Üzlet

Szeszélyes tavasz: napsütés, szél, meghűlés

Portfolio
Bár az influenza szezonja már lecsengett, a szeszélyes kora tavaszi időjárásban gyakori panasz a meghűlés. Egymást érik az időjárási frontok, a hirtelen változások pedig komolyan igénybe veszik a szervezetet. Az alkalmazkodást megnehezíti a tél végi vitaminhiányos állapot. Sokan nehezen viselik a napi hőingadozást, az évszakváltás megpróbáltatásait, a gyerekek körében pedig gyakori panasz a torokfájás, a felső légúti fertőzés.
A torok-, mandula- és garatgyulladás, összefoglaló néven a felső légúti infekciók jórészt csupán tüneti kezelést igényelnek, néhány nap alatt elmúlnak. Ha három nap alatt nem enyhülnek a panaszok, ajánlott orvoshoz fordulni. Mindenhol a világon a felső légúti infekciók kezelésében történnek a legnagyobb visszaélések az antibiotikumokkal - állítja Ludwig Endre professzor, infektológus, a fertőző betegségek szakorvosa.

Az antibiotikum fontos gyógyszer a Streptococcus pyogenes okozta gennyes mandulagyulladás kezelésében. Ez a kórokozó sok évtizeddel ezelőtt reumás lázat okozhatott, a torokgyulladás kiváltásában játszott szerepe függ a beteg életkorától, elsősorban a kisiskolás, illetve a korai tizenéves korra volt jellemző. Mára, megfelelő antibiotikum kezelés mellett, a reumás láz eltűnt. Fiatal felnőtt korban már nagyon ritka a Streptococcus pyogenes okozta fertőzés.

Vírus ellen hatástalan

Általában a felső légúti fertőzések 10 százaléka bakteriális eredetű, ezért esetükben indokolt az antibiotikum, de 90 százalékban vírus a kórokozó, ellene fölösleges és hatástalan az antibiotikum.

A kezelésnek megvannak a kritériumai: lehet leoltani a kórokozót, vagy fehérvérsejtet számlálni, az eredmény lényegében nem változik: tíz torokfájós betegből egynek kell csak antibiotikumot adni.

A Streptococcus pyogenes infekció jellemző tünetekkel jár, magas láz és nyirokcsomó megnagyobbodás észlelhető, de nincs se köhögés, se krákogás. Akinek fáj a torka és köhög, krákog, annál vírusfertőzés okozza a panaszokat. A légúti vírusinfekció tünete a láz, a nátha, a köhögés, néhány napig tart, és erre fölösleges antibiotikumot adni.

Amikor kell az antibiotikum

Aki húgyúti fertőzésekre hajlamos, egy makacs, gyakran visszatérő, nehezen kezelhető fertőzéssel kénytelen együtt élni. Pedig türelemmel, komplex kezeléssel és antibiotikummal orvosolható ez a panasz.

A húgyúti fertőzés úgy keletkezik, hogy a húgycsövön át a kórokozók feljutnak a hólyagba - mondja Ludwig Endre professzor. Nőknél rövid a húgycső, ezért a végbél, a hüvely tájékáról könnyen fölvándorolhatnak a baktériumok. Ha nincs olyan körülmény, ami ezt előidézné, inkább csak nőknél fordul elő hólyaggyulladás, férfiaknál akkor alakul ki, ha egyéb betegséghez, például vesebajhoz vagy idősebb korban prosztata-problémákhoz társul.

Kockázatok: hajlam és nászút

Nőkben elsősorban veleszületett hajlamnak tekinthető a gyakran visszatérő fertőzés, mivel a hólyag nyálkahártyája megtapadásra alkalmas felületet biztosít a baktériumoknak. Vannak olyan hölgyek, akiknél a szexuális együttléthez kapcsolódik a fertőzés fellángolása, ezért "nászutas" betegségnek is nevezik.

Mindenesetre hosszú kezelést és türelmes együttműködést igényel az orvossal, így is vannak olyanok, akiken nem lehet segíteni, de az érintettek többségét jobb állapotba lehet hozni. Idősebb nőknél a visszatérő hólyaghurutot okozhatja az is, hogy a menopauza után a sorvadó hüvelynyálkahártya alkalmas felületet adhat a kórokozók megtelepedéséhez.

Fontos, hogy a beteg bevegye azt az antibiotikumot, amelyet az orvost felírt - tanácsolja az infektológus professzor. Szükséges a folyamatos ellenőrzés, a laborvizsgálatok, és a komplex szemlélet, urológus, nőgyógyász és infektológus együttműködése. A megoldási lehetőségek gyakran átfedik egymást, a betegek többsége közös gondolkodást igényel. De a megfelelő hozzáállás és a kezelés mindenképpen állapotjavulást eredményez.

Egészségvédő tippek A meghűlések megelőzését támogatja a zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű, hántolatlan gabonafélékre épülő étrend, amely tartalmazza a szükséges tápanyagokat, fehérjéket, ásványi anyagokat, vitaminokat, közöttük D-vitamint is. Minden életkorban óriási szerepe van a mozgásnak az egészség megőrzésében, lehetőleg a szabadban, hiszen a hideg ellen tudunk védekezni.

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
iran-teheran-irani-zaszlo