Tudtad, hogy valaki 21 percenként meghal a dohányzás következtében?

2015. július 19. 09:40    
nyomtatás
 
1 700 000 egészséges évet veszít el Magyarország egy esztendő alatt a dohányzás, mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás miatt. Ez azt jelenti, hogy ha összeadjuk az idő előtti halálozásokat és betegségben, korlátozottságban eltöltött éveket, akkor a közel 10 milliós lakosság 1 év alatt 1 700 000 tökéletes egészségben eltöltött évet veszít el - mutat rá friss kampányában a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet.


A dohányzás következtében 21 percenként, a mozgásszegény életmód miatt 35 percenként, az egészségtelen táplálkozás miatt pedig 10 percenként hal meg valaki hazánkban. Ha ezeket a kockázatokat csökkentjük, akkor nőhet az egészségben eltöltött évek száma.


Az egészségtelen életmód következtében olyan betegségeket okozunk magunknak, amellyel növeljük a kockázatát a korai halálozásnak. Az étrendi kockázathoz tartozó megromlott egészség miatti életévveszteség 83%-a szív- és érrendszeri betegségekben jelenik meg, 14%-a daganatokban és 3%-a cukorbetegség és egyéb endokrin betegségekben. A dohányzáshoz tartozó megromlott egészség miatti életévveszteség 41%-a daganatokban jelenik meg, szintén 41%-a a szív- és érrendszeri betegségekben, 17%-a krónikus tüdőbetegségekben és 1%-a cukorbetegség és egyéb endokrin betegségekben. A fizikai inaktivitáshoz tartozó megromlott egészség miatti életévveszteség 74%-a a szív- és érrendszeri betegségekben jelenik meg, 15%-a daganatokban és 11%-a cukorbetegség és egyéb endokrin betegségekben.

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja egy meghökkentő installáció keretében egy 1 700 000-ről visszaszámláló órát helyezett el a WestEnd elé. Az óra állását a Hagyd már abba! facebook kampány segítségével bárki csökkentheti, aki valamit tesz az egészsége érdekében. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Befektetési tanácsadó
Rendezvényszervező
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium