Mi van?! Pont erre nincs pénze az államnak?

2014. november 20. 11:39    
nyomtatás
 
Egyszerre három miniszter próbál pénzt szerezni a 2004-ben bezárt és 2013-ban lebontott selypi gyártelep azbesztmentesítésére - számol be a Népszabadság. A veszélyes hulladék azóta is ott van a gyár helyén, közben a gyár működésének egészségügyi következményei egyre nyilvánvalóbbak. Az eltakarítás 1,3 milliárd forintba kerülne.

A napilap által összefoglalt történet szerintünk megdöbbentő és ezzel kapcsolatban az állam működésére nézve egy szó jut eszünkbe: kudarc. Ilyenkor nehéz nem demagógnak lenni és nem felhozni a stadionpénzeket.Szennyezett törmelék

A Heves megyei Zagyvaszántóval határos Lőrincihez tartozó Selyp falu szomorú történetéről írt mai számában a Népszabadság. Itt 1971 és 2004 között gyártottak azbeszttartalmú termékeket. A gyár 2004-es bezárása után a telepet tavaly robbantásos technikával bontották le, a helybeliek emlékeznek az így kialakult méretes porfelhőre, ami ellepte a falut és a környékét.

Mi van?! Pont erre nincs pénze az államnak?

Az egykori cementgyár területe a Heves megyei Lőrinci selypi városrészében 2014. március 6-án. Az üzem 1971-től az eternit-elemek gyártásához évtizedekig azbesztet használt, amely káros az egészségre.


A napilap cikke szerint a veszélyes hulladékként számon tartott épületrom azóta ott van a helyszínen, porát szabadon viszi a szél. A lap információi szerint a 26,5 ezer tonna hulladék elszállításáról, ártalmatlanításáról eddig több javaslat is készült, a megvalósítás viszont még várat magára. Pedig a közvetlen közelben található lakónegyed, óvoda, bölcsőde, orvosi rendelő. A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség vizsgálatában megállapította, hogy:

"a bontási törmelék azbeszttel szennyezett. A jelentés szerint ezt azonnal le kell fedni, illetve el kell onnan szállítani".

A lap szerint azt is jelezték a kormánynak, hogy:

"az építőipari hulladékból a helyiek gyűjtögethettek, akár beépíthették a házaikba, ezért szükség volna a lakások átvizsgálásra is".

Becslések szerint az elszállítás önmagában 1,3 milliárd forintba kerülne és a Népszabadság szerint egyszerre három kormánytag lobbizik az összegért: Balog Zoltán humánminiszter, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Varga Mihály, a nemzetgazdasági tárca vezetője.Mit okoz?

Vagyis lényegében az elmúlt bő egy évben nem történt érdemi előrelépés. Pedig a lap szerint a közegészségügyi hatóságok már tavaly szembesültek a gyár korábbi működésének következményeivel, az első tömeges mellhártyadaganatos megbetegedésekkel. A régi gyár öt kilométeres sugarú körzetében 2006 és 2012 között legalább tucatnyian haltak meg mellhártyadaganatban, a halálozási arány hirtelen az országos átlag harmincháromszorosára emelkedett. Ezt a daganattípust az esetek 85 százalékában az azbeszt okozza. Az azbesztszálak belélegezve egészen mélyre jutnak a tüdőbe, ahol fennakadnak, és eltávolíthatatlanul betokozódnak - részletezi a következményeket a lap. 10-20 év után gyógyíthatatlan azbesztiózis alakulhat ki emiatt, a tüdőben kötőhártya-túlburjánzást okoz, és nehézlégzéssel jár. A másik súlyos következmény az úgynevezett mezotelióma, a mell-, illetve hashártyarák.

A lap szerint a helyi orvosok 2007 és 2012 között 28 ilyen daganatos megbetegedést találtak, és 14 ember már életét vesztette. Az esetek halmozódása miatt a megyei kormányhivatal vizsgálatot indított.

Az azbeszt használatát 1993-ban tiltották be teljes körűen az iparban. Az azbeszt okozta daganat legtöbbje a hosszú lappangás miatt 2035-ben jelentkezik majd. Egy néhány éve végzett felmérés szerint mintegy 150 ezer négyzetméternyi felületet burkol azbesztes szigetelés a magyar épületállományban, ezek azbesztmentesítésére még nem született program.

Mi történt eddig a hatóságok/kormány részéről?

A fentebb bemutatott selypi történetet megpróbáljuk időrendben bemutatni, az állam szerepére is kitérve:

1. A környezetvédelmi hatóság a Levegő Munkacsoport bejelentése nyomán 2009 óta tud a súlyos egészségügyi kockázatot jelentő szennyezésről (a telep többször tulajdonost váltott, és felszámolási eljárás is zajlik az egyik tulajdonos ellen).

2. Idén áprilisban a térség fideszes parlamenti képviselője, Szabó Zsolt a Heol.hu-nak azt mondta, hogy szeretné, ha a nyár végére rendeződne a volt selypi cementgyár helyzete. Elmondta: az ügyről tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt, megkereste Pintér Sándor belügyminisztert, s a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget is. Azóta Szabó Zsolt a mostani kormányban az NFM-nél fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár lett.

3. Szabó Zsolt áprilisban azt is elmondta, hogy a 2013-as bontást végző cég illetékeseit nem találják, ezért a környezetvédelmi felügyelőség a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és környezetkárosítás bűncselekmények miatt feljelentést tett, és további jogi lépések is várhatók az ügyben.

4. A kormány tárgyalt idén tavasszal első olvasatban az ügyről.

5. Augusztusban a Népszava számolt be arról, hogy több hónapos késéssel, de végül elkészültek az áprilisra ígért vizsgálat eredményei, amelyet a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség végzett el a cementgyár területén.

6. A felügyelőség ez alapján nyár végén kötelezte a tulajdonost, a Selyp Invest Kft.-t. a kármentesítésre. Víg Zoltán polgármester azonban azt közölte, hogy nehezen lehet arra számítani, hogy ezt meg is teszi a tulajdonos.

7. Nyolc felperes összeállt egy perre a magyar állam ellen, a tárgyalás azonban még nem indult el. A Vs.hu korábbi cikke szerint nem a keresetben megjelölt Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az illetékes, hanem a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, ahol azonban érdemben nem nyilatkozhattak az ügyről.

8. Víg Zoltán, Lőrinci polgármestere a Vs.hu-nak szeptemberben azt nyilatkozta, hogy a Selypi-medence baja már a kormány előtt van, a legfelsőbb szintről pedig segítséget ígérnek: pénzt és állami romeltakarítást.

Mi van?! Pont erre nincs pénze az államnak?

Épületmaradványok az egykori cementgyár területén a Heves megyei Lőrinci selypi városrészében 2014. március 6-án. Az üzem 1971-től az eternit-elemek gyártásához évtizedekig azbesztet használt, amely káros az egészségre.


Nincs pénz

  
A lap által bemutatott történet szerint a hulladék elszállítása tavaly nyár óta várat magára. Felmerül bennünk a kérdés ezzel kapcsolatban: pont erre nincs pénz?

A történet kapcsán engedtessék meg nekünk egy minimális demagógia. Cikkünk végén megtalálható, hogy az idei költségvetés 113 milliárd forintos általános tartalékából eddig mire jutott. És ideidézzük a kormány legutóbbi, 2014-es költségvetést módosító javaslatának lényeges pontját: 47 milliárd forintot költ el a kormány az idei büdzsé extra tartalékából (Országvédelmi Alapból) különböző célokra, mert vélhetően látja, hogy az idei költségvetés rendben lesz. Nem szeretnénk megkérdőjelezni ezen kiadások fontosságát, de azért hozzátennénk a kérdést: 1-2 milliárd forintot miért nem lehetett megtalálni a költségvetésben a selypi veszély elhárítására bő egy év alatt?

Mi van?! Pont erre nincs pénze az államnak?
Klikk a képre!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Elemző
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium