Üzlet

Ezt a vizsgálatot végeztesse el 45-50 éves kortól!

Portfolio
Szűréssel a prosztata korai daganatos elváltozásai felfedezhetők, és korszerű daganatterápiával - a szexuális funkciók megtartásával - jó eséllyel gyógyíthatók. Ezért az önmagáért és a családjáért felelősséget érző férfi vállalja a prosztatavizsgálattal járó apró kényelmetlenséget, hogy biztosabban tervezze a jövőjét.

Problémát rendszerint a középkorú és idősebb urak életében okoz, amit előidézhet a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, vagy rosszindulatú daganata, míg gyulladásos panaszok minden nemileg aktív férfinél jelentkezhetnek.

A korai felfedezés haszna

Örök dilemma, hogy mi jobb: a boldog tudatlanság vagy szembesülni egy fenyegető diagnózissal, a korai stádiumban felfedezett daganattal, amikor esetleg még nincs is semmiféle tennivaló. A prosztatarák ilyen, jó ideig nem kíván terápiás beavatkozást, gyakran elég az "éber figyelem", amikor aktív követéssel rendszeresen ellenőrzik a daganat alakulását.

"A prosztatarák szűrése abból a szempontból indokolt, hogy korai felismeréssel visszaszorítható a daganatos halálozás. Szűrni az 50-70 év közötti férfiakat érdemes PSA (Prosztata Specifikus Antigén) teszt, fizikális vizsgálat és ultrahang (UH) vizsgálat elvégzésével. Ez nem akkora tétel, hogy ne lehetne akár magánvizsgálat keretében elvégeztetni" - mérlegeli az esélyeket dr. Ágoston Péter onkoradiológus, az Országos Onkológiai Intézet Sugárterápiás Centrumának részlegvezető főorvosa.

Mit mutat a PSA teszt? Arra alkalmas, amit a neve jelez: a prosztata betegségét jelző fehérjék kimutatására használható, jó találati aránnyal felfedezhető a daganatos elváltozás is. Ez azonban nem perdöntő, a PSA teszt mellett a további vizsgálatok: a fizikális vizsgálat, az ultrahang és a biopszia (szövettani vizsgálat) eredménye alapján állítható fel a korrekt diagnózis.

A végső diagnózist a biopszia (szövettani vizsgálat) eredménye alapján lehet megállapítani. Ahhoz, hogy az orvos pontosabban tudja értékelni a változásokat, javasolt egy alapvizsgálat elvégzése 45-50 éves korban, ehhez a státuszhoz viszonyítva egyszerűbb a korai felismerés, és amikor szükségessé válik a beavatkozás, ez a prosztatarák 90 százalék körüli sikerrel gyógyítható.

Terápiás választék

Korai prosztatarák esetén számos aktív kezelésre van lehetőség: radikális műtét vagy radikális sugárkezelés, ezen belül külső besugárzás vagy az 1980-as évek vége óta alkalmazott belső besugárzás (brachyterápia) egyaránt indokolt lehet.

"Van, aki a műtétet előnyösebbnek tartja, és van, aki a műtét mellékhatásai miatt a sugárkezelést részesíti előnyben" - mondja dr. Ágoston Péter. "A diagnózis birtokában onko-team, vagyis onkológus, urológus-sebész, patológus (szövettan szakértője) és sugárterápiás orvos együttes véleménye alapján tesz javaslatot a kezelésre. Rendszerint az urológus magyarázza el a javasolt terápia várható előnyeit és kockázatait, mivel a beteg elsőként vele vette fel a kapcsolatot".

Alternatív terápiát jelenthet a külső besugárzás, a szerv helyzetét meghatározó CT és MR fúziós képe alapján precíz, képvezérelt sugárkezelés adható. Három pici arany marker beültetésével (a gáton át) nagy pontosságú betegbeállítás érhető el. A tumor trecking technika ma már lehetővé teszi a belső szerv elmozdulásának követését kezelés közben is. Az intenzitás modulált besugárzás pedig a besugárzás irányából változó/változtatható intenzitású sugárnyalábbal történő kezelést jelent, amely pontosabb, a céltérfogatra jobban illeszkedő dóziseloszlást és a környező szervek jobb védelmét teszi lehetővé. Az új eljárásoknak köszönhetően a külső sugárkezelés ma a betegnek jobban tolerálható és kevesebb mellékhatással járó beavatkozás. A leghosszabb kezelés 7-8 hétig tart, a rövidebb 5-6 hét alatt leadható protokoll szerint végezhető.

Brachyterápia: megőrizhető potencia

A brachyterápia szövetközi besugárzást jelent, a sugárforrást magában a célzott szervben helyezik el.

"A helyi érzéstelenítésben végzett, képvezérelt, fókuszált, nagyon pontos kezelés egy nap alatt lezajlik, a beteg mindössze két éjszakát tölt kórházban. A brachyterápia eredményei megegyeznek a műtétével, a mellékhatások jórészt átmenetiek és elviselhetők" - sorolja dr. Ágoston Péter. "Az előnyök közé sorolható, hogy brachyterápiával a szexuális funkciók jelentős részben megőrizhetők, egy felmérés szerint 2 évvel a beavatkozás után azon betegek közül, akik a brachyterápia előtt jónak vagy kiválónak minősítették nemi funkciójukat, a betegek 70 százaléka minősítette továbbra is jónak vagy kiválónak a szexuális életét. 2008-ban kezdtük a kezeléseket, eddig 350 beteget kezeltünk ezzel a módszerrel, tudtunkkal nincs közöttük inkontinens (vizelettartási zavarral élő) beteg".

Számos érv a szűrés mellett Évente 4500 férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal, és 1500-an halnak meg ebben a betegségben. Akinek a családjában férfiágon előfordult már prosztatarák, 45 éves kortól évente, kétévente javasolt elmenni prosztataszűrésre. Családi előfordulás nélkül 50 éves kortól javasolt a szűrés.

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
stock exhange tőzsde részvény bika medve