A válság előtt sem volt ilyen: pénzeső a magyar befektetési profiknál

2018. szeptember 14. 14:38    
nyomtatás
 
Az MNB által publikált Aranykönyv első megjelenése óta nem volt olyan nyereséges a magyar alapkezelői piac, mint tavaly, amiben a kedvező tőkepiaci környezet mellett szerepet játszhatott az is, hogy a magyar piacon a magasabb díjjal dolgozó, cserébe viszont magasabb potenciális hozamot ígérő alapok továbbra is népszerűek. Egy év alatt tovább hízott a legnagyobb vagyont kezelő alapkezelők vagyona, a 10 legnagyobb szereplő ezzel már a teljes piaci vagyon 91%-a felett őrködik.

A magyar alapkezelői piacot érintő kihívások is terítékre kerülnek a Portfolio október 16-ai Öngondoskodás konferenciáján. Ne maradj le róla!
Még a 2016-os profitrekordot is sikerült megdöntenie a hazai alapkezelői piacnak tavaly, miután szektorszinten közel 27 milliárd forintos adózott nyereséget ért el.

Ennél magasabb profitja nem volt még a szektornak, mióta az MNB 2003-ban először publikálta az Aranykönyvet.


Bár tavaly bejött a Mifid 2-nek való megfelelési kényszer és egyre inkább terjednek a passzívan kezelt alapok, a magyar alapkezelői üzletágnak így is sikerült profitoldalról az eddigi legerősebb évet zárnia, amiben szerepet játszhat a tavalyi kedvező részvénypiaci környezet mellett az is, hogy itthon továbbra is sok pénzt kezelnek a magasabb költséggel dolgozó, de cserébe magasabb hozammal is kecsegtető olyan alapok, mint az abszolút hozamú alapok.

A válság előtt sem volt ilyen: pénzeső a magyar befektetési profiknál


(A továbbiakban a kockázatitőke-alapkezelők adatai nem képezik részét az elemzésnek.)

Tavaly a legnagyobb adózott nyereséget az OTP Alapkezelő érte el 8,3 milliárd forinttal, ami 1,6 milliárddal több, mint 2016-ban. Ettől kissé lemaradva ért fel a második helyre az Aegon Alapkezelő 2,8 milliárddal, majd a K&H Alapkezelő 1,8 milliárddal. Az első 10 helyen szereplő alapkezelő nevében történt változás 2016-hoz képest, egyrészt az MKB-Pannónia fúziójával az egyesített cég bekerült a 10 legnyereségesebb alapkezelő cég közé, míg az Amundi vagy a Generali már nem fért fel a listára. Emellett a tavalyi év ingatlanőrületét bizonyítja (ami egyébként egyelőre idén is kitart), hogy az OTP Ingatlan Alapkezelő 1,6 milliárd forintos profitjával felkerült az ötödik helyre.

A válság előtt sem volt ilyen: pénzeső a magyar befektetési profiknál


A piaci koncentráció az alapkezelői piacot is erősen jellemzi, a lenti ábrán szereplő tíz legnyereségesebb szereplő profitja a teljes szektor(beleértve ebben a kockázatitőke-alapkezelőket is) nyereségének több mint 82%-át adja.

A válság előtt sem volt ilyen: pénzeső a magyar befektetési profiknál


Jól jött a kezelt vagyonnak a kiemelkedő tavalyi részvénypiaci teljesítmény és a kedvező piaci hangulat, a legnagyobb vagyont kezelő alapkezelők a K&H kivételével mind növelni tudták a kezelt vagyont 2016-hoz képest. Ezermilliárd feletti kezelt vagyonnal továbbra is csak az OTP Alapkezelő van a listán, igaz, az ezermilliárdos küszöböt tavaly az Erste is megközelítette 955 milliárddal. A harmadik legnagyobb vagyont kezelő alapkezelő a kisebb vagyoncsökkenés ellenére is a K&H 794 milliárddal, a legnagyobb százalékos ugrást pedig egy év alatt az OTP Ingatlan Alapkezelő mutatta fel a listán.

A tíz legnagyobb összegű vagyont kezelő szolgáltatók összesen közel 5590 milliárd forintnyi ügyfélpénzt kezelnek, ami a teljes alapkezelői piac nettó eszközértékének 91%-át jelentette tavaly év végén.

A válság előtt sem volt ilyen: pénzeső a magyar befektetési profiknál


Az MNB Aranykönyve alapján megnéztük azt is, hogy mely alapkezelők rendelkeznek a legszélesebb termékpalettával a piacon. Ez alapján a legtöbb alapja tavaly a K&H Alapkezelőnek volt 79-cel, ezt az OTP követte 71-gyel, majd a harmadik helyre a Hold Alapkezelő került 51-gyel.

Egyértelmű trendet nem lehet levonni a 10 legtöbb alappal bíró alapkezelő számaiból: van, ahol jelentősen nőtt az alapok száma egy év alatt, és van, ahol inkább csökkenést lehetett megfigyelni. A K&H-nál, a Holdnál, az MKB-Pannóniánál, a Budapestnél és az OTP Ingatlannál csökkent az ügyfeleknek kínált alapok száma, míg például az OTP-nél, a CIB-nél vagy a Finextnél nőtt.

A válság előtt sem volt ilyen: pénzeső a magyar befektetési profiknálA magyar alapkezelői piacot érintő kihívások is terítékre kerülnek a Portfolio október 16-ai Öngondoskodás konferenciáján. Ne maradj le róla!


Címlapkép: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium