Nem lesz több "diabetikus" termék a boltokban

2016. május 4. 15:45    
nyomtatás
 
Eddig kizárólag hazánkban létezett az élelmiszerek "diabetikus" megjelölése, amelyet július 20-tól már Magyarországon is megszüntetnek - írja a Magyar Hírlap. A fogyasztók ezután csak az élelmiszercímkén feltüntetett részletes adatokból tájékozódhatnak.


Július 20-tól egy európai uniós rendelet miatt változik a különleges táplálkozási célú élelmiszerekre vonatkozó szabályozás - hangzott el tegnap az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén. A módosítás lényege, hogy az élelmiszereken is feltüntetett "diabetikus" megjelölés megszűnik, így a jövőben csak a tápértékjelölésből és bizonyos tápanyag-összetételre vonatkozó állításokból - például "cukormentes", "alacsony cukortartalmú", "hozzáadott cukrot nem tartalmaz" - tájékozódhatnak adott termék cukortartalmáról.

Soltész Erzsébet dietetikus a lapnak elmondta: maga a "diabetikus" kategória az Európai Unió területén belül nem létezik, egyedül Magyarországon használták az élelmiszereknél ezt a megjelölést, júliustól pedig éppen ezért vezetik ki teljesen.

Ezzel együtt a termékekről eltűnik a már ismert narancssárga pont, illetve a diabetikus jelölés is, amely azt mutatta, hogy adott élelmiszerben legfeljebb három százalék alatti a nem fruktózból adódó cukormennyiség. A júliustól életbe lépő változás után a cukortartalomra vonatkozó kategóriák részletesebb magyarázatot adnak az összetevőket, így a szénhidrát- vagy cukortartalmat illetően.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Sales representative
Befektetési tanácsadó
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium