Üzlet

Vegye észre a bőrre írt jeleket!

Portfolio
A daganatszűrés csak első hallásra tűnik félelmetesnek. Bőrvizsgálathoz elég egy tükör és egy erős lámpa, hogy bárki felfedezze a legapróbb gyanús jelet. A bőrrák ugyanis látható elváltozás: "a bőrre írja a jelét".

A bőr erős, rugalmas, folytonosan megújuló burokként védi a szervezetet a külvilág fizikai, kémiai ártalmaitól és a kórokozóktól. A napsugárzás fizikai sérülésként leégést okozhat. Mivel a bőr elraktározza mindazokat az ártalmakat, amelyek az élet során érték, hosszú távú ártalomként az óvatlan napozással, a leégéssel, a mértéktelen szolárium használattal fokozódik a bőrrák kockázata. Ezért nem ajánlott órákig napozni az első meleg, nyári napon. A napfény ártalmai ellen véd a fényvédő krém, a bőrt fedő öltözék, az UV-szűrős napszemüveg, a kalap, a napernyő, az árnyék.

Látható elváltozások

A gyakoribb bőrdaganatok, a basalioma (alapsejtes rák), és a spinalioma (laphámrák) egyszerűen felfedezhető elváltozások, korai felismerés esetén mindkettő jól gyógyítható. A melanoma, a bőr festéksejtjeiből kiinduló, rosszindulatú daganat azonban rejtőzködő betegség, nehezen felfedezhető és korán képez áttéteket távoli szervekbe. Leggyakrabban már meglévő anyajegyből alakul ki, amit rendszeres szűréssel lehet idejében felfedezni.

Anyajegy vizsgálat - mire kell figyelni?

ABCD(E) szabály értelmében gyanús jel:
  • A: aszimmetria: két tengely mentén szabálytalan
  • B: border-határ: szabálytalan, csipkézett
  • C: colour-szín: sokszínű, kékes, barnás, rózsaszínes árnyalatok
  • D: diameter-átmérő: 6 mm-nél nagyobb
  • E: elevation-előemelkedés: megvastagodik, "megmozdul" az anyajegy.

Az önvizsgálatba az arc, a hajas fejbőr, a fül mögötti terület, a mellkas, a hónalj, a kar, a körmök, a hát, az alsó testrészek, a testredők és a talp vizsgálata is beletartozik. 6-8 hetente ajánlott elvégezni, és gyanú esetén azonnal bőrgyógyászhoz kell fordulni!

Fokozott kockázatot jelent a világos haj, a fehér, nehezen barnuló bőr, a sok illetve nagyméretű anyajegy, a családban előfordult melanoma.

UV sugárzás - mérhető kockázat Az Országos Meteorológiai Szolgálat UV-sugárzás előrejelzést május 1. és szeptember 30. között készít, erős UV sugárzás esetén figyelmezteti a lakosságot: kerüljék a közvetlen napfényt. Magyarországon évente 700-800 embert diagnosztizálnak melanomával. A melanoma a 20-30 éves korosztályban a leggyakoribb daganat. Rossz a prognózisa: 4 betegből 1 meghal. Pedig jól gyógyítható lenne, ha idejében felfedeznék, ha helyesen értelmeznék "a bőrre írt jeleket".

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

Kiszámoló

DINK: gyerek nélkül, szabadon

Új mozgalom hódít az Egyesült Államokban, a DINK (Dual Income, No Kids). Az ide tartozó párok tudatosan nem vállalnak gyereket, az így felszabadult pénzt és időt inkább magukra fordítják. (B

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nő tőzsde