648 milliárdos nyereség a magyar bankszektorban

2019. március 12. 09:42  english version   
nyomtatás
 
Minden korábbinál magasabb, 648 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el 2018-ban a magyar bankszektor - tette közzé ma a Magyar Nemzeti Bank. Ugyanakkor ez tőkearányosan nem jelent kiugró megtérülést, a RoE ugyanis 13,4% volt. A céltartalék-képzés a korábbival ellentétben most már rontotta az eredményt. Az MNB újfajta, konszolidált és felügyeleti szemléletű, interaktív statisztikai publikációt indított a témában, amelyet külön sajtótájékoztatón mutattak be.

Bankvezérek vitáznak egymással április 11-ei Hitelezés 2019 konferenciánkon, érdemes regisztrálni!A bankszektor 2018-ban konszolidált szinte elért 648,3 milliárd forintos tárgyévi eredménye 9,6%-kal magasabb az előző évinél - közölte a jegybank. Az előző évihez képest 56,6 milliárd forinttal nőtt a profit, amiben domináns szerepe van a működési bevétel 19,0%-os növekedésének, amelynek minden kiemelt komponense javult tavaly. Ugyanakkor
  • a működési költségek 15,4%-kal, vagyis 176 milliárd forinttal növekedtek (vélhetően az IFRS-átállásnak volt ebben szerepe),
  • az értékvesztés és céltartalék-képzés területén negatív fordulat történt: míg 2017-ben még nettó 18,2 milliárd forintot visszaírtak a bankok, ezúttal nettó 57,6 milliárd forintot képeztek ezen a soron (ennyivel rontotta az adózás előtti eredményt).

Összességében a tőkearányos megtérülés (RoE) az előző évi 13,2%-ról 13,4%-ra nőtt, az eszközarányos jövedelmezőség (RoA) pedig 1,5%-on stagnált. A költség/bevétel hányados (CIR) 64,8%-ról 62,8%-ra javult, a veszteséges bankok száma a három évvel korábbi 14-ről 3-ra csökkent, az 1% fölötti eszközarányos nyereséget elérő bankok száma pedig 9-ről 12-re emelkedett.

A Magyar Nemzeti Bank új, konszolidált szemléletű banki prudenciális statisztikákkal bővítette tárházát, az erről szóló sajtótájékoztatón elhangzott:

  • az új, konszolidált és felügyeleti szemléletű, interaktív statisztikák tartalmazzák a külföldi hitelintézeti érdekeltségeket (így pl. az OTP külföldi leánybankjait) is,
  • a 9 fiókteleppel együtt 37 entitást (bankcsoportot, egyedi intézményt, fióktelepet) tartalmaznak a statisztikák,
  • méret szerint (kis méretű: összes eszköz 300 milliárd forint alatt, közepes méretű: 300 és 1500 milliárd forint között, nagy méretű: 1500 milliárd forint felett) és irányítás helye szerint is (külföldi vs. hazai) csoportosították őket,
  • az új idősorban az adatok visszavezetése 2015 végéig történt meg, a régi statisztikák fent maradnak az MNB honlapján, de nem frissülnek ezentúl.


A friss adatok részletesebb elemzésével hamarosan jelentkezünk!

Bankvezérek vitáznak egymással április 11-ei Hitelezés 2019 konferenciánkon, érdemes regisztrálni!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Statisztikai elemző/Junior statisztikai elemző
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium