban, magazinokban olvasottak okozzák.

Egészség: hiszünk-e az interneten olvasott tanácsoknak? (x)

Szinapszis Kft., 2016. április, online panel, N=611 fő

A kutatás eredményei szerint tehát változatlanul a legfőbb garancia az, ha orvostól származó információt hallunk. Az internetes tájékozódás bár a legjelentősebb kommunikációs eszközzé vált, elsősorban kiegészíti és megelőzi, nem pedig helyettesíti az orvosi tanácsokat. Szerepe akkor a legnagyobb, amikor még nem fordultunk orvoshoz, vagy pedig - időpont, várólista, egyéb okok miatt - nem tudjuk időben átbeszélni a szükséges tudnivalókat orvosunkkal.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Sales representative
Befektetési tanácsadó
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium