Üzlet

Néma kór: a csontritkulás

Portfolio
Sokan azt hiszik, hogy a csontritkulás időskori probléma, de valójában az egészség megőrzése életre szóló program, a csontépítés szempontjából az első 25-30 év a meghatározó. Olyan, mint a bankbetét: idősebb korban abból a csontállományból lehet gazdálkodni, amit gyermekkortól kezdődően sikerült felépíteni.
A csúcs-csonttömeget 25-30 éves korra lehet elérni, utána a csontanyagcserében közreműködő csontépítő és lebontó folyamatok egy ideig egyensúlyban vannak, azután a csont fokozatosan veszít szilárdságából és a rugalmasságából, vagyis kisebb erőbehatásra könnyebben eltörik. Gyakran az első ilyen törés utalhat a csontritkulásra.

Mérhető kockázat

A csontritkulást, más néven oszteoporózist sokáig a menopauzán átesett nők betegségének gondolták, de férfiakat is érintheti. Tény, hogy nagyobb veszélynek vannak kitéve a vékonyabb csontú nők, mint a robosztusabb termetű, sportosabb férfiak. Kockázatot jelenthet bizonyos gyógyszerek, például szteroidok tartós alkalmazása.

Magyarországon mintegy 600 ezer nőt és 300 ezer férfit érint a csontritkulás, a betegséggel összefüggésben kialakuló csonttörések száma pedig évi 80 ezerre tehető. Leggyakoribb a csuklótörés, legveszélyesebb a combnyaktörés, mert ez a sérülés a beteg életét is veszélyezteti.

A csontritkulás denzitometriával (csontsűrűség méréssel) határozható meg, ami egy gyors, fájdalmatlan, veszélytelen eljárás. A nőknél 45 év felett ajánlott elvégezni. Ha a csontsűrűség normális, akkor kétévente, csontritkulás esetén azonban - a szükséges kezelés mellett - évente javasolt a csonttömeg ellenőrzése.

Kezelési lehetőségek

A gyógyszeres kezelésről reumatológus dönthet. Léteznek hetente vagy akár havonta egyszer szedhető gyógyszerek, sőt, elérhető háromhavonta vagy évente egyszer beadható injekció is, így személyre szabható a terápia.

A nem gyógyszeres kezelés azonban legalább ilyen fontos, döntő jelentőségű a felvilágosítás szerepe. Az idősek esetében fontos az esések kockázatának csökkentése, az akadálymentes környezet, a csúszkáló szőnyegek, a fölösleges vezetékek és küszöbök eltávolítása, a jó szemüveg és a megfelelő világítás.

A megelőzés kulcsa

A csontrendszer szilárdságának kialakulásában a kalciumnak és a D-vitaminnak közös szerep jut. A csontanyagcseréhez szükséges kalcium mennyiséget a táplálékokból kell felvenni, beépülését a D-vitamin és a mozgás segíti elő.
  • Kalcium: fontos kalciumforrás a tej és tejtermékek, a halak, az olajos magvak, a káposzta, a szárazbab, a szójatej is. A kalciumfelszívódást gátolja a nagy foszfortartalom, ezért kerülendőek például a kóla-féleségek.
  • D-vitamin: részben a bőrben képződik, a napfény hatására. Ehhez áprilistól októberig elegendő napi 20 percet tölteni a napon fedetlen karral és lábbal - fényvédő krém nélkül. Erre a "csontvédő" napozásra alkalmas a reggeli (10 óra előtti) vagy a délutáni (15 óra utáni) időszak, így a bőr védelme is biztosítható. Az őszi-téli hónapokban, októbertől áprilisig azonban szükséges tablettában, kapszulában biztosítani a szükséges D-vitamin mennyiséget. A megfelelő D-vitamin ellátottság véd a felső légúti fertőzések ellen is.
  • Fizikai aktivitás: a rendszeres testmozgás hozzájárul a csontrendszer karbantartásához. Legjobb a gravitáció ellenében végzett sportokat választani, ilyen a futás, a biciklizés, a tenisz, a fallabda. Nemcsak a súlytalanság állapotában, hanem fekvő betegeknél megfigyelhető, hogy már néhány nap alatt kialakul a kalcium-szint csökkenés, ezért ajánlott ilyenkor az étrendbe több zöldséget, olajos magvat és tejterméket iktatni.

Októbertől áprilisig D-vitamin pótlás A magyar gyerekek kétharmada D-vitamin hiányos. Csecsemőknek 1 éves korig cseppekben kötelező D-vitamint adni, de 1 éves kor után is nyugodtan lehet folytatni a kúrát. Gyerekkorban 400-500 egység (NE) adható naponta, felnőttnél az ajánlott adag 1000-2000 NE egység. Orvosi ellenőrzés nélkül ezek a mennyiségek kockázat nélkül adhatók.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
esg