Miért veszélyes a szükségtelen antibiotikum-használat?

Webbeteg.hu
2016. május 26. 14:40    
nyomtatás
Az antibiotikumoknak egyre jobban ellenálló szuperbaktériumok 2050-re akár évente tízmillió ember halálát is okozhatják. Miért veszélyes a szükségtelen antibiotikum-használat? Csak az orvosok hibája? Összeállításunkból kiderül.


Az antibiotikumok egyre kevésbé hatékonyak, a világ pedig nem fejleszt ki elég újat ahhoz, hogy tartsa a lépést - olvasható az Index nemrég megjelent cikkében. Ha nem találunk megoldást, évente tízmillióan halhatnak meg a világon - jelenleg 700 ezer áldozat van évente.

A szuperbaktériumok legyőzéséhez csökkenteni kellene az antibiotikum-használatot, ami lelassítaná a rezisztencia kialakulását és így a jelenlegi gyógyszerek is tovább maradnának hatékonyak - írják a szakértők.


Miért veszélyes a szükségtelen antibiotikum szedés?


Amennyiben víruseredetű betegség esetén szedünk antibiotikumot, az nem csupán felesleges, de bizony káros szövődményeket is vonhat maga után. Sokszor megesik, hogy vírusos megbetegedés esetén "megelőzés" miatt, a súlyosabb tünetek megjelenését akarják megakadályozni, illetve a gyorsabb lefolyás érdekében kezdenek el szedni antibiotikumot - persze helytelenül.

A Webbeteg.hu szerint vírusfertőzés esetén, orvosi javaslat nélkül vagy annak ellenére szedett antibiotikum a vírusfertőzéssel szemben hatástalan, azonban hatásmechanizmusuknak köszönhetően a szervezetben a hasznos baktériumok elpusztulhatnak, helyüket pedig a veszélyesebb, az antibiotikumoknak jobban ellenálló (rezisztens) törzsek foglalhatják el, így az influenza súlyos szövődményeit az antibiotikum szedése elősegítheti.

Szakértők szerint anyagilag kellene támogatni, ösztönözni a gyógyszercégeket, hogy új antibiotikumokat fejlesszenek, az orvosoknak pedig kevesebb antibiotikumot kellene felírniuk a betegek számára.


Sok esetben a szülők, a betegek kérik


A rezisztencia gyógyszergyártási vonatkozása csak az egyik aspektusa a szükségtelen antibiotikumhasználatnak.

A Webbeteg.hu-nak nyilatkozó orvosok elmondása alapján nagyon sok esetben a beteg gyermekek szülei, illetve a "rámenősebb" betegek maguk kérik az orvost, hogy írjon fel antibiotikumot. Ha az érintett orvos nem írja fel a kívánt készítményt, továbbállnak, felíratják mással, máshová viszik a kartonjukat. Sok orvos tartván páciensei egy részének elvesztésétől inkább felírja a készítményt. Összességében tehát beszélhetünk az orvosokra nehezedő egyfajta "laikus nyomásról".

A felesleges antibiotikumhasználat ellen minden évben szót emelnek szakmai szervezetek is, az ÁNTSZ legutóbb a 2015/16-os influenzajárvány előtt hívta fel a figyelmet a veszélyekre.


Mire való az antibiotikum?


Az antibiotikumok olyan készítmények, amelyek fel tudják venni a harcot a szervezeten belül megtelepedett baktériumokkal szemben. Nagy szerepük van a baktérium okozta fertőzések kezelésében, ám hatástalanok a vírusfertőzésekkel szemben.

Miért ne szedj náthára antibiotikumot? A Webbeteg.hu-n választ kaphatsz a kérdésre.


Hogyan szedd helyesen az antibiotikumot?


Antibiotikumot mindig orvosi utasításra szedj! A baktériumok számos fajtája válthat ki betegséget, ezekre átgondoltan kell megválasztani a helyes kezelést. A pozitív antibiotikum-választáshoz figyelembe kell venni a fertőzés helyét, a kockázatot jelentő alapbetegségeket, a fertőzött egyén életkorát, testi adottságait, máj- és vesefunkcióját is.


Ne kísérletezz öngyógyítással!


A baktériumok elpusztításához az adott hatóanyagot tartalmazó gyógyszerkészítményt az előírt mennyiségben és az előírt ideig kell szedned. Nem teljesíted a gyógyuláshoz kellő feltételt, ha elköveted azt a hibát, hogy az előző betegségből megmaradt néhány szem gyógyszert veszed be. Mert bár így is elérhetsz némi javulást, az átmenetinek bizonyul majd, a betegség kiújulhat, akár súlyosbodhat is.

Minden, amit tudnod kell a helyes gyógyszerszedésről, korábbi cikkünkből megtudhatod:

2016.05.19 08:20 Szedd helyesen a gyógyszereket!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Befektetési tanácsadó
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium