Az oroszok is nagyot bukhatnak Törökország vergődésén

2018. augusztus 13. 08:41    
nyomtatás
 
Mintegy 28%-ot, vagyis közel 1 milliárd dollárt veszített értékéből a török Denizbank azóta, hogy Dubaj legnagyobb bankja, az Emirates NBD a közelmúltban adásvételi szerződést kötött róla az orosz Sberbankkal. A Bloomberg szerint elemzők úgy spekulálnak, hogy még újratárgyalhatják a tranzakciót, ami jókora bevételkiesést hozhat az oroszoknak.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Május 22-én egyeztek meg arról a Sberbankkal a dubajiak, hogy 14,6 milliárd líráért, vagyis közel 3,2 milliárd dollárért megvásárolják tőle a török nagybankot.

Nemcsak értéktelenebb, jóval kockázatosabb is lett azóta új szerzeménye az Emirates NBD számára. A tranzakciót az eredeti tervek szerint az idei év későbbi részében zárják.

Elemzők szerint azonban elképzelhető, hogy a líra esése miatt hatályba lép a megegyezés egyik, az Emirates NBD számára kedvező záradéka, amely megnyithatja az utat a szerződés újratárgyalása előtt. Ennek következményeként végül csökkenhet a vételár és "kezelhetőbbé válik" a bank "tőkeszempontból". A vételár csökkenése persze a Sberbank orosz tulajdonosainak (felerészben a jegybankon keresztül az orosz állam) jönne rosszul.

A retail és nagyvállalati szolgáltatásokat egyaránt végző Denizbank a második negyedévben 700,7 millió lírás adózás utáni eredményt ért el.

A líra esése az egész török bankszektort, és számos európai nagybankot is sújt. Érzékenyen érinti a spanyol BBVA, az olasz UniCredit és a francia BNP Paribas kitettségének értékét is. Erről itt írtunk:

2018.08.10 08:47 Nagyot bukhatnak a nyugati bankok Törökországban, aggódni kezdett az EKB

A szankciók mellett a török kitettség is aggaszthatja a befektetőket, ezért tovább esik a rubel is a dollárral szemben.

Az oroszok is nagyot bukhatnak Törökország vergődésénElőző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium