Fájdalommentes vizsgálat: ultrahang diagnosztika

2014. november 13. 09:54    
nyomtatás
 
Az ultrahang (UH) vizsgálat olyan képalkotó eljárás, amely fájdalom és kockázat nélkül alkalmas a belső szervek, ízületek, véráramlási zavarok, valamint a magzat fejlődésének ellenőrzésére. A különféle sűrűségű szöveteken áthaladó, illetve visszaverődő hanghullámok segítségével kirajzolt, a számítógép képernyőjén megjelenített kép alapján radiológus szakorvos állítja fel a diagnózist.Az 1950-es évek óta alkalmazott ultrahang a leggyakrabban használt képalkotó vizsgálatok közé tartozik. "Az évtizedek óta felhalmozott tapasztalatok alapján nincs mellékhatása, nincs kockázata, fájdalommentes, bármikor megismételhető, teljesen veszélytelen, csecsemők vizsgálatára is alkalmas eljárás" - sorolja az ultrahang-diagnosztika előnyeit dr. Orbázi Zsuzsanna radiológus. "Legfeljebb a bőrre felvitt zselé lehet egy kicsit kellemetlen, amely a vizsgálófejből kibocsátott ultrahanghullámok megfelelő terjedését teszi lehetővé. Számos panasz esetén az UH elsőként választandó képalkotó vizsgálat, például pajzsmirigy, máj- és epeproblémák tisztázásához. Panaszmentesen szűrésre, állapotfelmérésre használható. Az UH diagnosztika harmadik alkalmazási területe az állapotváltozás nyomon követése, például daganat esetén kontroll vizsgálatként végezzük".

Mire ad választ?

UH vizsgálattal az emberi szervezet teljes területét át lehet tekinteni bármikor, előkészítést csak a hasi ultrahang igényel, ehhez ideális feltételeket teremt az éhgyomor és a teli húgyhólyag. Délutáni időpont esetén a páciens pontos útmutatást kap, mikor ehet és ihat utoljára, hogy az UH vizsgálat megfelelő képet adjon.

Mindenkinek javasolható, hogy évente jelentkezzen hasi ultrahangra, tanácsolja dr. Orbázi Zsuzsanna. Panaszmentes esetben a tüneteket még nem okozó elváltozások felderíthetők, és nagyobb eséllyel gyógyíthatók.
  • Hasi ultrahang vizsgálattal felfedezhető a hasi fájdalmak oka, az epe-, a vese- és a húgyúti kövek, kimutatható az egyes szervek megnagyobbodása, a daganatos betegségek májáttétei, a hasüregi folyadék- vagy gennygyülemek, a rejtett vérzések. Vizsgálható a máj, az epehólyag, a hasnyálmirigy, a lép, a vesék, a kismedencében a húgyhólyag, nőknél a méh és a petefészkek, férfiaknál a prosztata. Továbbá a hasüregben futó nagyobb erek, és a hasi főverőér mellett található nyirokcsomókról is vélemény alkotható.
  • A nyaki nagy erek (carotis) UH vizsgálata alkalmas szűrésre, illetve fejfájás, szédülés, érelmeszesedés, látászavarok esetén a panasz okának felderítésére.
  • A végtagok mélyvénás doppler vizsgálatával felmérhető az erek állapota, illetve mélyvénás trombózis gyanúja, a végtagok dagadása, fájdalma esetén a tünet oka tisztázható.
  • A pajzsmirigy vizsgálata javasolt a pajzsmirigy ismert, illetve gyanított betegsége miatt.
  • Lágyrész vizsgálatokkal tisztázható a bármelyik testtájon kialakult, ismeretlen eredetű, tapintható duzzanatok oka, igazolhatók a lágyrész sérülések, zúzódások, izom-, ín- illetve szalagszakadások, eldönthető, hogy a panaszos nyirokcsomók igényelnek-e további vizsgálatot.
  • Ízületi sérülések, váll-, könyök-, térd-, boka-, csípőfájdalom esetén UH vizsgálattal megállapíthatók a szakadások, vérömlenyek, gyulladásos állapotok.
Babamozi - látványos ismerkedés
A magzati ultrahangvizsgálat elsődleges célja a magzat fejlődésének nyomon követése, a lehetséges rendellenességek kiszűrése. Másodlagos célja a leendő szülők kívánságának teljesítése, akik szeretnék megpillantani az anyaméhben fejlődő gyermeküket, így a jövendő apáknak is átélhetőbbé válik a várandósság csodája, és ha kívánják, megtudhatják a baba nemét.
A 3D-s képek térhatású képet adnak a magzatról, míg a 4D ultrahang a mozgások folyamatos, filmszerű megjelenítésére is alkalmas. 2014-ben pedig megjelent az 5D-s UH készülék, amely a részletgazdag 4D képek mellett automatikus és pontos adatokat is szolgáltat a magzat testméreteiről, így segít a fejlődési rendellenességek korai felismerésében.
A magzati UH vizsgálat során ellenőrzik a magzat fejlődési ütemét a testméretek (biometriai adatok) alapján, a magzat anatómiáját, az agyi struktúrákat, a koponya és az arc szerkezetét, a szív működését, üregrendszerét, billentyűit, a nagyereket és bennük a vér áramlását, a hasi szerveket. Megtekintik a magzat külső testkontúrját, a hasfalat, a gerincet és a végtagokat, a köldökzsinórt, a méhlepény helyét és szerkezetét, a magzatvíz mennyiségét.Megfogadná a szakorvos tanácsát? Akkor itt megtalálja a választ!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Sales representative
Befektetési tanácsadó
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium