Szmogriadót rendeltek el Budapesten

2015. november 4. 08:48    
nyomtatás
 
A szálló por légszennyezettségi szintje a budapesti mérőállomásokon két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint a mai napon jelentős javulás nem várható - olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében. Ezért Budapesten indokolt a szmogriadó enyhébb fokozatának elrendelése.


A kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye 2015. november 2-án és 2015. november 3-án a főváros hat mérőpontján elérte és meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 µg/m3), továbbá a meteorológiai előrejelzés szerint változásra legkorábban a jövő hét elején (mintegy 5-6 nap múlva) lehet számítani., ezért a vonatkozó jogszabályok alapján Tarlós István főpolgármester - további intézkedésig - a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el.

A levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag egyre növekvő szintje
 • először az egészségügyi határértéket,
 • súlyosabb - már rendkívüli légszennyezettségi - helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket,
 • a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira.

A riasztási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása is veszélyt jelent az emberi egészségre, és amelynél azonnali intézkedéseket kell tenni.

De jelenleg itt még nem tartunk. "Ezt ugyanis akkor kell elrendelni Budapesten, ha három fővárosi mérőállomáson, egy időben mért légszennyező anyag koncentrációja, két egymást követő nap átlagában meghaladja a riasztási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható" - emlékeztet a közlemény.

Szmogriadót rendeltek el Budapesten

Budapesti panoráma a János-hegyi kilátóból 2011 novemberében.


Miért ilyen rossz a levegő most?


A rendkívüli légszennyezettségi helyzetek kialakulásában a helyi kibocsátásoktól függetlenül fontos szerepet játszanak a kedvezőtlen meteorológiai viszonyok, az őszi, téli időszakban gyakrabban előforduló gyenge vízszintes és függőleges irányú légköri átkeveredés, a viszonylag gyakori szélcsendes időszakok, illetve az 5 km/h alatti szélsebesség.

Az őszi-téli fővárosi szálló por szint
 • egyharmada származhat a háztartási eredetű szilárd, leginkább fatüzelésből,
 • míg egy hatoda a közlekedési kibocsátáshoz köthető.
 • A fővárosi szálló por szennyezettségi szinthez a közlekedés és/vagy a szél által felkavart por is mintegy 10-20%-ban járul hozzá,
 • továbbá 5%-a a gépjárművek gumiabroncsainak kopásából származik.

Ugyanakkor publikált számítások azt mutatják, hogy például Magyarországra külföldről 30 %-kal több aeroszol részecske érkezik, mint amennyit Magyarország területén összesen kibocsátanak, vagy itt keletkezik. A közlekedési eredetű levegőszennyezés (magában foglalva a szállópor-szennyezettséget is) a forgalmas utak mentén élő lakosság körében nagyobb mértékben fejti ki káros hatásait.

Ezt teheted ellene!


A porrészecskék baktériumokat, vírusokat, gombákat, valamint további káros anyagokat kötnek magukhoz, és elősegítik azok bejutását a szervezetbe. Az egyik legkárosabb porforrás az aktív dohányzás, ami a passzív dohányosok egészségét is komolyan veszélyezteti - emeli ki a hivatal közleménye.

Lehetséges egészségkárosító hatások:
 • izgatja a szem kötőhártyáját,
 • a felső légutak nyálkahártyáját,
 • köhögést és nehézlégzést válthat ki,
 • majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el.
Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma.

A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja (különösen asztma, hörghurut esetében), csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

Veszélyeztetett népességcsoportok: légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, aktív és passzív dohányosok.


Javasolt elővigyázatossági intézkedés: elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium