Így ápold helyesen a fogaidat!

Webbeteg.hu
2016. április 23. 08:30    
nyomtatás
Milyen a jó fogkefe? Milyen időközönként kell cserélni a fogkefét? Hatékonyak az elektromos fogkefék? Fogápolási cikksorozatunk második része.


Egy-egy sörtecsomó több száz elemi szálból áll. Vizsgálatok támasztják alá, hogy a plakk leghatékonyabban a viszonylag kis fejű, egyforma hosszúra levágott és koptatott végű műanyag elemi sörteszálakat tartalmazó fogkefével távolítható el.


Változatos forma, hasonló hatékonyság


Ma már a fogkefe fejformája olyan változatos, hogy szinte áttekinthetetlenek a kereskedelemben kapható különböző speciális fogkefeformák. Az elmúlt években sok újonnan kifejlesztett fogkefét vizsgáltak laboratóriumi, mind klinikai körülmények között, a különbségek azonban klinikailag nem voltak jelentősek. A vizsgálatokkal alátámasztották, hogy amennyiben a sörte dőlésszöge meghaladja a 12 fokot, a sörteszálak nem csupán jobban behatolnak a nehezen elérhető helyekre és a fogközekbe, de lényegesen tovább is tartózkodnak ott, így hatékonyabb dörzsölő-tisztító hatást biztosítanak.

Így ápold helyesen a fogaidat!

Forrás: Nádasdy-Bánóczy - Preventív fogászat, 2009.


Nagyon fontos, hogy csak legömbölyített elemi szálakat tartalmazó sörtecsomókat tartalmazó fogkefét használjunk.


Az elemi sörteszál keresztmetszetét és keménységét tekintve megkülönböztetünk kemény, középkemény és puha fogkeféket. Ezt a gyártók jelölik a fogkefén vagy a csomagoláson. A keménység egyenes arányban áll az elemi szál keresztmetszetével és fordított arányban a szál hosszával.

Klinikai vizsgálatok szerint a leghatékonyabb plakkeltávolító hatás a középkemény fogkefék használatával érhető el. A kemény fogkefék használatát nem indokolja semmi, mivel plakkeltávolító képessége csekélyebb, ellenben komoly ínysérülést és akár fognyaki kopást okozhat. A puha fogkefék leginkább fogínybetegség miatt kialakuló érzékenység esetén ajánlottak.

Milyen a jó fogkefe? Megtudhatod a Webbeteg.hu-n.


Mikor kell cserélned a fogkefét?


Használat közben idővel a fogkefe elemi sörteszálai sérülnek, a sörtecsomók szétválnak, a fogkefe feje deformálódik, ebben a formában a már nem alkalmas plakkeltávolításra, a fogkefét ki kell cserélni.

Évente mindössze 7,5-8 millió fogkefe fogy, amely jól mutatja a magyar lakosság hiányos szájhigiénés szokásait és igénytelenségét. Ha minden felnőtt lakos évente csak négy fogkefét vásárolna, akkor is több mint 20 millió fogkefének kellene elfogynia...


A fogkefe elhasználódása nagyban függ az egyén fogápolási szokásaitól és technikájától. A fogkefe elhasználódását sok márkánál indikátor sörtecsomók jelzik, ezeket a többi sörtecsomótól eltérő színűre festik. A festett részek színe az elhasználódás folyamán egyre halványodik. A kefét akkor kell cserélni, amikor az indikátor sörtecsomó már feléig elveszítette színét.

Így ápold helyesen a fogaidat!

Elszíneződött indikátor. Forrás: Nádasdy-Bánóczy - Preventív fogászat, 2009.


Tanácsos több, különböző formájú fogkefét használni, mivel mindegyik fejtípusnak van előnye és hátránya, és így több fejtípus használatával tovább fokozható a mechanikai fogtisztítás hatékonysága.


Hatékonyak az elektromos fogkefék


A hagyományos kézi fogkefével csak kevesen tudnak úgy fogat mosni, mellyel megfelelő szájhigiénét tudnak fenntartani. Bár napi kétszer, alkalmanként 2-2,5 percig tartó fogkeféléssel a legtöbb felnőtt ember, időszakonként megismételt professzionális szájhigiéniás beavatkozások mellett jó szájhigiénét tudna fenntartani, mégis az emberek nagy többségének nincs megfelelő elfogadható plakk-index értéke. Ez amiatt (is) van, mert a felnőtt lakosság csak kis százaléka van tisztában a helyes fogmosás szabályaival, nem ismerik a fogmosási technikákat és nem fordítanak kellő időt a fogtisztításra.

Már nagyon régén megjelentek különböző mechanikus vagy elektromos fogkefék, amelyek használata mellett lényegesen kisebb szerepe van az egyéni kézügyességnek. Az oszcilláló-rotációs fogkefe megjelenése óta számos ellenőrzött klinikai vizsgálatban tesztelték a plakkeltávolító képességet, és ez a típus minden klinikai teszt során hatékonynak bizonyult.

Általánosságban leszögezhető, hogy megfelelő kézügyesség mellett a hagyományos kézi fogkefe és a nehezen hozzáférhető, illetve fogközi régió fogselyemmel történő tisztítása megfelelő védelmet nyújt. A modern elektromos fogkefék ezt lényegesen rövidebb idő alatt biztosíthatják.

Cikkünk utolsó részében bemutatjuk a kiegészítő fogápolási eszközöket és a helyes fogmosási technikát.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Befektetési tanácsadó
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium