A dotkomlufi óta nem szórtak ki ennyi pénzt a kockázati tőkealapok

2018. január 9. 09:22    
nyomtatás
 
Az amerikai kockázati tőkealapok mintegy 84 milliárd dollárral finanszíroztak 8000 vállalatot tavaly a PitchBook adatai szerint. Ennyi pénzt a dotkomlufi óta nem szórtak ki a kockázati tőkealapok, amikor a befektetéseik nagy részét elbukták - írja a Bloomberg.


"Bár az adatok hasonlítanak a dotkomlufi idején tapasztaltakhoz, a kockázati tőkealapok ökoszisztémája sokkal egészségesebb és más dinamikákon alapszik. Fejlettebb cégek, jelentősebb ügyfélbázissal vezetnek nagy finanszírozási köröket," kommentálta az adatokat a PitchBook alapító-vezérigazgatója, John Gabbert.

Ennek viszont van egy hátránya: mivel egyre több vállalat késlelteti a tőzsdei bevezetést, a kockázati tőkealapok nehezen jutnak a pénzükhöz. Ezeknek a cégeknek pedig még több kockázati tőkére van szüksége, így az egyedi tranzakciók volumene is egyre nagyobb lesz.

A több milliárd dolláros startupok - az úgynevezett unikornisok - pedig 19 milliárd dollárnyi tőkét szedtek össze, ami több mint bármikor korábban.

2017 legnagyobb ügyletei
  • a WeWorkCo 3 milliárd dolláros tőkeinjekciója volt a SoftBanktól,
  • a Lyft Inc. 2,5 milliárd dollárja, amit két körben kapott meg,
  • valamint Elon Musk Space Exploration Technologies Corporationje volt, utóbbi 450 millió dollárt kapott több tőkealaptól.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium