Baj van több magyarországi város levegőjével

Portfolio/MTI
2019. április 4. 12:09    
nyomtatás
 
Számos magyarországi település levegője kifogásolt minőségű csütörtökön - derül ki az Országos Közegészségügyi Intézet adatközléséből.


Budapest, Szeged, Miskolc, Székesfehérvár, Szentgotthárd, Dunaújváros, Százhalombatta, Eger, Ajka, Tököl és Sajószentpéter levegőminősége is kifogásolt csütörtökön. A problémát a kisméretű részecske (PM10), valamint az ózon okozza.

Az egészségi hatások és tanácsok némileg eltérnek attól függően, hogy melyik a domináns légszennyező anyag. A PM10 esetében köhögés, illetve enyhe légzési tünetek jelentkezhetnek; az idősek, a légzőszervi betegségben szenvedők panaszai kis mértékben erősödhetnek. Az érzékeny és beteg embereknek ezért azt tanácsolják, hogy lehetőleg kevesebbet tartózkodjanak a szabadban és kerüljék a megerőltető testmozgást.

A jelentős ózonkoncentráció esetén a légzőszervi tünetek előfordulásának esélye szintén megnő. Intenzív mozgást végző gyermekek és felnőttek, továbbá az említett betegségben szenvedőknél nagyon enyhe légzési tünetek jelentkezhetnek. Az ÁNTSZ egészségi tanácsa az, hogy a potenciálisan veszélyeztetett emberek, kisgyermekek délutáni órákban minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban.

Baj van több magyarországi város levegőjével

Nagyobb, interaktív térképért katt!
OKI

Közel két évet vesz el a légszennyezettség az életből


A levegőszennyezettség világszerte 20 hónappal rövidíti meg a most született gyerekek várható élettartamát, Ázsiában a legsúlyosabb a helyzet - állapította meg egy nagyszabású tanulmány. A levegőszennyezettség minden tíz halálozásból egyben közrejátszott 2017-ben, ezzel több halálesetet idézett elő, mint a malária és a közúti balesetek, annyit, amennyit a dohányzás is okoz - ismertette a világ levegőjének állapotáról szerdán kiadott 2019-es State of Global Air (SOGA) jelentés.

Bár a kisgyermekek különös veszélynek vannak kitéve a levegőszennyezettség miatt, mivel az károsan hathat a tüdejük fejlődésére, ami később egész életükben elkísérheti őket, de a felnőttek számára is komoly kockázatot jelent a rossz levegő: a légszennyezettség okozta minden tíz halálozásból kilenc az 50 fölötti korosztályt érinti. A következő években az elöregedő népesség miatt a világ egyes részein a légszennyezettség okozta halálozások száma tovább is nőhet.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Befektetési tanácsadó
Rendezvényszervező
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium