175 millió eurót mostak tisztára orosz bűnözők a legnagyobb német bankban

2019.04.18 08:49

És ez csak egy a sok eset közül.

A Deutsche Bank becslése szerint legalább 175 millió eurónyi pénzt mostak át orosz bűnözők a bankon keresztül 2011 és 2014 között, emiatt jogi eljárásokkal, bírságokkal és felsővezetők kivizsgálásával kalkulál a német nagybank - írja a Financial Times.

Az orosz pénzmosási ügyleteket, amelyet 20 milliárd dollárra becsülnek, egy újságírókból álló, bűnügyekre és korrupcióra fókuszáló szervezet leplezte le 2017 márciusában. Ennek egy része a Deutsche Banknál feltárt 175 millió euró.

A mostani pénzmosási ügybe úgy keveredhetett bele a német bank, hogy korábban egy moldovai és lett bankkal is kapcsolatban állt, utóbbi a Trasta Komercbanka. A két kelet-európai bankot orosz bűnözők arra használták, hogy fiktív hiteleken keresztül mossák tisztára az eurózónában az Oroszországban szerzett pénzeket. A Deutsche Bank levelezőbankja volt a két másik banknak, így segítséget nyújtott azok határon átnyúló fizetési ügyleteihez.

A Deutsche Bank belső vizsgálata kiderítette azt is, hogy az orosz pénzmosási ügyben 2581 magas kockázatú entitással álltak kapcsolatban, akik közül 30 a Deutsche Bank konkrét ügyfele volt. Ezeknek a magas kockázatú személyeknek/entitásoknak végzett tranzakciók összesen 175 millió eurót tettek ki, ebből 47,4 millió dollár kötődött az USA-hoz.

A német nagybanknál nem ez az első ilyen pénzmosási botrány, a pénzintézetet a Danske Banknál feltárt pénzmosási ügyekkel is kapcsolatba hozták, emiatt az amerikai és európai hatóságok is vizsgálódnak.

2019.02.22 05:50 Dőlnek a dominók: sorra buknak el a nagyok Európa legnagyobb pénzmosási botrányában

Még 2017 januárjában a Deutsche Bank 630 millió dollárt fizetett ki bírságként, amiért segédkezett 10 milliárd dollár tisztára mosásában Oroszországhoz kapcsolódóan.

Címlapkép: AFP/Daniel Roland

További ajánlataink

Nem bírja tovább a Tesco, bedobják a törölközőt

Nem nekik való a lakáshitelezés.

Eljött az igazság órája - Szégyenpadon a magyar bankok

MNB: a bedőlt adósok egy részén az ingatlanpiac se segít.

Azt gondolták rólunk, tapasztalatlan, nyeretlen kétévesek vagyunk

Interjú Wolf Lászlóval, az OTP vezérigazgató-helyettesével.

Áll a bál a Deutsche Banknál, az elnököt is elmozdítanák

Jön a közgyűlés, nő a feszültség.

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF