Katasztrofális állapotban vannak a fogaink

Webbeteg.hu
2016. április 21. 08:20    
nyomtatás
Rosszak a magyarok fogai, nincs mit szépíteni, régen is azok voltak és most is. Cikkünk első részéből megtudhatod, hogyan állunk a világban szájhigiénénket tekintve, mi az oka az elégtelen szájápolásnak és milyen betegségek alakulhatnak ki ezáltal.


Az előző évszázadban végzett statisztikai felmérések szerint hazánk lakosságának csaknem 100%-át érintette fogszuvasodás és valamilyen fogágybetegség. Az egységes módszerekkel végzett WHO-felmérések szerint a 12 éves gyermekek fogszuvasodási előfordulását tekintve, a '90-es években Magyarország 27 európai ország között a 24. helyet foglalta el és sajnos a helyzet napjainkra sem lett sokkal jobb...


Szuvas, tömött, hiányzó


A megbetegedett fogak regisztrálására a DMF-mérőszám alkalmazása terjedt el nemzetközileg. Megbetegedettnek tekinthetjük a szuvas (D = decayed), a tömött (F = filled) és a hiányzó (M = missing) fogakat.

Egyénre vonatkoztatva ezek összegét DMF-számnak, csoportok vizsgálatakor osztva a DMF-számok összegét a vizsgált egyének számával DMF-indexnek nevezzük. A DMF-index segítségével fejezzük ki adott népességben az előfordulást és intenzitást.

A WHO 1994-2014 között (!) összesített adatait tekintve kirajzolódik, hol is a helyünk a fogazatunk állapotát tekintve (a 12 évesnél idősebbek körében):

Katasztrofális állapotban vannak a fogaink
Klikk a képre!

Forrás: WHO

A térképen látható, hogy minden 12 évnél idősebb magyar állampolgárnak 2,6-3,5 szuvas, hiányzó, vagy tömött foga van, ám még mindig jobban állunk, mint például a szlovákok, a litvánok vagy a horvátok, nekik több mint 3,5 van:

Katasztrofális állapotban vannak a fogaink

Forrás: WHO

Hogyan jön létre a fogszuvasodás?


A fogszuvasodás létrejötte soktényezős folyamat, kellenek hozzá a szájban lévő baktériumok, illetve a megfelelő táplálék. Azt érdemes tudni, hogy a teljesen megtisztított fogon, már 20 perc múlva megkezdődik a plakk képződése, mely nem más, mint a fogak felszínén összegyűlő, azok felszínéhez erősen tapadó baktériumok tömege, amely csak mechanikailag, dörzsölés útján távolítható el.

Amennyiben a zománc és a plakk között zajló kémiai folyamatok következményeként a ph a kritikus érték (ph 5,2-5,7) alá csökken, a zománcból ásványi anyagok oldódnak ki.

A fogszuvasodás kialakulását tekintve meghatározó a fog helye (minél inkább hátul helyezkedik el egy fog, annál nagyobb veszélyben van), a fogkorona anatómiája, és a fog áttörés időpontja. Kialakulását másodlagos tényezők is befolyásolják, amiről bővebben a Webbeteg.hu-n olvashatsz.

Katasztrofális állapotban vannak a fogaink

A fogszuvasodás elsődleges okai (Nádasdy-Bánóczy - Preventív fogászat, 2009.)

Katasztrofális állapotban vannak a fogaink

A fogszuvasodás másodlagos okai (Nádasdy-Bánóczy - Preventív fogászat, 2009.)


Nem csupán fogászati probléma


A fogszuvasodás és általában a rossz szájhigiéné az egész szervezet veszélyezteti:
  • a nagyon hiányos fogazat negatív hatással van a táplálkozásra, az emésztésre és az életminőségre;
  • a fog- és szájbetegségek összefüggésbe hozhatók a tüdőgyulladás kialakulásának növekvő rizikójával;
  • a száj olyan kórokozóknak adhat otthont, melyek felelőssé tehetők a gyomorfekély kialakulásával;
  • a fogágybetegségek összefüggésbe hozhatók a cukorbetegség kialakulásával és annak szövődményeinek súlyosbodásával;
  • a fogágybetegségek összefüggésbe hozhatók az emésztőrendszeri és hasnyálmirigy-daganatok kialakulásával;
  • a fogágybetegségek összefüggésbe hozhatók a koraszülésekkel és az alacsony születési testsúllyal;
  • fogágybetegségek összefüggésbe hozhatók bizonyos szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásával;
  • a szájban található baktériumokszerepet játszhatnak az egyes - az agyat, a szívet és más szerveket érintő - fertőzések kialakulásában.

A következő cikkből mindent megtudhatsz a helyes fogápolásról.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Sales representative
Befektetési tanácsadó
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium