Ennyit a magyar egészségügyről: Bukarest is beelőzte Budapestet

Webbeteg.hu
2016. március 21. 14:50    
nyomtatás
Az Európai Bizottság legutóbb 2015 őszén készítette el az Életminőség az európai városokban című felmérését, melyben az európai lakosok elégedettségére volt kíváncsi többek között az egészségügyi szolgáltatásokkal, a sportolási lehetőségekkel, a levegőminőséggel, a városok zajszintjével, a tisztasággal, illetve a zöldfelületekkel kapcsolatban. Talán nem lep meg senkit, hogy az egészségügy területén elég elkeserítő helyet foglal el Budapest az európai fővárosok listáján, ugyanakkor a sportolási lehetőségekkel és a zöldterületek nagyságával a lakosok többsége elégedett nálunk. Persze nem csak a fővárosok között, de regionális szinten is vannak különbségek.


A kutatás során 79 európai nagyvárosban 40 ezer embert kérdeztek meg személyesen vagy telefonon az Európai Bizottság megbízásából, amire már a megelőző években is sor került (ezelőtt 2012-ben legutóbb), így az adatok összevethetőek a korábbi adatokkal. A felmérés egyedülálló abból a szempontból, hogy kifejezetten az emberek életminőségére fókuszál: az oktatás, a kulturális élet, a sportolási lehetőségek, a közlekedés valamint az egészségügyi szolgáltatások színvonalára, minőségére.

Ebben a cikkünkben inkább az egészségügyre vonatkozó adatokból csemegéztünk, de más aspektusból is érdemes végignézni a táblázatokat, érdekes és elgondolkodó adatokkal találkozhatunk, melyek, ha 100%-osan nem is tükrözik a viszonyokat, egy hozzávetőleges képet adhatnak arról, melyek azok a területek, ahol még van javítanivaló.


Egészségügyi szektor


Az egészségügyi szolgáltatásokat tekintve a legmagasabb elégedettség szint Zürichben (97%), Gröningenben, Antwerpenben, Grazban (összes 93%) és Lille-ben (92%) érzékelhető. Érdemes megemlíteni azokat a városokat, ahol a válaszadók többsége "nagyon elégedett" a városával az egészségügyi szolgáltatások terén: Zürich, Groningen, Graz, Antwerpen és München.

Az elégedetlenségi listavezetők között szerepel Athén (65%), Palermo (61%) és a Varsó (60%), de hogy, hogy nem, Budapest és Miskolc is inkább az elégedetlenek között foglal helyet. Elgondolkodtató, hogy 2012-es felméréshez képest Miskolc 12 százalékpontot rontott ebben a szegmensben:

Ennyit a magyar egészségügyről: Bukarest is beelőzte Budapestet


Az európai fővárosokat tartalmazó 28-as listán Budapest az elég elkeserítő 26. helyet foglalja el 38%-os elégedettségi mutatóval:

Ennyit a magyar egészségügyről: Bukarest is beelőzte Budapestet


Ami a szomszédainkat illeti: a pozsonyiak több mint fele, a román főváros lakóinak 55%-a, a kolozsváriak fele elégedetlen az egészségügyi szolgáltatásokkal, a kórházakkal és az orvosokkal.

Irigykedhetünk azonban a csehekre és a szlovénokra: a prágai válaszadók 88%-a (!), Ljubljana lakóinak csaknem 70%-a elégedett városának egészségügyi helyzetével.


Sportolási lehetőségek


Mennyire elégedettek a lakosok a városuk nyújtotta sportolási lehetőségekkel, a kül- és beltéri sportlétesítményekkel?

Örömteli, hogy a budapesti válaszadók 56%-a, a miskolciak 59%-a elégedett városuk ilyen jellegű adottságaival, tehát többségben vannak, akik a pozitívan látják a helyzetet.

A fővárosok listáján Budapest a középmezőny alján, a 17. helyet foglalja el, maga mögé utasítva - többek között - a szlovák, a lengyel, a bolgár és a román fővárost. A pozsonyiak 43%-a, a románok csak 44%-a elégedett a sportlehetőségeket illetően (a szlovák főváros három év alatt 11 százalékpontot rontott), de a szlovénok és a csehek ebben is eminensek: Prága 75%-a és Ljubljana 69%-a (ami egyébként 7 százalékpontos rontás) is toplistás helyezést ér a fővárosok között:

Ennyit a magyar egészségügyről: Bukarest is beelőzte BudapestetLevegőminőség, zaj, tisztaság, zöldfelületek


Az egészség szempontjából nem elhanyagolható tényező egy város légszennyezettségének mértéke. A legpozitívabb visszajelzés a rostockiaktól (94%), a groningeniektől (92%) és a zürichiektől érkezett (91%), de a bécsiek sem panaszkodhatnak 88%-kal. A budapestiek 51%-a elégedetlen, de ez még mindig jobb, mint a bukarestiek 88%-os (!) elégedetlenségi mutatója. A fővárosokat összesítő 28-as listán Budapest az alsóházi 20. helyen van, íme:

Ennyit a magyar egészségügyről: Bukarest is beelőzte Budapestet


Mindenképp dicséretes Miskolc 54%-os elégedettségi mutatója, főleg abban a tekintetben, hogy ez 2012-höz képest 19 százalékpontos javulást jelent.

Ennyit a magyar egészségügyről: Bukarest is beelőzte Budapestet


Kezdjük elhinni, hogy Prága élhető hely: lakóinak csaknem 60%-a szerint jó a város levegője, tehát ebben is pozitív a helyzetük. A szlovének sem panaszkodnak, sőt: Ljubljana lakosainak 76%-a elégedett a levegő minőségével.

A budapestiek fele elégedett a város zajszintjével, a miskolciaknak pedig 67%-a, ami nem rossz arány, tekintve, hogy a bukarestiek 67%-a szerint túl zajos a városuk, ezzel sereghajtók. A pozsonyiak nagy része elégedett (57%), ahogyan a prágaiak is (54%). Budapest a 19. a 28-as listán:

Ennyit a magyar egészségügyről: Bukarest is beelőzte Budapestet


A tisztaságot tekintve a pozsonyiak nem igazán elégedettek, de a magyar főváros lakóinak sincs okuk az örömre, ahogyan a bukarestieknek sem:

Ennyit a magyar egészségügyről: Bukarest is beelőzte Budapestet


A zágrábiakat (74% elégedett) és a kolozsváriakat (68% elégedett) irigyelhetjük ilyen szempontból.

70%-os elégedettséget mutat a budapesti zöldfelületek minősége és nagysága, ezzel megelőzzük a bukarestieket (62% elégedett), de elmaradunk a zágrábiak 85%-os és a prágaiak 80%-os elégedettségi arányától.

Hároméves távlatban Pozsony 10 százalékpontot javított egyébként, ami ugyan megsüvegelendő, de még mindig csak a szlovák főváros lakosainak 53%-a elégedett. A listán 2012-höz képest Kassa fejlődött a legjobban, 18% százalékpontot javított korábbi eredményéhez képest és a 73%-os elégedettségi mutató sem rossz.

A fővárosok listáján 19. a magyar főváros, maga mögé utasítva a román és a szlovák fővárost is:

Ennyit a magyar egészségügyről: Bukarest is beelőzte BudapestetÖsszesített elégedettség


A kérdőív, illetve az azok alapján leszűrt válasz nincs túlbonyolítva, arra a kérdésre "Mennyire elégedett az élettel a városában?" négy válaszlehetőség közül lehetett választani:
  • nagyon elégedett,
  • viszonylag elégedett,
  • kissé elégedetlen,
  • nagyon elégedetlen.

Ha negatív szemlélettel közelítenénk az adatok elemzéséhez, mondhatnánk, hogy a miskolci és budapesti lakosok között nagy számban vannak az elégedetlenek, de inkább nézzük úgy, hogy a miskolciak 80%-a, a fővárosiak 90%-a elégedett a lakóhelye nyújtotta szolgáltatásokkal, lehetőségekkel. (Miskolc: kissé elégedetlen - 12%, nagyon elégedetlen - 8%, Budapest: kissé elégedetlen - 7%, nagyon elégedetlen - 3%):

A fővárosok között Budapest a 16. helyen végzett, maga mögé utasítva Pozsonyt és Bukarestet ás Szófiát is. Előttünk végzett azonban Zágráb (93%-os elégedettség), Prága (92%-os elégedettség) és Ljubljana (92%-os elégedettség) is.


A kutatás ide kattintva érhető el.

Ennyit a magyar egészségügyről: Bukarest is beelőzte Budapestet

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Kockázatelemző
Szerkesztő-újságíró
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium